Gert Fylking umgicks med Christer Pettersson under hans sista tio år i livet. Foto: Magnus JönssonGert Fylking umgicks med Christer Pettersson under hans sista tio år i livet. Foto: Magnus Jönsson
Gert Fylking umgicks med Christer Pettersson under hans sista tio år i livet. Foto: Magnus Jönsson
Christer Pettersson misstänktes för mordet på Olof Palme. Foto: Magnus JönssonChrister Pettersson misstänktes för mordet på Olof Palme. Foto: Magnus Jönsson
Christer Pettersson misstänktes för mordet på Olof Palme. Foto: Magnus Jönsson
Olof Palme. Foto: Urban BrådheOlof Palme. Foto: Urban Brådhe
Olof Palme. Foto: Urban Brådhe

Fylking är övertygad om Petterssons skuld

Publicerad

"Gåtan Christer Pettersson" är filmen om hans mytomspunna liv.

En central fråga – vem som sköt Olof Palme – berörs dock bara bitvis.

Skådespelaren Gert Fylking umgicks med Christer Pettersson under dennes sista tio år i livet. Han är fullt övertygad i skuldfrågan.

– Det har berättats för mig på ett trovärdigt sätt, säger han.

Tre år efter mordet på Olof Palme greps missbrukaren Christer Pettersson som misstänkt. Året därpå dömdes han till livstids fängelse. Han frikändes visserligen i hovrätten – men blev starkt förknippad med mordet under resten av sitt liv. Han avled hösten 2004.

TV4-dokumentären "Gåtan Christer Pettersson", som visades onsdag kväll, har gjorts av journalisterna Kajsa Ståhl, tidigare Expressen, och Karin Swärd. Genom sitt arbete fick de inblick i en mans närmast mytomspunna liv – men:

– Det kanske enda som publiken vill ha är ett svar på om han gjorde det eller inte. Det svaret kan vi inte ge, säger Karin Swärd. När vi började med det här arbetet i somras kändes det som en utopi att vi någonsin skulle komma den sanningen, lösningen, närmare. Så vi bestämde oss för att berätta om Christer Petterssons liv, från vaggan till graven. Visst kommer vi in på Palmemordet, men vi har inte försökt borra djupare i skuldfrågan.

"Han var en stridis"

Samtidigt säger Karin Swärd att dokumentären nog kan tilltala dem som är övertygade om Christer Petterssons skuld.

– Det finns delar i hans liv som skulle kunna stärka den teorin. Som till exempel hur han var uppe på I21 i Sollefteå när han gjorde militärtjänsten. Att han verkligen var en stridis, gillade vapen och en väldigt duktig och ambitiös soldat.

Vad tror du själv om Christer Petterssons skuld?

– Jag pendlar mellan ja och nej. Var det han? Nej. Jo. Nej.

Skådespelaren, radio- och tv-mannen Gert Fylking umgicks med Christer Pettersson under dennes sista tio år i livet. Han är fullt övertygad om vem som bär skulden för mordet i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan sent på kvällen den 28 februari 1986.

– Jag känner mig ganska övertygad. Vi, jag och professor Lars Lidberg, var rörande överens. Christer Pettersson var väldigt god vän med Lars Tingström (bombmannen, red:s anm). Pettersson bodde också hemma hos honom ute på Dalarö. Tingström hade uttalat att han skulle bli den värsta i kriminalhistorien. Han skulle ta död på kungen och statsministern. Men så blev det Christer i stället. Lisbet Palme har ju också pekat ut honom.

Erkände mordet på anrik krog

Christer Pettersson erkände mordet på Olof Palme just för Gert Fylking. Det skedde under ett gemensamt besök på anrika restaurang Zum Franziskaner i Stockholm.

Är du fortfarande fullt övertygad om att det var Christer som sköt?

– Ja, det är jag. Det har berättats för mig på ett trovärdigt sätt. Av Christer, av professor Lars Lidberg och av folk kring honom.

Det är ingen tvekan för dig?

– Nej. Sedan är det här med revolvern och GW väldigt intressant.

Lika övertygad om Christer Pettersons skuld är inte Stig Lennart Petersson, pensionerad polisintendent, som ingick i Palmegruppens innersta krets från februari 1986 till maj 1988.

– När Christer Pettersson kom fram som gärningsman blev jag överraskad. Jag trodde nog inte på det där från början. Jag vet inte om det var någon som trodde att det skulle hålla hela vägen.

"En tidsfråga innan han skulle gå loss"

Var du hela tiden övertygad om att han inte var skyldig?

– Jag blev förvånad över att han blev fälld i tingsrätten på nämndemännens uppfattning. Men då begrep varenda människa, som följt ärendet, att det var en tidsfråga innan han skulle gå loss.

Än i dag är Stig Lennart Petersson fullt övertygad om att det var rätt att Christer Pettersson blev frikänd.

– Det var ett bevis på att domstolen fortfarande fungerade, säger han.

Varför är du övertygad om att Christer Pettersson inte begick mordet?

– Det sägs att Christer Pettersson, de gånger han begick våldsbrott, blev provocerad. Före Palmemordet förelåg det ingen provokation. Det här var nog ett planerat mord – och det är väl frågan om Christer hade klarat att planera på det här sättet.

En annan som starkt tvivlar på Christer Petterssons skuld är Palme-experten och författaren Gunnar Wall.

– På många sätt var Christer Pettersson en tragisk person, det är förståeligt att hans livsöde fascinerar människor. Men det är faktiskt också tragiskt att misstankarna mot honom spelat en så stor i Palme-utredningen.

- Innan Lisbet Palme pekade ut honom fanns häpnadsväckande nog ingen bevisning alls på Pettersson. Och hennes utpekande påverkades troligen av att hon på felaktiga grunder leddes att tro att det fanns en missbrukare som var starkt misstänkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag