"Funnits intressen att destabilisera partiet"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På väg tillbaka. Jimmie Åkesson är tillbaka i offentligheten efter sex månaders sjukskrivning - men berättar själv att han inte är helt återställd. "Jag har sagt att jag tar det lugnt, det går inte annars. Jag vågar inte det, det är bara dumt", säger SD-ledaren i en exklusiv intervju med Expressens Niklas Svensson.
Foto: Suvad Mrkonjic

■■ Efter partiledarjobbet vill han bli husbyggare. Men det lär dröja.
■■ I går öppnade SD-ledaren Jimmie Åkesson dörren till huset som han delar med sambon Louise, sonen Nils och katten Mats, döpt efter "Mastodontfilms-Mats" i tv-serien "Nilecity".
■■ Jimmie Åkesson berättar i en stor exklusiv intervju för Expressens politiska reporter Niklas Svensson om sjukdomen, framtiden, rädslan - och konflikten med ungdomsförbundet SDU.
■■ Han kommenterar också den omdiskuterade SVT-intervjun med Fredrik Skavlan och Expressens nya avslöjanden om nämndemän som skriver anonymt på hatsajter.

SÖLVESBORG. Jimmie Åkesson pekar nu för första gången ut Mattias Karlsson som nästa partiledare för Sverigedemokraterna.

Ja, han är en lämplig efterträdare.

Samtidigt ser SD-ledaren kuppmakare i partiet:

– Det är uppenbart att det har funnits intressen att destabilisera partiet från olika håll. Man vill positionera sig i händelse av att jag inte skulle komma tillbaka.

Det är första dagen på jobbet.

Men han sitter vid köksbordet hemma i villan i Sölvesborg. Sonen Nils leker på golvet, katten Mats sover på en köksstol, sambon Louise förbereder för en utflykt till lekparken. Och hans första arbetsuppgift efter sex månaders sjukskrivning är en timslång intervju för Expressen.

Han har själv bestämt att intervjun ska göras i bostaden "av praktiska skäl". En livvakt håller uppsikt utanför huset från förarsätet på bilen som tillhör Säkerhetspolisen. Äggen som någon kastade på husfasaden häromdagen är borttorkade.

Jimmie Åkessons presschef Henrik Vinge, som tog tåget till Blekinge redan i tisdags, öppnar dörren.

Partiledaren bjuder på kaffe och bullar. Ute regnar det ena minuten på glastaket till den stora poolen, och nästa skiner solen på verandan som han själv har byggt.

– Jag mår bra, bättre än på väldigt länge. Jag har massor av energi och är pigg och så där. Sen vet man ju inte hur skört det är, det får vi se när jag nu börjar jobba igen. Det är därför jag har sagt att jag tar det lugnt, det går inte annars. Jag vågar inte det, det är bara dumt. Jag tar det lite lugnt ett tag, säger Jimmie Åkesson.

Varför väljer du att ge den här intervjun?

– Det är ett sätt att smyga i gång. Det har min psykolog också varit inne på, att jag måste utsätta mig för såna här situationer. Det handlar om att se hur jag pallar med det.

Så du har egentligen uppmanats av psykologen att ge intervjuer?

– Ja, det skulle man kunna säga. Vi har pratat ganska mycket om det. Jag är lite som "bagaren som blev allergisk mot mjöl", jag har haft väldigt svårt att tänka mig att ställa mig i en sån här situation igen, under ganska lång tid.

Du pratar om att du haft ångest - men har du även varit deprimerad?

– Jag vet inte. Min diagnos är utmattningssyndrom, sen finns det något som heter utmattningsdepression, men jag vet inte. Ångest kan väl vara en del av det kanske. Man är deprimerad i någon mening.

Det är den andra stora intervjun för Jimmie Åkesson på en vecka. Den förra blev omdiskuterad - hos Fredrik Skavlan i SVT, en intervju som spelades in i London och som sändes i fredags.

– Det kändes som rätt forum för den berättelsen som jag skulle ge. Det går inte att prata om de här sakerna i "Agenda" på samma sätt, eller i "Aktuellt". Det måste vara i en annan miljö och en annan profil. Det kändes ganska naturligt. Det kändes rätt.

