På Fiahemmet jobbar 30 personer ideellt med att ta hand om övergivna katter. Allra värst är trycket under sommaren. Foto: Lasse Svensson
På Fiahemmet jobbar 30 personer ideellt med att ta hand om övergivna katter. Allra värst är trycket under sommaren. Foto: Lasse Svensson

Fullbelagt på katthem i Norrköping

Publicerad
Uppdaterad
Allt fler överger sina katter. På katthemmet Fiahemmet i Norrköping är det fullbelagt.
- Katter behandlas som en slit- och slängvara, säger Inger Ydrenius på Fiahemmet.
Trycket på katthemmen i Sverige ökar påtagligt under sommaren.
Inger Ydrenius, ordförande på katthemmet Fiahemmet i Norrköping, berättar för Norrköping.expressen.se att alla deras 50 platser är fyllda och att de har flera katter utplacerade i jourhem.
– I juni exploderar antalet katter. Och då hittas de fina katterna. Katter som folk inte längre orkar ta hand om för att de ska iväg på semester och för att de inte vill betala för inkvartering. De släpper ut dem och hoppas på att de ska överleva. Katterna behandlas som en slit- och slängvara.
Inger menar dock att det är en myt att katter klarar sig själva. Vad som händer är att de söker upp andra människor för att få mat och vatten och det är de som i sin tur lämnar in dem till katthemmet.


Pengarna går till katterna


På Fiahemmet jobbar närmare 30 personer ideellt med de övergivna katterna. Där bor katterna i burar, undersöks av veterinärer, blir besiktade och vaccinerade. Sedan börjar jobbet med att hitta ett nytt hem åt dem.
– Tack och lov är intresset för hittekatterna stort. Vi säljer ungefär 330 katter om året, säger Ingrid.
Pengarna de får för försäljningen går oavkortat till skötseln av katterna.
Ingrid har många historier att berätta om övergivna katter. En katt som kom till Fiahemmet kunde inte öppna munnen. Efter att personalen undersökt honom visade det sig att ett karrében hade fastnat i käken och katten inte hade kunnat äta på länge. Victor, som han heter, var väldigt mager, men efter att ha bott på katthemmet en tid återhämtade han sig.

"Får inte göra djur illa"


Ingrid har själv nio kattungar hemma. Fyra av dem är moderlösa. De omhändertogs efter att personalen från katthemmet fick ett samtal om att barn på en innergård i Norrköping använde övergivna kattungar som en boll. De kastade omkring dem. Kattmamman letar personalen fortfarande efter.
Ingrid kan knappt uttrycka sina känslor över personer som lämnar sina katter.
– Jag skulle vilja göra samma sak med dem. Alla kan inte vara kattvänner, men man får inte göra djur illa, säger hon upprört.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag