Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyndet: Skorpion stor som en labrador

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Enligt forskarna ska havsskorpionen varit en meter lång och stor som en labrador.
Foto: Yang Dinghua/Nanjing Institute of Geology and Pal

Tänk dig en labrador – men i stället för lurvig päls och sprallighet – skorpionlik och giftig.

Kinesiska forskare har nu hittat bevis för att en sådan jättelik havsskorpion levt på havets botten utanför den kinesiska kusten, rapporterar danska Vetenskap.

Tänk dig en labrador, cirka en meter lång, lurvig. 

Föreställ dig nu i stället en skorpion, med giftiga gaddar, stor som labradoren – den synen var ett faktum utanför den kinesiska kusten för över 435 miljoner år sedan, beskriver danska Vetenskap.

Kinesiska forskare har nämligen hittat resterna av en havsskorpion i just den storleken, Terropterus xiushanensis, av slaget eurypterid, alltså den familj i vilken spindlar och skorpioner tillhör, skriver det geologiska och paleontologiska institutet i Ninjang i ett pressmeddelande.

Fruktat rovdjur

Forskarna menar att den jättelika skorpionen kröp längs havets botten vid den kinesiska kusten för mellan 443- och 419 miljoner år sedan och att den på sin tid var ett fruktat rovdjur i toppen av näringskedjan. De säger att skorpionen jagade småfisk och blötdjur som den klämde fast i sina monstruösa klor.

Fyndet gläder forskarna

De kinesiska forskarna vid institutet i Ninjang är mycket nöjda med sitt fynd – det är nämligen det äldsta av sitt slag och dessutom har bara ett fåtal liknande fynd gjorts tidigare.

– Vår kunskap om mixopterider (av slaget eurypterid reds. anm.) är begränsad till fyra arter i två olika släkten, och den kunskapen är baserad på relativt få fossiler, som hittades för 80 år sedan, berättar Bo Wang, professor i paleontologi vid institutet, i pressmeddelandet.

Studien om fyndet har publicerats i novemberupplagan av Science Bulletin.

Se något mer:
900 år gamla fyndet på havets botten

Tros ha tillhört korstågsriddare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.