Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra frågor och svar efter Löfvens möte med Trump

På tisdagen träffades Stefan Löfven och Donald Trump i Vita huset. Men vad var det egentligen de pratade om?Foto: AXEL ÖBERG
”I perioder har relationen varit ansträngd och likaväl som det finns många USA-entusiaster i Sverige finns det också många starka kritiker”, säger Frida Stranne, Expressens USA-expert, om relationen mellan de båda länderna.Foto: AXEL ÖBERG

Vad var det egentligen som Donald Trump och Stefan Löfven pratade om? 

Expressens USA-expert Frida Stranne reder ut. 

Med vilken inställning mötte Trump Stefan Löfven? 

Att Stefan Löfven som fjärde nordiska regeringschef blev inbjuden till Donald Trump tyder på att presidenten vill ha en god relation till Skandinavien om än hans inställning till oss nordbor är något oklar. Många av de nyhetskanaler han själv brukar luta sig mot presenterar allt oftare Sverige som ett land som befinner sig i fritt fall trots att vi till stora delar är ett välmående samhälle som tagit oss igenom den senaste ekonomiska krisen som ett av de stora vinnarländerna. Eftersom Trump gillar vinnare så känner han även väl till våra framgångar och vill se till att det här mötet blir något han själv kan vinna på. 

Men i det avseendet lyssnade han troligen mer på våra näringslivsrepresentanter på plats. Under presskonferensen var Trump noga med att understryka värdet av handelsrelationen men han ser samtidigt att USA förlorar på olika avtal och höll fast vid sitt hot om tullar liksom han höll fast vid att Sverige har ett stort problem med invandringen. Här fick han svar på tal av Löfven men Trump verkade bara lyssna lite avmätt på det. Han använder gärna de berättelser som gynnar hans intressen och det är att peka ut invandring som ett problem. 

 

LÄS MER: Donald Trump: ”Ni har problem med invandring” 

 

Vilken relation har våra länder och hur påverkade det mötet? 

Historisk har vi en nära relation som innefattar många olika delar av allt från handel till kultur och resande. Sverige betraktas ofta och som amerikaniserat i många avseende och det märks inte minst i vår mediebevakning av USA som är en av världens mest omfattande. Men i perioder har relationen varit ansträngd och likaväl som det finns många USA-entusiaster i Sverige finns det också många starka kritiker. Under George W. Bushs krig i Irak fördjupades kritiken och just nu är det ingen hemlighet att många svenskar och politiker i Sverige känner sig skeptiska till Trump. Officiellt så är man däremot noga med att understryka att relationen är viktig oavsett vilken administration som styr i Vita huset. Löfven underströk gång på gång att relationen är viktig och att vi bidrar till amerikanska jobbtillfällen och har betydande försvarssamarbete som på olika sätt behöver förstärkas ytterligare. Om det är en rätt bedömning råder det delade meningar om. Vissa menar att vi inte bör förlita oss på USA eller binda upp oss i samarbete med  Nato, i synnerhet inte med Trump vid rodret, men det är den svenska officiella linjen och genom vårt värdlandsavtal med Nato har vi de facto ett mycket nära samarbete. Så även om mötet i dag varit viktigare för oss än för USA så är Sverige en viktig part i Östersjöområdet och det finns ett ömsesidigt beroende även i den här relationen.

Trump nämnde den senaste vapenaffären mellan länderna, som utrustar svensk militär med amerikanska så kallade Patriot-robotar och som gav mångmiljardbelopp till amerikanska vapenföretag och han vet samtidigt att Sverige känner ett beroende till fortsatta goda affärsförbindelser vilket han uppfattar som ett övertag och det var tydligt i hans tonfall generellt. 

 

Vad har varit Löfvens stora utmaning? 

Förutom att försöka bidra till att hindra att den en annalkande handelskonflikt förvärras så är det hemmaopinionen här i Sverige som är centralt för Löfven. Väldigt få svenskar känner förtroende för Trump enligt olika opinionsmätningar varpå det är en svår balansgång för Stefan Löfven att vara tydlig med svenska prioriteringar och intressen och samtidigt inte reta upp Donald Trump på något sätt. Det står mycket på spel för svenska företag och svensk ekonomi om Trump skulle göra allvar av sina hot om tullar på stål och bilindustrin. Men en alltför eftergiven statsminister skulle inte inge förtroende här bland svenska väljare vilket är särskilt viktigt ett valår som detta. 

 

K-G BERGSTRÖM: Stefan Löfven hade maximal otur med timingen 

 

Vad talades det om i övrigt som var särskilt viktigt? 

Vikten av en aktiv klimatomställning och att framtiden och ekonomisk tillväxt ligger i gröna innovationer. En fråga där regeringen har hög svansföring och i omställningen till en grönare tillväxt. Att Trump dragit USA ut ur Parisavtalet ger skäl till frågor men också att Trumpadministrationen har (där man kunnat) mildrat eller tagit bort miljöregleringar som går emot vad forskning säger och som missgynnar pressen mot gröna innovationer och också hotar naturskyddsområden i USA. 

Med Sveriges särskilda roll på gränsen mellan Nord- och Sydkorea har vi givetvis en viktig röst i att föra fram fortsatta diplomatiska ansträngningar vilket framgick tydligt varit en viktig fråga under mötet och där Trump signalerade att Sverige kan spela en viktig roll framåt även om han underströk att de nya öppningarna från Nordkorea berodde på sanktionerna och också Kinas aktiva roll.

Det är samtidigt tydligt hur mycket med Donald Trump som har normaliserats och accepterats och att ledare som Löfven numera ger Trump rätt i sina analyser och problembeskrivningar i frågor som man tidigare varit kritiskt emot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.