Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Fylla och bråk – stökig påsk över hela landet

Publicerad

På några håll i landet blev påskfirandet stökigt – mycket stökigt.

I Kiruna sitter en man anhållen för grov misshandel efter att samtal om en blodig man kommit in till polisen.

I Eskilstuna blev en person nerslagen med en flaska inne på en krog.

I samma stad fick polisen rycka ut efter att en ungdomsfest på Slottsskolan urartat.

– Det var en kille som fick stryk av ett par andra ungdomar, säger Jan Abrahamson, vakthavande polisbefäl till Eskilstunakuriren.

Påskafton och natten mot påskdagen blev orolig på flera håll i landet.

Vid klockan 2.45, under natten mot påskdagen, fick polisen i Norrbotten in ett larm om en blodig man på en gata i Kiruna.

– Det var flera personer som ringde om den här mannen, säger David Levy, befäl vid polisens regionledningscentral, till NSD.

Polisen skickade ett flertal patruller till platsen. Efter en stund sökande hittades den skadade och blodige mannen. Samtidigt stärktes misstankarna om att han faktiskt hade blivit misshandlad.

– Det blev snabbt klart för patrullen att det som skett honom skett med en annan persons försorg, säger David Levy till tidningen.

Inte långt från den plats där den skadade mannen hittades, greps en man i 20-årsåldern misstänkt för grov misshandel. Under söndagsförmiddagen kommer åklagare att ta beslut om mannen ska anhållas.

Skott på Snödroppsgatan i Malmö

Även i Malmö var det bråkigt och stökigt. På lördagskvällen förstördes fem bilar genom brand i ett underjordiskt garage i stadsdelen Rosengård.

Vid tvåtiden natten till söndagen avfyrades också flera skott på Snödroppsgatan i Malmö, rapporterar TT. När patrullerna kom till platsen hittades däremot inga spår efter någon skytt. Ingen person ska heller vara skadad. Inga synliga skador på intilliggande fastigheter hittades.

– Vi sökte av området med vapenhundar men hittade ingenting. Det enda vi vet i nuläget är att någon form av vapen har avlossats, säger Morgan Eriksson, vakthavande vid Malmöpolisen, till TT:

I Eskilstuna var det bråk på en restaurang på Careligatan vid ettiden natten mot påskdagen. Enligt polisen ska en person ha misshandlats med en glasflaska som tillhygge. Slagen ska ha träffat i huvudet, rapporterar lokala Eskilstunakuriren.

Fick tand utslagen på ungdomsfest

Tidningen uppger att den skadade personen kördes till det lokala sjukhusets akutmottagning. Skadeläget är i övrigt okänt. Polisen rubricerar händelsen som misshandel. Vid tvåtiden på söndagsmorgonen fanns det ingen skäligen misstänkt.

I samma stad beordrades polisen till en ungdomsfest på Slottsskola som spårat ur i våldsamheter sent på påskaftonskvällen. När patrullen kom fram till festplatsen påträffades en skadad ung man. Han ska bland annat ha fått en tand utslagen.

– Det var cirka 200 personer på festen på skolan, och i anslutning till - men utanför skolan - var det en kille som fick stryk av ett par andra ungdomar, säger Jan Abrahamson till tidningen.

En person pekades ut som delaktig i misshandeln, men greps inte. Däremot lades personen in för tillnyktring.

Stökigt gäng bakom polishuset

I Västerås behövde inte polisen rycka ut någon längre sträcka för att anträffa en misstänkt narkotikapåverkad person. Personen ingick i ett gäng som uppehöll sig bakom det stora polishuset på Skepparbacken.

– En patrull hade varit på krogen och skulle ta in en fyllerist till stationen och när patrullen ska passera in så hittar de på det här gänget, säger Ann-Charlotte Israelsson, befäl vid polisens ledningscentral, till VLT.

När ytterligare en polispatrull beordrades till platsen var det stökigt inom gänget. En 17-årig pojke ska ha uppvisat tydliga tecken på att vara knarkpåverkad och togs med in den korta vägen in till polishuset. Pojken misstänks för ringa narkotikabrott.

I Finspång i Östergötland fick polisen rycka ut till en adress på Oxhagsvägen klockan 21.28 på påskaftonskvällen, skriver Corren.

Där ska en man ha slagit sönder ett element inne ett trapphus. Mannen ska därefter ha lämnat platsen. Resultatet av det sönderslagna elementet, som började läcka: stora mängder vatten i fastigheten. En fastighetsjour fick i uppdrag att laga läckaget samtidigt som polisen, utan resultat, sökte efter elementmannen. Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse.

Berusad snattare togs om hand

I köpcentrat Ingelsta i Norrköping ingrep väktare under påskaftons eftermiddag mot en misstänkt snattare, en man i 30-årsåldern, skriver NT. Personen ska ha tagit kläder och fick omhändertas.

– Mannen var berusad, så han omhändertogs. Men han är även misstänkt för stöld, säger polisens presstalesperson Fredrik Kliman till tidningen.

På lördagskvällen greps två personer nära Nora misstänkta för bilstöld, rapporterar NA.

Dessförinnan, klockan 23:15, fick en polispatrull syn på den stulna bilen på länsväg 244. Den körde då i riktning mot Stora Mon och riksväg 50.

Polisjakten blev inte särskilt lång.

Efter ett kortare efterföljande fick patrullen stopp på bilen. En man i 20-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern togs in till polisstationen. Enligt NA är mannen misstänkt för drograttfylleri, men också för vårdslöshet i trafik. De försattes på fri fot efter beslut av jouråklagare.

Bråk på hamburgerrestaurang

I Stockholmsområdet har påskfirandet varit förhållandevis lugnt, enligt Patrik Eriksson, RC-befäl vid Stockholmspolisen:

– Vi fick in ett larm om ett bråk på en hamburgerrestaurang vid Allmogeplan i Sollentuna vid 03.20 på söndagsmorgonen. Men det är lite oklart vad som egentligen har hänt där. Det har gjorts anmälningar och motanmälningar. En person greps, misstänkt för misshandel, hur som helst.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag