Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyndet i Kroatien: Stulna svenska andningsmasker

IVA-sjuksköterskan Sofia Lindström berättar om hur det är att jobba i vården under pandemins tredje våg. Hon menar att alla måste anstränga sig och följa restriktionerna ännu en tid.
Foto: Zagrebs polis / Zagrebs polis
Foto: Zagrebs polis / Zagrebs polis

Kroatisk polis har gjort ett oväntat fynd på en restaurang: 24 lådor svenska andningsmasker till ett värde av 3,5 miljoner kronor.

Apparaterna var stulna och nu riskerar en 25-årig Zagrebbo fängelse och dryga böter.

Den 25-årige mannen ska via ett företag i Kosovo ha importerat läkemedelsutrustningen till Kroatien.

Men polisen fick nys om att allt inte gick rätt till i början av mars. Han kunde inte redovisa exakt hur han hade fått tag på dem, trots att det finns strikta regler kring hur medicinska redskap får köpas och säljas i landet.

”Det brukar finnas strikta protokoll. Att det inte gjorde det fick oss att påbörja en utredning”, skriver Zagrebpolisen i ett uttalande.

Dyra apparater

Myndigheten upptäckte att de 24 lådorna med medicinska andningsmaskerna som mannen importerat hade stulits en månad tidigare under en transport i Sverige. Deras värde: 350 000 euro, motsvarande runt 3,5 miljoner kronor.

Mannen ska sedan ha beställt frakt för apparaterna och skickat dem till en restaurang i Zagreb. Polisen misstänker att man planerade att sälja vidare dem till ett tredje land.

”Genom ett internationellt samarbete kunde vi bekräfta att andningsmaskerna rapporterats stulna i Sverige den 15 februari”, skriver den lokala polisen.

Andningsmaskerna har konfiskerats och nu väntar dryga böter och upp till fem års fängelse för den 25-årige mannen.

Expressen har sökt svensk polis nationella mediecenter.

De tre scenarier som Folkhälsomyndigheten tog fram i somras har i efterhand visat sig vara grova underskattningar. Men i Ekots lördagsintervju säger socialminister Lena Hellengren att det ”inte diffar särskilt mycket” från verkligheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.