Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk äldre man död på lyxkryssaren

Står stilla utanför Panama – 25 svenskar ombord.
Zaandam kort efter att kryssaren anlände till hamnen i Panama City på fredagen.Foto: ARNULFO FRANCO / AP TT NYHETSBYRÅN
Zaandam sedd från Isla de Taboga i Panama på fredagen.Foto: ARNULFO FRANCO / AP TT NYHETSBYRÅN
Ing-Marie Persson är fast på lyxkryssaren tillsammans med sin sambo.Foto: Privat / Facebook
Job Paulsson.

Fyra personer har dött ombord på lyxkryssaren Zaandam. 

Ombord lever minst 25 svenskar i ovisshet instängda i sina hyttar. 

– Det är väldigt läskigt och känns inte alls bra, säger Ing-Marie Persson, 74, som befinner sig ombord tillsammans med sin sambo.

En svensk man i 70-årsåldern har dött på fartyget, bekräftar UD.

Ing-Marie Persson, 74, och hennes sambo Job Paulsson, 56, från Stockholm hade sedan länge planerat sin resa på holländska lyxkryssaren Zaandam. 

I början av mars reste fartyget från Buenos Aires och Stockholmsparets plan var att återvända hem igen den 23 mars. 

Men efter att hamnar i Sydamerika och Centralamerika vägrat låta fartyget gå i land – samtidigt som de inte får ta sig upp längs Panama-kanalen – står det nu still utanför Panamas kust. 

Ombord på fartyget finns minst 25 svenskar som nu lever i ovisshet. 

Enligt UD har en svensk man i 70-årsåldern dött på fartyget. Mannen är hemmahörande i Svealand och anhöriga är underrättade.

– Vi känner till situationen och står i direkt kontakt med ansvarig researrangör och fartyget. Ett 20-tal svenskar befinner sig på fartyget, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD, till TT.

UD uppmanar svenskarna att hålla nära kontakt med researrangör och fartyget, samt att följa de restriktioner som finns, skriver TT.

Ing-Marie Persson fast på lyxkryssaren

Sedan i söndags har Ing-Marie och sambon tvingats isolera sig på sina rum efter kaptenens order. 

– Det är väldigt läskigt. Det känns inte alls bra. Ovisshet är det värsta. Det är så fullständigt förlamande att ligga här i en hytt, säger Ing-Marie Persson.

Både Ing-Marie och sambon har uppvisat symtom, berättar hon. 

– Vi har haft lite feber och värk i kroppen. Min sambo har haft alla symptom förutom andningssvårigheter. Så vi är inte hundra procent säkra på att det är corona men vi tror det, säger hon. 

Passagerarna ombord får inte ens gå ut på däck för att ta en promenad och maten placeras utanför dörrarna. Ing-Marie Persson berättar att kaptenen lämnar uttalanden om situationen en eller två gånger om dagen. 

– Kaptenen berättar hela tiden att han förhandlar och gör vad han kan för att vi ska kunna gå i land någonstans. Det har inte lyckats ännu. Vi får se hur länge det här varar. 

Ing-Marie Persson berättar att kaptenen har meddelat passagerare om dödsfall ombord. 

Enligt Washington Post är de fyra offrens dödsorsak inte fastställd. Hittills har två fall av coronaviruset konstaterats efter att lyxkryssaren nyligen fått tillgång till coronatester. Samtidigt har rederiet uppgett att 138 personer, både passagerare och personal, blivit sjuka sedan i fredags förra veckan. 

Räddningsfartyg framme vid lyxkryssaren

Washington Post skriver att passagerare som inte uppvisar några symptom kommer att flyttas till ett annat fartyg, men när detta kan ske är inte klart. De som uppvisar symptom kommer att få stanna kvar på fartyget. 

Ett holländskt räddningsfartyg, Rotterdam, anlände på torsdagen till Zaandam för att förse personalen med corona-tester och annan medicinsk utrustning, skriver Business Insider. 

Räddningsfartyget ska också hjälpa friska passagerare att lämna lyxkryssaren. Innan de får åka vidare kommer passagerarna genomgå medicinska tester för att säkerställa att de inte är smittade. 

Ing-Marie Persson vet inte när hon och sambon får lämna fartyget. 

– Det är väldigt läskigt. Det är väldigt skrämmande att ha den här situationen, säger hon. 

”Väldigt utmanade situation för dem”

Stockholmsparet reste med researrangören Globetrotter. Anna Hagberg, pressinformatör vid Ving, säger att de har knappt 25 svenskar ombord på lyxkryssaren. 

– Vi försöker ha regelbunden kontakt med rederiet som i första hand ansvarar för sådana här händelser. Sedan försöker vi så gott vi kan ha kontakt direkt med kunderna som är ombord. Det är en väldigt utmanade situation för dem, säger hon. 

Hon säger vidare att det i nuläget inte finns mycket som researrangören kan göra.

– För närvarande så är det väldigt svårt med alla restriktioner som är. Som det ser ut nu har de inte kunnat gå in i hamnarna. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.    

Italica vårdades på sjukhus i 20 dagar – kallas ”Den odödlige” och hyllas av läkaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.