Vi ska återkomma till Skavlanintervjun. Men först:

De senaste dagarna har Expressens reporter David Baas, i samarbete med Researchgruppen, granskat 6 000 förtroendevalda nämndemän, alltså förtroendevalda domare, och avslöjat dem som uttryckt sig rasistiskt, hatiskt eller fördomsfullt på hatsajter. Flera SD-politiker har redan tvingats lämna sina uppdrag.

Hur kommenterar du Expressens avslöjanden?

– Det är ju tyvärr så att den typen av strömningar finns i samhället i stort, och det finns också i vårt parti. Sen kan jag tycka att det framstår som helt osannolikt att det inte finns en enda från något annat parti som har uttryckt sig olämpligt anonymt på nätet, men, men...

Jimmie Åkesson är tillbaka i offentligheten efter sex månaders sjukskrivning - men berättar själv att han inte är helt återställd. "Jag har sagt att jag tar det lugnt, det går inte annars. Jag vågar inte det, det är bara dumt", säger SD-ledaren i en exklusiv intervju med Expressens Niklas Svensson.
Foto: Suvad Mrkonjic
Jimmie Åkesson tar emot Expressen hemma i villan. Uteplatsen på lilla bilden har han snickrat själv - en sysselsättning han kan tänka sig att ägna mer tid åt i framtiden. "Jag vill vara inblandad i något som är påtagligt, kanske bygga hus", säger han om livet när han lämnar politiken.
Foto: Suvad Mrkonjic
I fredags blev SD-ledaren intervjuad i "Skavlan" i SVT. Intervjun blev väldigt uppmärksammad.
Foto: SVT
Om sitt spelberoende säger han: '' Om man ska se det i ett större sammanhang är det inte mitt största problem, jag har haft värre problem. Men det hänger ihop så klart."
Foto: Suvad Mrkonjic
Efter sex månaders sjukskrivning är Jimmie Åkesson tillbaka i tjänst.
Foto: Suvad Mrkonjic

Om vi tar några av exemplen: En domare i migrationsdomstolen vill ha ett Sverige med vit befolkning och uppmanar militären att mota bort alla muslimer från landet. "Skäms på er era parasiter", skriver hon om ensamkommande flyktingbarn. Vad tänker du när du hör det?

– Då tänker jag "skäms på dig", för så säger man inte. Tillhör man vårt parti har man inte sådana uppfattningar.

En nämndeman i Värmland skrev att hon hoppades att förra demokratiministern Birgitta Ohlsson som deltagit i en Prideparad skulle träffas rejält av ruttna ägg.

– Nej, uttrycker man sig så... nu vet ju inte jag vad de själva säger, men förutsatt att det här stämmer så är det inte acceptabelt.

De hör inte hemma i Sverigedemokraterna?

– Nej, det tycker jag inte. Och det är såvitt jag förstår så att medlemsutskottet nu tittar på flera av de här fallen redan.

Du brukar säga att de som uttrycker sig så här inte är Sverigedemokrater och att partiet utesluter dem som bryter mot nolltoleransen. Riksdagsledamoten Pavel Gamov som haft kontakt med Nationaldemokraterna och kallat äktenskapet mellan en svart man och Mona Sahlins dotter för en "fadäs". Varför får han stanna kvar i partiet?

– Jag vet inte vad han menade med det, faktiskt. Såvitt jag vet var det här något som diskuterades i valrörelsen, och det var så många sådana så att jag har inte haft någon möjlighet att sätta mig in i detaljer i de här sammanhangen. Jag vet inte vad han menade med det. Men det är klart att det är...

Men om ni nu har en nolltolerans, vad säger du till dem som menar att den inte gäller alla i partiet?

– Fast det gör den ju. Sen om jag frågar Pavel Gamov om han är rasist eller har rasistiska värderingar så vill jag påstå att han på ett väldigt trovärdigt sätt kan förklara att han inte har det. Och det är ju egentligen det som är intressant, och inte vad han sa eller skrev i något sammanhang för länge sen. Man måste alltid göra den sammanvägda bedömningen av en individ, och inte bara titta på ett enskilt uttalande.

