Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyra döms för grovt blåljussabotage

Fyra unga män dömdes i dag för grovt blåljussabotage efter upploppen i Örebro under påskhelgen. Två av männen döms även för våld mot tjänsteman. Straffet blir fängelse mellan 4 och 5,5 år – och två av männen ska även utvisas.
Bilder från upploppen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON

Rättegången i Örebro tingsrätt är klar. 

Fyra unga män stod åtalade för grovt blåljussabotage, alternativt våldsamt upplopp under påskupploppen – nu döms samtliga för grovt blåljussabotage.  

Två av dem döms även för våld mot tjänsteman. 

De fyra åtalade, en 21-åring, två 22-åringar och en 29-åring, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Två döms även för våld mot tjänsteman. Påföljden bestäms till fängelse mellan fyra och fem och ett halvt år. Två av männen ska även utvisas. 

Männen som utvisas ska till Syrien och är bröder, en av 22-åringarna och 29-åringen.

Två av männen åtalades och dömdes för våld mot tjänsteman, trots att alla fyra sågs kasta sten. Detta eftersom endast två av dem kastade sten mot tre poliser, i de andra fallen fanns ingen mottagare av våldet.

Lagman Lars-Gunnar Lundh tror att många kommer att ha åsikter om påföljden och vil därför understyrka att straffskalan för sabotage är anpassad efter flera andra typer av sabotage. 

– Jag anser att, även om det varit fråga om livsfarligt våld, så har det inte varit på tal om ett fängelsestraff på livstid. Det tycker inte åklagaren heller, säger han. 

Våld och hot om våld mot polisen 

I mitten på juni startade huvudförhandlingen i Örebro tingsrätt mot fyra unga män som stod åtalade för grovt blåljussabotage, alternativt våldsamt upplopp under de så kallade påskupploppen. 

Männen häktades i Örebro den 2 maj efter händelserna i Sveaparken. De kunde identifieras på videofilmer och enligt stämningsansökan förnekar samtliga brott. 

Männen ska ha angripit polisen med våld och hot om våld, samt skadat såväl polisfordon som polishundar. 

”Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet”, uppgav chefsåklagare Per-Erik Rinsell tidigare i ett pressmeddelande.

Åklagaren yrkade på att tre av männen utvisas från Sverige och förbjuds återvända. Utfallet blev att två av männen utvisades. 

– En är svensk medborgare och med den andra var det lite oklart. Han kom hit före han var 15 och kan då inte utvisas eftersom han varit här över än 5 år. Han kan bli administrativt utvisad och det verkar finnas en sådan begäran hos Migrationsverket, men varför han inte utvisats vet jag inte. Det går inte rättsligt i alla fall, säger lagman Lars-Gunnar Lundh. 

Över 100 skadade poliser i upploppen

Det var under påskhelgen kravallerna bröt ut på flera håll i Sverige till följd av Rasmus Paludans, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, koranbränningar.

Paludan planerade flera besök, varav några gick att genomföra i Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby. Det blev snabbt oroligheter och våldsamma upplopp med skadegörelse och våld på platserna, främst riktat mot polisen. 

Över hundra poliser skadades i samband med kravallerna.

Före domen mot de fyra männen har en annan person redan dömts efter påskhelgen, för våldsamt upplopp och försökt till våld mot tjänsteman under kravallerna i Rinkeby i Stockholm på långfredagen. 

Den 14 juni meddelade polisen att man anhållit ytterligare fyra personer i Örebro. Det innebär att totalt 15 personer har frihetsberövats misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i staden.

Se mer: dramatiska bilderna från påskhelgens upplopp

Det var upplopp i flera svenska städer i påskas i samband med arrangerade koranbränningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.