Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyra frågor och svar om politiken – så ska Löfven få till en ny regering

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

S-ledaren Stefan Löfven fick ytterligare ett par dagar på sig för att få ihop ett regeringsalternativ att presentera för talmannen. 

Samtidigt övergår nu de samtal som förts mellan Socialdemokraterna, Centerparitet och Liberalerna i riktiga förhandlingar, där även Miljöpartiet ingår.  

Här svarar Jenny Madestam, statsvetare och Expressens politiska expert, på fyra frågor aktuella frågor om vad händer inom inrikespolitiken just nu.  

Vilka frågor är det lättast för Stefan Löfven att backa i för att få med L och C? 

– Skattesänkningar och inte minst skattesänkningar och regelförenklingar för företagare primärt, kan nog vara en mindre svår nöt att knäcka, säger Jenny Madestam. 

Hon tror också att S kan gå med på olika miljökrav i en slags grön skatteväxling, där skatter på miljöfarliga verksamheter och produkter höjs medan andra skatter sänks. 

– Det tror jag att Socialdemokraterna skulle kunna motivera, om även dem med lägst inkomster får sänkt skatt, säger Jenny Madestam och fortsätter:  

– Familjeåterförening för flyktingar liksom satsningar på landsbygden är också någonting där jag tror att det kan vara ganska enkelt att komma överens. Att till exempel underlätta för företagare på landsbygden, det tror jag inte är den svåraste frågan. 

Vad betyder Annie Lööfs utspel om att S-budet är ”ett skambud”? 

 – Det är, som många andra har sagt, en del i förhandlingarna. Den där artikeln (på Aftonbladets debattsida, reds anm) hade de garanterat redan färdig för att snabbt kunna trycka på ”send” efter första samtalsrundan för kunna sätta press och samtidigt visa för väljarna ”vi försöker, men Socialdemokraterna vill inte rucka på sig en tum”. Det är en del i förhandlingen helt enkelt, säger Jenny Madestam. 

 

 

Hur troligt är det att Stefan Löfven kommer få till ett regeringsförslag att lägga fram för talmannen i nästa vecka?

– Jag tror att det finns ganska goda chanser. Det finns mycket som talar för att han kommer att lyckas – för Centerpartiet och Liberalerna har egentligen inte så många andra alternativ, säger Jenny Madestam och fortsätter: 

– Att framför allt Centerpartiet kan stoltsera med att ha varit med och tagit ansvar och sett till att vi fått en regering på plats, det tror jag är viktigt. Men naturligtvis måste man ha fått något för det så att man kan motivera det för sina väljare och säga ”titta vad vi har fått igenom nu”. De här sakerna är det som talar för att han lyckas. 

– Det som talar emot är att det är tuffa saker att svälja och att det är sådant som kan väcka konflikter till liv inom Socialdemokraterna. Det är naturligtvis också så att de andra partierna har att ta hänsyn till olika aspekter kring vad man verkligen kan gå med på. Alla måste kunna komma ut med hedern i behåll. 

Vad skulle kunna rasera förhandlingarna och göra en överenskommelse omöjlig?

– Det är väl att man inte kan rucka på sig någonting – när det gäller arbetsrätten och hyresregleringen till exempel. Det är röda skynken inom socialdemokratin – där finns både LO och Hyresgästföreningen. Då är frågan: Hur långt vågar Stefan Löfven gå? Och när det gäller Centerpartiet är det, som många har sagt, vissa krav som man inte ens fick igenom i Reinfeldt-regeringen, säger Jenny Madestam och fortsätter:

– Därför får man också betrakta det som att det är en förhandling som pågår. Man har siktat högt och så landar det någonstans på mitten. Det som skulle få det att stranda är just om man kör fast i akilleshälarna som respektive parti har.