Så om nämndemännen som Expressen avslöjat nu säger till dig att de inte är rasister, då får de vara kvar?

– Alltså, jag kommer inte att hantera detta överhuvudtaget. Men om de på ett trovärdigt sätt kan förklara att de står bakom en sverigedemokratisk värdegrund, då är det en sak. Men om man uttrycker sig på ett sånt här sätt så är det något som visar att man kanske inte gör det, och då hamnar bevisbördan hos dem kan jag tycka.

Tillbaka till Skavlanintervjun i London nu då. Jimmie Åkesson valde själv att vara med just där.

– Det gick väl ungefär som jag hade förväntat mig. Sen har det blivit väldiga reaktioner efter det. Och jag vet inte vad det beror på. Men för mig skilde den intervjun inte sig så mycket från andra intervjuer jag varit med i. Det kan vara det som fått folk att reagera, man hade kanske hoppats att man skulle få se något annat för en gångs skull, och inte bara att man ska kommentera andras citat.

Men det blev ändå egentligen som du hade tänkt dig?

– Ja, som jag hade förväntat mig. Fredrik Skavlan är nog genuint intresserad av människor, och jag tror att han... det är det som är grunden till hans framgång, men att han och redaktionen hade en ganska stark press på sig eftersom man fick kritik redan på förhand för att jag skulle vara med. Man måste föregripa den kritiken.

Ångrar du att du var med?

– Nej, absolut inte. Det är ju ett bra sammanhang att vara med i, så klart, och det var viktigt för mig att testa om jag kunde sitta där hela intervjun eller vad som skulle hända. Men det kändes bra och det kändes bra efteråt också.

Er vice partiledare Jonas Åkerlund kallar Fredrik Skavlan för en lydig hund som saknar både heder och yrkesstolthet. Vad säger du om den beskrivningen?

– Den får stå för honom. Som jag sa: Jag tror att om Fredrik Skavlan helt själv hade fått styra den här intervjun så tror jag att den hade sett lite annorlunda ut, men det är bara vad jag själv tror.

Jonas Åkerlund säger också att det är uppenbart att SVT ville att han skulle förnedra dig. Håller du med om det?

– Jag känner mig inte särskilt förnedrad. För mig var det som vilken intervju som helst, och det är väl det som har upprört många - man hade kanske förväntat sig något annat i det programmet. Jämför man med hur andra partiledare har hanterats av Fredrik Skavlan så har det sett lite annorlunda ut. Det har inte varit så kritiskt, utan mer handlat om vilka hockeylag man tycker är bra. Men det är som det är.

Under halvåret som gått har han ägnat tiden åt att spela golf och leka med sonen. Många har hört av sig med hälsningar och blommor, både partikamrater och politiska motståndare.

– Om man är nere, som jag har varit, så är det viktigt att man får positiv energi - det är värt väldigt mycket.

När du säger att du har varit nere, kan du beskriva vad det är för känslor du har haft då?

– Det är ju väldigt stark ångest, det är det som varit det mest påtagliga, overklighetskänslan. Det är nästan utomkroppsligt. Man är inte med, man går lite bredvid sin egen kropp. Det är en jättekonstig känsla.

– Ångesten var väldigt påtaglig de första veckorna. Och det blev värre av att jag bara var hemma. Jag hade ju haft mer än hundra procents tempo nästan hela valåret, och hjärnan var inställd på det. Och plötsligt satt jag här. Det var en väldigt svår omställning, men det har gått bra till slut.

Sömnsvårigheter har han lidit av i minst fem-sex år, säger han.

– Sedan har det eskalerat och blivit värre och värre. Politik funkar mycket så att det är en ständig kamp för att hålla ihop partiet och grupper. Det tar på krafterna.

Du sa hos Fredrik Skavlan att du äter antidepressiva piller. Varför berättade du det?

