Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra av fem sjukskrivna för utmattning är kvinnor

Fyra av fem personer som sjukskrivs för utmattningssyndrom i Sverige är kvinnor.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassan har tagit fram en ny rapport om utmattningssyndrom, den första i sitt slag i Sverige.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Fyra av fem som sjukskrivs för utmattningssyndrom är kvinnor – och tiden som de är sjukskrivna ökar. 

Det visar en ny rapport från Försäkringskassan, skriver SVT.

Försäkringskassan har tagit fram en ny rapport om utmattningssyndrom, den första i sitt slag i Sverige. Rapporten sammanställer hur många som drabbats av utmattningssyndrom och utbrändhet i Sverige under åren 2018 och 2019. 19 500 av de 25 000 personer som sjukskrevs var kvinnor. 

– Många studier visar att det är mer än 80 procent av de som söker som är kvinnor. Ungefär i 40-årsåldern är den genomsnittliga patienten, har ofta barn och familj och ett krävande yrke, säger Elin Lindsäter, psykolog som jobbar med stressrelaterad behandling i primärvården, i ”Aktuellt”.

Flera orsaker till att sjukskrivningarna ökar

Det finns flera orsaker till att sjukskrivningarna för utmattningssyndrom och utbrändhet ökar.

– Det vi har sett är dels olika faktorer, sociala faktorer. Man befinner sig mitt i livet och har stor familj och små barn. Sen ser vi också att det är särskilda yrkesgrupper som är särskilt utsatta. Det gäller till exempel kontaktyrken inom vård och omsorg och skola, säger Ulrik Lidvall till SVT.

Yrken som arkitekter, byggnadsingenjörer, veterinärer och djurskötare lyfts också fram som utsatta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.