Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra år efter avrättningen: DNA visar att han var oskyldig

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Ledell Lee avrättades genom injektion.
Foto: BENJAMIN KRAIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ledell Lee, 51, avrättades 2017 efter att han dömts för att ha mördat sin 26-åriga granne.

Fram till sin död hävdade han sin oskuld.

Nu har man hittat DNA-spår på mordvapnet – från en annan man.

Avrättningen skedde med giftinjektion klockan 23.44 lokal tid 2017 på ett fängelse i Arkansas i USA. Ledell Lee var dömd till döden för att ha strypt och slagit ihjäl den då 26-åriga Debra Reese med en träbatong i hennes hem i Jacksonville 1993.

Lee pekades ut av flera grannar för dådet. Men inga fingeravtryck som matchade hans hittades i Reese hem. Bloddroppar på hans skor och hårstrån som hittades på brottsplatsen skickades aldrig på analys.

– Mina sista ord, in i döden, är att jag är en oskyldig man, sa han till BBC:s reporter innan han dog.

Nytt fynd

Nu har jurister från Innocence Projekt och American Civil Liberties Union skickat mordvapnet och en T-shirt som hittades på platsen på DNA-analys, vilket aldrig gjordes vid rättegången. Jacksonvilles polis släppte mordvapnet och t-shirten efter att Ledell Lees lillasyster Patricia Young stämt staden där mordet begicks.

Resultatet: DNA-spåren på batongen är från en annan man. De har nu skickats till USA:s nationella databas över dömda brottslingar, men hittills har man inte fått någon träff.

– Vi är glada att det finns nya bevis i den nationella databasen och jag hoppas att vi kan få mer ledtrådar i framtiden, säger systern i ett uttalande till Washington Post.

Ledell Lees familj och Innocence Project försökte att få delstaten Arkansas att ompröva bevisningen och skicka mordvapnet på analys redan innan han avrättades, men de sa nej.

Åklagaren: Han gjorde det

Arkansas guvernör Asa Hutchinson uppger att de nya bevisen inte är övertygande och att juryn fattade sitt beslut utifrån den informationen de hade då. Delstatsåklagaren Leslie Rutledge vidhåller att domen var korrekt.

– Domstolarna avvisade konsekvent Ledell Lees fåniga påståenden eftersom bevisen visade att han utan en skugga av ett tvivel dödade Debra Reese i hennes hem med en träbatong, säger Rutledge till Washington Post.

Flicka skolskytt i USA – bara 11 eller 12 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.