– Det hade inte varit någon mening med att ställa upp i en sådan intervju om jag inte vore öppen med det. Det hade inte varit någon poäng. Någonstans är det så att om jag ska komma vidare, så... Jag tänker inte berätta vilken dos jag äter, men jag tyckte att det var självklart. Det är tabu att prata om i hög utsträckning och kan jag på något sätt bryta det, jag vet inte om jag är rätt person för det, men kanske...

Mannen som gav utbrändheten ett ansikte?

– Vi pratade faktiskt om det i går, man får inte fastna där. Men i det korta perspektivet, absolut. Jag har ändå skaffat mig erfarenheter som jag borde göra något bra av.

Jimmie Åkesson säger att han i dag tar illa vid sig av både fysiska och verbala påhopp, något han inte varit medveten om tidigare.

– Man får tycka vad man vill om mig, att jag är rasist eller äter barn. Då får man tycka det, men man måste också förstå att man tar åt sig på djupet. Jag har hela tiden känt att det rinner av mig när man ritar mig som kackerlacka på någon ledarsida i någon tidning, men det gör man.

Vad är det du känner när någon kallar dig rasist?

– Nej, det där betyder ingenting längre. Man har förstört det ordet, det är så devalverat. Men det sätter sig.

Det betyder inget att man kallar dig rasist?

– Nej, jag är inte det så jag tar inte åt mig på det sättet. Men det sägs inte på skoj, utan det sägs på allvar och personen som säger det tycker förmodligen väldigt illa om mig och har en bild av mig som jag inte tycker alls stämmer. Det sätter sig. Den offentliga bilden av mig känns inte som min självbild.

Nu ska han ägna sig åt partiets "inre liv" den närmaste tiden. Det betyder bland annat partistyrelsemöten - och arbete med partiets vårbudget, där prioriteringen i år ligger på industripolitik.

– Det är industrin som har byggt det här landet rikt från början. Sen har vi haft en statsminister, Fredrik Reinfeldt, som åkt runt i världen och sagt att den svenska tillverkningsindustrin inte finns längre - trots att hundratusentals människor är anställda i den.

Är den svenska industrin en framtidsbransch?

– Ja, det är den ju. Både basindustrin och den mer kunskapsintensiva delen av industrin är absolut en framtidsbransch. Det har byggt vårt land rikt en gång och det har fortsatt att bygga vårt land rikt. Jag tror inte att det att vi steker hamburgare till varandra i Stockholm är det som långsiktigt bygger vårt land rikt.

Man ska inte steka hamburgare?

– Jo, det måste man också göra. Men Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs ekonomi har byggt på att vi ska byta tjänster med varandra, men det skapar inte tillväxt på det sättet. Jag menar att vi måste gå tillbaka till rötterna, till det som byggde välfärden.

För ett och ett halvt år sedan attackerades Jimmie Åkesson av en kvinna under en boksignering. Hon dömdes senare till fängelse för bland annat ofredande.

I dag är SD-ledaren rädd för att något ska hända som också drabbar hans familj.

– Det är klart att jag blir orolig när det händer saker kring hemmet. Ni kan hata mig och göra vad ni vill med mig, men ge er inte på min oskyldige son för han har inte gjort något.

Vad är du rädd ska hända med din son?

– Nej, det är mer så att jag undrar hur man tänker som barn. Man förstår egentligen inte särskilt mycket av sin omgivning och plötsligt är det någon som kommer och kastar ägg på ditt hus eller står och skäller på pappa. Ska jag behöva förklara det för min son? Jag tycker inte att han ska behöva utsättas för det alls. Om man nu vill ge sig på mig så kan man hålla det härifrån åtminstone.

Är det värt priset?

– Det är något jag har fått fundera över väldigt mycket nu, dels kopplat till valrörelsen som varit och nu också till det att jag har blivit sjuk. Är det värt priset? Ja, det är det nog för min egen del. Men om min familj drabbas är det en annan sak. Nu har det inte hänt än, men det är möjligt att man omvärderar det då.

Är det självklart att du kandiderar som partiledare på landsdagarna i november?

– Ja, det är utgångspunkten nu. Någon annan tanke har jag inte haft, egentligen, även om det vissa stunder har gått upp och ner. Seriöst har jag inte övervägt att inte kandidera.

Du har varit partiledare i tio år nu. Fredrik Reinfeldt, Göran Persson och nu snart Göran Hägglund - de avgick alla efter elva år som partiledare. Kommer du att vara partiledare längre än vad de har varit?

– Det är min utgångspunkt att jag ska vara det. Skillnaden är att vi bara suttit i riksdagen i fyra och ett halvt år. Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund är kanske nöjda efter åtta år och tycker det är svårt att komma tillbaka och bedriva oppositionspolitik i riksdagen. Det kan vara svårt att hitta den där gnistan. För min del är det lite tvärtom. Jag har hållit på med det här i 20 år, och vill vara med och skörda det som vi har sått.

Jimmie Åkesson ser sig själv som partiledare för Sverigedemokraterna även vid nästa val 2018. Men när han väl avgår är efterträdaren given: vikarien Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen.

– Ja, han är en lämplig efterträdare. Det är möjligt att det finns fler, men det ansvar han har tagit under min sjukskrivning är jättebra.

Vad gör honom till en bra ledare?

– Framför allt hans kunskaper, de är väldigt breda, och han är en fantastiskt duktig kommunikatör och han är fantastiskt bra på att läsa människor. Han är bra på att kommunicera vår politik, om han inte är den allra bästa så är han en av dem absolut bästa vi har.

När Jimmie Åkesson lämnar politiken vill han göra "något handfast".

– Jag vill vara inblandad i något som är påtagligt, kanske bygga hus. Att kunna se något konkret resultat av sina tankar och idéer och det man gör. Men jag kan ju inget. Ibland önskar jag att jag var som pappa. Han läste både ekonomi och till golvläggare. Att ha en sådan kompetens att falla tillbaka på hade varit fantastiskt kul, men det har jag inte.

"Jag kan inget" säger du?

– Jag försöker lära mig. Jag går här och snickrar, men... Jag har byggt altanen där ute, men murjobbet har jag fått lämna bort till någon annan. Det här huset har ju renoverats en del. Jag önskar att jag kunde sånt.

På Sverigedemokraternas årsmöte i Stockholms stad den 1 mars vann William Hahne över valberedningens förslag till ny styrelse. Hur kommenterar du det?

– Jag har hört att det var ett möte som gick ganska speciellt till jämfört med hur sådana möten brukar vara. Men det är ju ingen hemlighet att det finns olika intressen mellan partiledning och SDU-ledning, och så har det ju varit ett tag.

Men är det inte en konflikt?

– Jo, det är det väl i någon mening. Sen har ju den varierat lite, så klart. Men visst, för min del tycker inte jag att det är bra om det nu är så att partiet riskerar att glida åt ett håll på grund av att man byter ordförande.

Vilket håll skulle det vara att man glider åt?

– Det återstår ju att se om det nu är så. Men om man ger uttryck för att SD ska bli något slags högerparti, det är inget som jag kan identifiera mig med på något sätt. Vi ska ju vara ett mittenparti som attraherar människor från både vänster och höger, och från alla delar av samhället.

Jimmie Åkesson medger att striden står mellan partiledningen och ungdomsförbundet.

– Jag vet att det finns synpunkter på SDU-ledningen generellt och att man medvetet till exempel inte använder socialkonservatismen i sina program, och det är klart att det är inte bra om det är på det viset. Vi vill ju ha ett ungdomsförbund som tillhör partiet och som vill följa partiets väg. Det måste ju vara utgångspunkten.

Mattias Karlsson har varnat för att odemokratiska krafter nu flyttar fram sina positioner i partiet. Håller du med om det?

– Det är en väldigt skarp formulering och jag har inte belägg för att säga att det är så, men det är klart att det utifrån rykten och skriverier skulle kunna vara så att det finns enskilda som ser en chans...

Har du en plan nu när du kommer tillbaka för att hantera eventuellt missnöje på arbetsplatsen?

