Här söker räddningshelikoptern efter de saknade normännen. Foto: Gunnar Kvassheim, Dalane Tidende
Här söker räddningshelikoptern efter de saknade normännen. Foto: Gunnar Kvassheim, Dalane Tidende

Fyra befaras döda i stormen i Norge

Publicerad
Uppdaterad
Två män saknas efter ett drama vid norska kusten i det hårda vädret. De två ingick i ett filmteam.
Sammanlagt befaras ovädret ha krävt minst fyra liv i Norge.
Filmteamets olycka inträffade i Egersund på sydvästkusten, där det gick uppemot 20 meter höga vågor. Männen, 25 och 27 år gamla, var ute i båt med en tredje man när de fångades av en stor våg. Kamraten lyckades rädda sig upp på land och slå larm.
De tre arbetade med en spelfilm betitlad Skumringslandet (Skymningslandet). I kommunhuset i Sokndal, där teamet hållit till, inrättades ett kriscentrum.
Vindarna nådde orkanstyrka i kustlänet Rogaland, där Egersund ligger.
I Leirvik i Hordaland avled en man i 70-årsåldern efter en förlisning. Mannen fiskades efter olyckan utanför Stord upp av besättningen på en färja, men avled av sina skador.

Eftersökt hittad död

I Bergen söktes en man som gått ut med sina hundar och inte kommit hem. Några timmar senare hittades han död under ett omkullfallet träd.
- Det var en förfärlig vind i området, med vindbyar på upp till 40 meter i sekunden, sade chefen för polisinsatsen Terje Hilland.
Jord- och stenskred längs järnvägen Oslo-Bergen ledde till att större delen av sträckan stängdes. Även Sörlandsbanen mellan Oslo och Stavanger stängdes. Vid Myrdal mellan Oslo och Bergen låg sten och grus upp till tre meters höjd på rälsen.
På söndagskvällen hade försäkringsbolag fått in 500 rapporter om skador värderade till cirka 50 miljoner norska kronor. Antalet skador befarades stiga.

Olycksfall

En rad stormskador och olyckor rapporterades:
I Stavanger fick en kvinna ett fallande träd över sig.
I Lillesand träffades en flicka av en takpanna under en julmässa.
I Bergen och Stavanger var delar av centrum avstängda på kvällen på grund av rasrisk.
I hamnen i Kristiansand fick blåsten 20 containrar att välta. Vad som fanns i dem var inte känt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag