Fullmåne - då blir vi mångalna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I natt är det fullmåne - så här tror forskarna att det påverkar oss.
Foto: WOODS JOHN

Galnare, sjukare och mer olycksdrabbade.

Så påverkar fullmånen oss - tror vissa forskare.

- Månen får ju tidvattnet att gå upp och ned. Det är ju inte konstigt om det händer något i levande varelser också, säger psykiatriprofessor Lars von Knorring.

I natt är månen full. Månens faser, och i synnerhet den romantiska och ödesmättade fullmånen, har i alla tider fascinerat människan. Också forskarna har varit nyfikna på månens eventuella effekt. Men kunskapen är både ofullständig och motstridig, påpekar Lars von Knorring. - Vi påverkas ju av ljus och mörker, exempelvis när det gäller depressioner. Men jag har inte sett några studier om detta knutet till månen. 

Föds fler barn 

 Vissa studier har ändå visat att det föds fler barn vid fullmåne och att människor i högre utsträckning söker sig till sjukhus och vårdcentraler. Gikt, astmaanfall, psykiska problem, skador orsakade av bett från djur och blödningar i magen har rapporterats vara vanligare. Ett kontroversiellt fynd i en indisk studie är att det är större chans att få en pojke om befruktningen sker när månen är full. Å andra sidan finns det också gott om studier som visat att fullmånen inte har någon påverkan alls på vare sig barnafödande eller vår psykiska och fysiska hälsa.Vissa forskare har tyckt att måndebatten är så tossig att de skrivit vetenskapliga motartiklar med namn som "Full måne - tomt huvud".

Kan ge sömnstörningar

 Månens faser kanske har betydelse för att vi tror att de har det, spekulerar sömnprofessor Torbjörn Åkerstedt. Många klagar exempelvis på sömnstörningar vid fullmåne, även om ingen undersökning bevisat något samband.  - Men om man psykologiskt ställer in sig på att få sömnproblem vid fullmåne blir det sannolikt så.

FAKTA

Påverkar vattnet
Fullmåne är den månfas då månen står mittemot solen och vänder hela sin belysta hälft mot jorden.
Månens omloppstid runt jorden är fyra veckor.
Fullmånen har traditionellt ansetts ha ett magiskt inflytande på människor och kunnat orsaka galenskap.
Månens och solens dragningskraft gör, tillsammans med jordens och månens rotation, att oceanernas vatten stiger och sjunker.
Det kallas tidvatten.
Vid fullmåne och nymåne, när månen och solen står i rät linje, blir tidvattnet kraftigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.