– Jag vet inte i vilken grad det finns ett missnöje att hantera, det är ju högst eventuellt i så fall. Det finns olika uppfattningar, och det kommer det alltid att göra. Men det är uppenbart att det har funnits intressen att destabilisera partiet från olika håll.

Från centralt placerat håll?

– Ja, det verkar ju så utifrån vad ni säger. Och det är klart att det är ju inte bra. Någonstans visar ju det att man vill positionera sig i händelse av att jag inte skulle komma tillbaka.

Du ser att människor har försökt positionera sig?

– Ja, jag kan inte tolka struntpratet och den påstådda kritiken på annat sätt än att man vill positionera sig. Det är ju självklart så att om jag på något sätt kan återstabilisera så tänker jag göra det, det är ju självklart.

Det avslöjades för ett par veckor sedan att Mattias Karlsson i slutet av 2013 tog kontakt med Daniel Poohl på Expo och efterfrågade "relevant dokumentation" om de så kallade "identitärerna". Hur ser du på att han ville ha ett samarbete med Expo?

– Jag tror inte att det var ett samarbete med Expo som han var ute efter. Jag tror att han kontaktade Daniel Poohl på ett personligt plan.

Han ville ha information av dem?

– Ja, om de hade det. Jag tycker inte att det är så konstigt. Det finns ju vad jag vet få åsiktsregister i det här landet, men Expo sitter ju ändå på ett sånt. De har ju koll på sina politiska motståndare.

– Och om det finns extremister i vårt parti och det finns människor som känner till det, då får de gärna berätta det.

Efter de n timslånga intervjun konstaterar Jimmie Åkesson att han inte hade kunnat genomföra en sådan för bara någon månad sedan.

– Då hade jag haft riktigt sjuk huvudvärk nu.


Läs även: Fyra av tio tror att återkomsten gynnar SD

Jimmie Åkesson om...

...riksdagsledamoten Martin Kinnunen som misstänks för ekonomisk brottslighet i anslutning till partitidningen Samtiden:

'' I ärlighetens namn kan jag inte detaljerna kring bolaget och vad det här handlar om för att bedöma det, men utifrån vad andra har berättat finns inget uppsåt på något sätt. Det är i så fall okunskap eller något sådant som det här beror på.

...sitt tidigare spelande på nätcasinon:

'' Om man ska se det i ett större sammanhang är det inte mitt största problem, jag har haft värre problem. Men det hänger ihop så klart. Jag behövde något som upptog hjärnan på ett starkare sätt, när jag inte längre kunde koncentrera mig på filmer som jag tittade på.

...Migrationsverkets prognos att det kommer 90 000 asylsökande till Sverige i år:

'' Vi ska ta emot kvotflyktingar och konventionsflyktingar. Men sen finns det andra grupper av flyktingar, till exempel från väpnade konflikter, som jag menar att man ska försöka hjälpa på plats.

... Mattias Karlssons exfru som fick anställning i partiet utan att den högste tjänstemannen gett sitt godkännande:

'' Att reducera en människa till exfru tycker jag är väldigt märkligt. Hon har ju varit engagerad i partiet lika länge som Mattias. Hon har jobbat med SD-Kuriren sen femton år tillbaka. Sen har jag inte varit inblandad i att anställa, jag vet inte om det fanns några konkurrenter. Men för mig är det helt naturligt att hon ska jobba med det.

...sjukpenningen som kan bli återbetalningsskyldig för:

'' Jag hade kontakt med förvaltningen så sent som i går om det här, och då skickade jag in det här beslutet från Försäkringskassan. Vad jag förstår är det ingen som riktigt vet vad som gäller, men juristerna får titta på det här. Min utgångspunkt är att det ska vara rätt, så jag hoppas de kan hjälpa mig att göra rätt om jag nu har gjort något fel, vilket inte är säkert.

Domarna som hatar anonymt på nätet

Josefin Helander, SD, Attunda tingsrätt. Helander, SD-politiker i Sollentuna norr om Stockholm och ordförande för den lokala SD-kommunföreningen, meddelade i går att hon lämnar alla uppdrag inom partiet efter Expressens avslöjande. Flera av Helanders kommentarer på hatsajter riktar sig mot muslimer. Hon har bland annat skrivit "Den dagen man börjar riva moskéer blir verkligen en dag att fira. En ny helgdag kanske?"

