Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Fy fasen vilken sjöfylla"

Varje månad går hundratusentals passagerare till sjöss. Kanal 5:s succésåpa "Färjan" kan vara en förklaring till att alltfler vill åka med Finlandsfärjorna - men festen har en baksida. Enligt polisen har antalet våldtäktsanmälningar ökat de senaste åren.
Foto: SVEN LINDVALL

Varje månad går hundratusentals passagerare till sjöss. I höst är det extra rusning till Finlandsbåtarna, efter dokusåpan "Färjan" i kanal 5. Svenskarna älskar sina partybåtar - men festen har en baksida. 

Enligt polisen har antalet våldtäktsanmälningar ökat de senaste åren. Stationsbefälet Bengt Hellström uppskattar dem till "en per vecka". 

Cheferna på de stora rederierna ser dock ingen ökning av våldet: "Det är ingen större skillnad mot en krog på land." 

Expressen åkte med en av succéfärjorna för att se vad som händer på havet.

Hissen stannar på plan 10. Dörrarna går upp. Där, i ett berg av rödvita plastkassar från taxfreebutiken, har en kostymklädd man i 60-årsåldern däckat på golvet. Vid 21-tiden på kvällen är han så berusad att han knappt kan stå. Hans arbetskamrater får släpa ut honom.

 - Kom nu Olsson, du ska till hytten, säger de.

 Vi befinner oss på en Ålandsfärja.

 Stockholms skärgård har precis glidit förbi utanför fönstret. Sedan 60-talet har miljontals svenskar gått till sjöss på "fyllepråmarna". Lika föraktade som folkkära. 

 Ett tvärsnitt av befolkningen har trampat på deras inpyrda heltäckningsmattor.

 I veckan abonnerade till och med Blondinbella Tallinks "Galaxy" för sin maskeradfest:

 - Sista timmarna var ångesten outlidlig, skrev Blondinbella på sin blogg så fort hon hoppat i land.

 Kanal 5:s succésåpa "Färjan" kan vara en förklaring till att alltfler vill åka med M/S Rosella, Symphony, Paradise eller de andra skutorna på Östersjön.

 Personalen i serien har till och med fått egna fans.

 Sara Thor, 25 från Karlstad reser tillsammans med systern Lisa, 23 och kompisen Elin Midtskogen, 25.

 - Baren-Håkan är jättebra. Men vi åker mest bara för att åka i väg, säger Sara Thor.

 En sak är säker: "Färjan" ger inte någon överdriven bild av livet ombord.

 På Kanal 5:s hemsida kan man läsa "Färjan"-resenärernas egna bekännelser -  allt som klipps bort i tv:

 "Fy fasen vilken sjöfylla. Jag vaknade naken på någons toalett som var rejält nersölad av mig själv", skriver signaturen Andreas.

 "Glömmer aldrig några gubbar vi träffade på i danssalongen. Helsnuskiga, min kompis satt och red i knät på ena gubben som dessutom hade sin fru med sig där", skriver Sandra.

 Flera berättar att de hamnat i fyllecellen eller blivit avslängda i Mariehamn.

 "Det är en annan värld man är i på båten. Sprit, sex och rock'n'roll", skriver signaturen Cinderella.

Vakterna för bort en överförfriskad passagerare som får sova ruset av sig.Foto: SVEN LINDVALL Flykten från vardagen resulterar dock ofta i misshandel, våld och fylla.

 Stökiga resenärer på Viking Lines och Birka Cruises båtar tas om hand av Södermalmspolisen när de går i land. Enligt stationsbefäl Bengt Hellström har våldtäktsanmälningarna på partybåtarna ökat de senaste åren. Det finns ingen officiell statistik, men Hellström uppskattar att de får in ungefär en anmälan i veckan.

 - Det är ofta gränsfall när man träffas på dansgolvet, krökar rätt vilt och hamnar i hytten. Sen på morgonen vet man inte vad som hänt, säger Bengt Hellström.

 Han menar att det kan vara farligare att åka Finlandsfärja än att gå ut på krogen -   om man är ung tjej.

 - Det är framför allt yngre kvinnor som dricker för mycket, mer än vad de tål. Det kanske är lättare på en sån här båt, säger Bengt Hellström.

 Polisen får ofta hämta folk som sovit av sig ruset på plåtbritsen i arrestcellerna, längst ner under bildäck. Jan-Tore Thörnroos, befälhavare ombord på Viking Lines "Cinderella" bekräftar att det kan röra sig om ungefär en våldtäktsanmälan i veckan för de stora rederierna.

 - Det låter som realistiska siffror. Vi har sett en ökning av våldtäktsförsök tyvärr.


Upp till 20 vakter är med på specialkryssningarna, berättar han. Varje hytt är dessutom utrustad med nödlarm.

 Men det ser värre ut än vad det egentligen är, menar Jan-Tore Thörnroos.

 - Skillnaden är att på land tar folk taxi hem från krogen. Här får vi ta hand om allt själva, säger han.

 Michael Lindholm, säkerhetschef på Tallink har inte sett någon ökning av våldet ombord:

 - Det ingen större skillnad på en krog på land. Om det slagsmål försöker vi lösa problemet på stället, säger han.

 Inte heller Birka Cruises vd Brage Jansson ser fylleriet som något större problem.

 - I november och december kan det eventuellt vara lite småfylla när småföretagarna åker på julfesterna, säger han.

 Alla vill dock inte att sanningen om fylleriet på båtarna ska komma fram.

 När Viking Line får veta att Expressen tänker skriva om färjorna blir både reportern och fotografen uppringda av rederiets konsult Niclas Lövkvist som kräver att få veta vad artiklarna ska handla om.

 - Vi vill veta vilka frågor ni har ställt till personalen, säger han.


Husbandet har precis gått av stora scenen på nattklubben, färjans partycentrum. Överallt halvligger trötta gubbar och sover -  vid spelmaskinerna, vid barbord och soffor.

 - Jag jobbar jämt. Mitt liv är tragiskt. Går upp halv fem på morgonen och kommer hem åtta på kvällen. Men på båten kan man slappna av, säger en man i 40-årsåldern. I tapasbaren serveras nattmat till halv fem på morgonen. Lukten av pyttipanna blandas med cigarettrök och taxfreeparfym. Den klassiska färjan-doften tar man inte miste på.

 Att svenska folket trots allt älskar sina partybåtar råder det i alla fall inga tvivel om. Succéserien "Rederiet" visades i över 300 avsnitt på 90-talet -  och sågs i genomsnitt av 1,5 miljoner. Då ökade även resenärerna. Och nu rapporterar rederierna om rusning över landgången igen.  Så länge skutan kan gå, kommer "fyllepråmarna" att segla vidare.

FAKTA

Så mycket ökade resandet


Viking Line: Passagerarna ökade med 7 procent i oktober jämfört med 2007. Cirka 390 000 reste mellan Sverige och Finland, cirka 13 000 personer om dagen. På Ålandsfärjorna ökade resenärerna med 27 procent. Cinderella satte rekord med 98 300 resenärer i oktober.
Birka Cruises:  Har noterat en ökning på 3 procent  under oktober. Ungefär 74 000 resenärer åkte med deras kryssningsfartyg Birka Paradise.
Tallink/Silja: Passagerarna på Tallinks Finlandsfärjor ökade med 17,5 procent i oktober jämfört med 2007. Cirka 270 000 reste på kryssningarna – cirka 9 000 om dagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.