Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Modechefens stora oro för klimatkrisen

Anna Wintour föredrar äkta päls framför fuskpäls, och hävdar att det är mer klimatvänligt. Foto: FLAVIO LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Anna Wintour poserar med sin dotter, Bee Shaffer. Foto: STARPIX/REX/SHUTTERSTOCK / STARPIX/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Anna Wintour vill inte sluta använda äkta päls, eftersom det är mer klimatvänligt än fuskpäls.

Den legendariska chefredaktören för Vogue USA hävdar i en intervju med CNN att fuskpäls 'helt klart' skapar mer utsläpp.

Den 69-åriga modeikonen intervjuades av CNN-profilen Christiane Amanpour, som frågade hur hon tänker kring att många människor överkonsumerar kläder och accessoarer.

– Det är något som alla i modeindustrin är väldigt medvetna om, säger Anna Wintour, och tillägger att Vogue och andra är medvetna om att de har gjort fel och att de gör vad de kan för att hamna på rätt kurs igen.

När Christiane Amanpour tar upp frågan om päls, lyfter Anna Wintour återigen klimatfrågan och konsumtionsperspektivet.

– Jag tror att fuskpäls helt klart är mer av en utsläppskälla än äkta päls. Jag tror att många diskuterar möjligheterna att återanvända olika typer av material, päls, sådant som redan har använts. 

Anna Wintour vill därför lägga fokus på att se till att de stora modehusen använder 'etisk' päls, och att Vogue själva ska göra det.

Anna Wintour har inte hymlat med att hon backade Demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Foto: BFA/REX/SHUTTERSTOCK / BFA/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Vogue tar ställning i politiken 

Under intervjun hyllar Anna Wintour även Michelle Obamas tid som presidentfru, och den nya zeeländska premiärministern Jacinda Arderns agerande efter terrordådet i Christchurch.

Hon förklarar också varför Vogue US har valt att profilera kvinnliga demokratiska politiker, och gör klart att det inte är en slump. 

– Du måste stå upp för vad du tror på, och du måste ta ställning, säger Wintour till Amanpour.

Djävulen bär Prada - i verkliga livet

Anna Wintour är född och uppvuxen i London där hon började sin karriär inom modejournalistik på Harper's Bazaar på 1970-talet.

Efter att först ha blivit utnämnd till chefredaktör för brittiska Vogue 1985, tog hon sedan över dess Amerikanska systertidning år 1988.

Förutom att hon framgångsrikt styrt världens viktigaste modetidning i över 30 år, så är hon även känd för att vara en ytterst krävande chef, med smeknamnet Nuclear Wintour.

Djävulen bär Prada, en roman som sedan blev en Hollywoodfilm med Meryl Streep och Anne Hathaway i huvudrollerna, ska vara baserad på författarens tid som Anna Wintours assistent.

Trots att hon fyller 70 i november har Vogue-legenden inga som helst officiella planer på att gå i pension.