Anders Nilsson, SD, kommunpolitiker och nämndeman i Kristianstad. Nilsson är SD-politiker och nämndeman i Kristianstad. Som kommentar till en Avpixlat-artikel om att kvinnomisshandel är djupt rotad i den muslimska kulturen skrev Nilsson "Ett ord! BRA!Två ord! MYCKET BRA". Anders Nilsson ska kallas till möte med myndighetschefen på Kristianstads tingsrätt "omgående efter påsk".

Jacob Hagnell, SD, Södertörns tingsrätt. Hagnell, som är SD-politiker i Stockholms stad och Stockholms läns landsting, valde att hoppa av sina domaruppdrag i Södertörns tingsrätt direkt efter att Expressen konfronterat honom i fredags eftermiddag. Hagnell hade bland sina hatsajtskommentarer skrivit om Rosengård i Malmö "Deportera packet till deras sophögar till länder."

Lisen Persson, SD, Värmlands tingsrätt. Persson, som är SD-politiker i Hagfors, skickade i tisdags ett sms till Värmlands tingsrätt där hon meddelade att hon skulle skicka ett brev med begäran om att bli entledigad från nämndemannauppdraget. På hatsajterna hade hon bland annat skrivit om människor från Mellanöstern och Nordafrika: "Dessutom så är varje MENAman som släpps in i Sverige en potentiell våldtäktsman."

Gisela Nyqvist, SD, Värmlands tingsrätt. Nyqvist, som är SD-politiker i Filipstad, skickade i tisdags ett mejl till Värmlands tingsrätt där hon bad om att bli entledigad som nämndeman vid domstolen. Gisela Nyqvist, som genom åren varit en av de flitigaste kommentatorerna på hatsajterna, har bland annat skrivit påståenden om romers stöldbenägenhet.

Barbro Johansson, SD, förvaltningsrätten och migrationsdomstolen i Göteborg. Johansson, som suttit som nämndeman i migrationsmål, avslöjades i måndags ha skrivit att hon vill ha ett Sverige med vit befolkning och vill kalla in militären för att "mota mohammed i grind". Johansson, som förnekade att hon skrivit kommentarerna, utreds av domstolen.

Ortwin Lobbes, SD, Malmö tingsrätt. Lobbes, som är SD-politiker i Malmö, avslöjades i måndags kväll ha skrivit bland annat att han hatar islam och att det aldrig går att lita på muslimer. Han riktade också in sig mot romer. "Zigenarkulturen är en av de värsta subkulturer vi har i Europa", skrev han bland annat. Ortwin Lobbes utreds nu av domstolen.

Carina Näsgårde, SD, Attunda tingsrätt. Näsgårde, som är SD-politiker i Järfälla utanför Stockholm, avslöjades i måndags kväll ha skrivit nedsättande om romer och påstått att invandrare har sed att vara beväpnade. När hon konfronterades med kommentarerna svarade hon att det handlade om "flera år tillbaka i tiden". Hon utreds av domstolen.

Nämndemän är förtroendevalda domare

Nämndemän är förtroendevalda domare i tings-, hov-, förvaltnings- och kammarrätter. De utses av kommun- och landstingsfullmäktige.

En nämndemans röst väger lika tungt som en professionell domares, men är röstsiffrorna jämna har ordförande utslagsröst. I tingsrätt och förvaltningsrätt är nämndemän i majoritet, i hov- och kammarrätt är de professionella domarna i majoritet.

I kraven för att få bli nämndeman finns att personen inte får vara försatt i konkurs. Domstolen begär också ut ett belastningsregisterutdrag.

Nämndemännen ska visa "omdöme, självständighet och att du är en förtroendeingivande person" som det står i informationen från Domstolsverket. Nämndemännen är politiskt utsedda men ska agera opartiskt och opolitiskt i uppdraget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.