Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyra åtalas – knäcktes av ”Trojan Shield”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
”Trojan Shield” var ett internationellt samarbete i en jätteinsats mot grovt kriminella.
Foto: Australian Federal Police / ZUMA PRESS/IBL

Fyra personer åtalas för grova narkotikabrott – efter att ha knäckts av den krypterade telefontjänsten Anom. 

”Trojan Shield” var ett internationellt samarbete i en jätteinsats mot grovt kriminella. 

– Redan hösten 2020 fick vi information om appen Anom som gjorde att polisen kunde följa konversationer mellan personer som planerade att begå brott, säger Magnus Mowitz, regional operationsledare för Trojan Shield hos polisen i region Stockholm.

FBI stod bakom appen ”Anom” som fungerade som en regelrätt fälla. Appen spreds till grovt kriminella med löfte om att de kunde chatta krypterat.

Samtidigt kunde poliser världen över i realtid följa konversationer. Enligt polisen handlade de om såväl narkotikabrott som mordplaner. 

Första svenska åtalet

Nu har de första svenska åtalet med grund i den krypterade informationen väckts. Åklagare Joakim Hall vid Västerorts åklagarkammare har åtalat fyra personer för grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling och medhjälp till grov narkotikasmuggling. 

En av de misstänkta tros ha införskaffat 35 kilo cannabisharts i syfte att överlåta. En annan åtalas för att ha smugglat 100 kilo cannabisharts från Spanien. 

– När det gäller kunskap om brottslighetens omfattning och hur smugglingen har gått till har information som tillförts utredningen genom polisens internationella samarbete kring kommunikationstjänsten Anom varit mycket viktig. Vi har på så vis sett till att narkotikan aldrig kom ut på marknaden, säger Joakim Hall i ett pressmeddelande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.