Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyller du år i dag? Då är du inte ensam

Linnéa Möller fyller år i dag, grattis!
Foto: Privat
Även Gabriel Engström fyller år i dag, gratulerar!
Foto: Privat
I dag är Sveriges vanligaste födelsedag med drygt 25 000 födelsedagsbarn.

I dag, den 10 april, är vanligaste födelsedagen för alla svenskar.

Drygt 25 000 får fira med tårta – en av alla är 22-åriga Linnéa Möller, student i Linköping.

– Jag har firat med smörgåstårta, säger hon.

Grattis om du fyller år i dag!

Men du är inte ensam.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) fyller hela 25 616 svenskar år i dag. Men varför är just 10:e april så populärt?

Räknar vi tillbaka nio månader så hamnar vi i juli – semestermånaden nummer ett och också den månaden som har mest ljus på hela året.

– En del forskare anser att fertiliteten påverkas av ljuset som är under sommarmånaderna och det är därför det är vårmånader som gäller, säger Inge Göransson, som arbetar på befolkningsstatistik på SCB till SVT Nyheter.

Flera kändisar fyller år

Även en rad kändisar fyller år i dag, bland annat före detta hästhopperskan Malin Baryard, 41, skådisen Max von Sydow, 87 och artisten Mikael Wiehe, 70.

Men också studenten och blivande civilekonomen Linnéa Möller – som firar 22 år dagen till ära.

Grattis! Vad har du gjort på födelsedagen?

– Tack, jag har bjudit över kompisar och firat med smörgåstårta. Jag fick några presenter – men jag hade också kalas i påsk när jag var hemma i Hälsingland med familjen, så jag fick de flesta presenterna då.

Varför tror du att just din födelsedag är vanligast i Sverige?

– Ja, går man tillbaka nio månader så kommer vi ju till sommaren. Kanske beror på det, då är ju alla lediga.

"Fira med kebabtallrik"

Ytterligare en person som fyller år är 37-årige Gabriel Engström från Västerås.

– Jaså? Vanligaste födelsedagen är i dag alltså. Jaha, nu känner man ju sig inte så speciell. Men jag ska ändå fira med kebabtallrik och stark sås. Det brukar jag inte äta så ofta, säger han.

Enligt SCB kan anledningen bakom 10:e aprils popularitet just vara att så många svenskar har semester under juli månad.

Semestern kan påverka

– För jätte, jättelänge sedan föddes väldigt många på hösten, och då var den enda tiden man var ledig under vintern. Nu kan man ju vara ledig när man vill – men det kan ju handla om barn man gör under semestern. Det är väldigt många som fyller år just i mitten på april, säger Nizar Chakkour på SCB.

Men faktum är också att en ny trend är på ingång. Från och med 2008 toppar juli födelsestatistiken och 2014 föddes totalt 10 560 barn under den varma sommarmånaden.

Nu är juli populärt

Men det lär dock dröja innan juli blir den vanligaste födelsedagsmånaden för svenskarna.

– En stor del av befolkningen är faktiskt fortfarande födda på våren. Det kan ta 40-60 år innan juli blir vanligaste födelsedagen för svenskarna, säger Inge Göransson till SVT Rapport.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.