Fynd i källare kan lösa 35 år gammal mordgåta

I maj 2012 krävde demonstranter ett svar på vad som hänt Emanuela.
Foto: ANDREW MEDICHINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett av de mest uppmärksammade fallen någonsin i Italien kan ha fått sin lösning, skriver tidningen La Stampa.

Det hoppas åtminstone polis, myndigheter och släktingar efter att man hittat benrester av vad man tror kan vara en 15-årig flicka som försvann för 35 år sedan.

Ett försvinnande som har omgärdats av många frågetecken genom åren.

15-åriga Emanuela Orlandi försvann i Rom 1983 och försvinnandet har sedan dess varit ett stort mysterium.

Men kanske ett av Italiens mest omskrivna fall äntligen kan få en lösning.

Det är vad man hoppas efter att myndigheterna hittat mänskliga kvarlevor under golvet i källaren i Vatikanens ambassadbyggnad i Rom, blott ett stenkast från det kända konstmuseet Galleria Borghese, skriver italienska La Stampa

I ett pressmeddelande skriver Vatikanen att fragment av människoben hittades den 29 oktober i samband med restaureringsarbete i en byggnad i centrala Rom där ärkebiskopen Emil Paul Tscherrig och hans anställda bor.

Emanuela Orlandi bodde med sina föräldrar Ercole och Maria Orlandi samt fyra syskon i Vatikanen, där hennes pappa var anställd, men försvann och tros ha kidnappats i juni 1983.

De nya fynden utreds som mord, enligt La Stampa.

Kan vara två personer

La Stampa skriver att teorierna om att det skulle vara Emanuela Orlandi befinner sig i ett väldigt tidigt skede men DNA-tester av skelettdelarna är planerade.

För än så länge har man inte lyckats identifiera skelettdelarna.

Foto: FABIO FRUSTACI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Varken kön, ålder eller när benen kan ha placerats i gömman går att bestämma i nuläget. Inte heller om benen tillhör en och samma person.

Den italienska nyhetsbyrån Ansa skriver att byggnadsarbetare dels hittat ett komplett skelett i en del av byggnaden, samt fragment av ben i en annan. 

Nyhetsbyrån skriver vidare att benresterna kan tillhöra två personer. 40 dagar innan Emanuela Orlandi försvann efterlystes nämligen Mirella Gregori, även hon 15 år gammal, som försvunnen i Rom.

Även det ett olöstfall omgärdat av frågetecken.

Förhoppningen nu är att man har lyckats hitta båda flickorna.

– Innan någonting annat måste vi försöka tidsbestämma fynden innan vi kan dra några slutsatser, säger Greg Burke, en talesperson för Vatikanen, till brittiska Guardian.

– Vad utredningen visar är inget som framkommer inom ett par dagar, utan det kommer att ta tid, fortsätter han. 

Ett sista telefonsamtal

Inte mycket är känt kring Emanuela Orlandis försvinnande men hon hade nyligen gått ut andra året på högstadiet och ska ha haft på sig gympadojor, jeans och en vit t-shirt utan tryck under dagen för försvinnandet.

Emanuela var 15 år när hon försvann 1983.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Samma dag hade Emanuela Orlandi varit på en pianolektion. En lektion som hon kom för sent till och sedan lämnade i förtid utan att uppge någon egentlig anledning.

Under ett telefonsamtal med sin syster senare under dagen ska Emanuela Orlandi ha berättat att en man erbjudit henne motsvarande 1 400 kronor, samt sminkprodukter, för att dela ut flygblad vid en modevisning.

Det blev även det sista familjen hörde av 15-åringen.

LÄS MER: Arkeologernas fynd i graven: ”Extremt kusligt och märkligt”

LÄS MER: Johanna, 37, hittade  skelettet i trädgården

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.