Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Funktionsnedsatta i nytt metoo-upprop

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: SOMER/ABACA / STELLA PICTURES

Drygt 60 kvinnor med funktionsnedsättningar har skrivit på ett nytt metoo-upprop.

Under namnet #slutvillkorat vittnar de om övergrepp i privata relationer, föreningssammanhang och i färdtjänsten. 

– Det är samma gamla våld, men med funktionsnedsättning är man extra utsatt när man har svårare att ta sig därifrån, säger initiativtagaren Denise Cresso-Nydén till SVT. 

Kvinnor med funktionsnedsättningar är nästa grupp som går ut i ett eget upprop i samband med metoo-rörelsen. 

Cirka 60 kvinnor har skrivit under uppropet #slutvillkorat där de vittnar om övergrepp i bland annat privata relationer, föreningssammanhang och i färdtjänsten. 

I morgon tisdag ska de träffa jämställdhetsminister Åsa Regnér för att lämna över uppropet. Bakom initiativet står Denise Cresso-Nydén. 

– Utsattheten delar vi med alla kvinnor, där är situationen inte annorlunda. Det är samma gamla våld, men med funktionsnedsättning är man extra utsatt när man har svårare att ta sig därifrån, säger hon till SVT. 


LÄS MER: "De höll fast och tafsade – vår pastor hejade på"

Funktionsnedsatta kvinnor i #metoo-upprop

– Det tas inte på allvar. Förarna stängs inte av, man slarvar från taxibolagens sida med belastningsregister. Nu får det vara bra med att vår hjälp blir villkorad.

På Facebook har kvinnor i en grupp med cirka 500 medlemmar berättat om att de inte vågar anmäla övergrepp i färdtjänsten för att det finns en risk att de får samma förare igen.

"Att vara ensam med en förare i en taxi där vad som helst kan hända. Där exempelvis en som kvinna med rörelsenedsättning inte kan slå undan händerna på föraren som tafsar. Där kvinnan med synnedsättning inte kan se förarens id-bricka eller veta om en blir avsläppt på rätt ställe", skriver kvinnorna på Facebook enligt SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.