23-åringen har haft svårt att sova efter händelsen. Foto: Privat
23-åringen har haft svårt att sova efter händelsen.  Foto: Privat

Funktionsnedsatt 23-åring misstogs för att vara drogpåverkad

Publicerad

23-åringen, diagnostiserad med intellektuell funktionsnedsättning, var på väg till hemköp för att handla mat.

Då blev han stoppad av polisen och för andra gången kördes han till stationen - misstänkt för att vara drogpåverkad.

– Jag sov ingenting i natt. Jag tänker på det hela tiden, säger han.

Den 23-åriga mannen hade precis kommit hem från matbutiken när han insåg att han glömt några saker på inköpslistan.

Efter en kort stunds vila återvände han till Storgatan i centrala Köping för att inhandla de sista grejerna.

Då körde en polisbil fram och två poliser klev ur.

Han blev kroppsvisiterad på plats och togs sedermera in till stationen för urinprov och förhör. De berättade för 23-åringen att de trodde att han var narkotikapåverkad.

– Det var väldigt jobbigt och jag har inte mått så bra sen dess, säger han.

"Sov ingenting i natt"

Han blev förhörd av polisen som frågade om han ville ha en offentlig försvarare.

– Jag blev så stressad så jag fick inte fram några ord. Han som förhörde mig verkade trevlig men jag kände mig väldigt pressad och inte så trygg i min situation.

När 23-åringen frågade om ett glas vatten menar han att han fick svaret att vattenledningarna var trasiga.

Till slut kom urinprovet tillbaka negativt och han kunde återvända hem. Snabbt tog han fram telefonen och ringde sin pappa.

– Det tog 20 minuter innan jag förstod vad det var som hade hänt. Han var så stressad så det luktade om honom, säger pappan.

Timmarna och dygnet efter händelsen har varit jobbiga för 23-åringen.

– Jag sov ingenting i natt. Jag tänker på det hela tiden, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Assistenter förnedrade handikappad man

Andra gången han misstänks

Det här var inte heller första gången som han misstogs för att vara drogpåverkad.

För två år sedan, i samband med en bilfestival i Köping, togs han och en kompis in till stationen för urinprov efter att ha misstänkts för drogpåverkan.

– Det tog flera dagar innan han blev människa igen, säger hans pappa.

Efter den händelsen finns han nu i det så kallade spaningsregistret - som polisen då lovade att ta bort, enligt 23-åringen.

Men står enligt honom fortfarande kvar.

Nu bävar han inför den kommande fotbollsturneringen som han ska åka på.

– Jag är lite nervös inför att följa med på den. Tänk om jag kontaktar en polis på gatan och så kollar de mitt legg och då kan de se att jag är i spaningsregistret, säger han.

Tappat förtroendet för polisen

23-åringen berättar att han alltid har haft ett stort förtroende för polisen, men efter att för andra gången på lika många år misstagits för att vara drogpåverkad har det minskat.

Nu kommer han göra en polisanmälan - samtidigt som han inte vet vad han kan göra för att förhindra liknande händelser i framtiden.

– Ska jag gå runt med en lapp i min ficka som visar att det här har jag svårt med? Som ett legg i min plånbok där det står vad jag har problem med? Jag tycker inte det ska vara så.

Hans pappa igen:

– Första gången tyckte jag att det var fruktansvärt men då trodde jag att det var en engångsföreteelse. Man blir så besviken på systemet. Jag tappar förtroendet och blir lite uppgiven.

– Kommer de handikappade behöva ha brickor där det står ”väg in att jag är handikappad i din bedömning av mig”?

Expressen har varit i kontakt med polisen i Västmanland som har valt att inte kommentera händelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag