Hans Elmroth trotsar kritikerna och arrangerar världens största torskfiskefestival för 29:e året i följd. "Jag har fått veta att jag är både rovfiskare och slaktare", säger han. Foto: Stefan Lindblom
Hans Elmroth trotsar kritikerna och arrangerar världens största torskfiskefestival för 29:e året i följd. "Jag har fått veta att jag är både rovfiskare och slaktare", säger han. Foto: Stefan Lindblom

Full strid om torsken i Helsingborg

Publicerad
Uppdaterad
HELSINGBORG. Han kallas slaktare och rovfiskare.
Men Hans Elmroth viker inte ner sig. För 29:e året i följd ordnar han världens största havsfisketävling.
- Den torsk vi fångar är bara promille av det som tas upp ur havet.
I dag ger sig 260 sportfiskare från 13 länder ut i sju båtar från Helsingborgs hamn med en sak för ögonen: att kroka upp Öresunds största torsk.
Den som lyckas bäst vinner 50 000 kronor. Slås det gamla rekordet på 25,3 kilo blir belöningen 150 000 kronor.
1999 fick tävlingen pris av kommunen som bästa arrangemang. Nu är festivalen, som pågår i tre dagar, starkt ifrågasatt.

Nobbas av stjärnkock

Kommunalrådet Peter Danielsson anser att arrangemanget sänder ut fel signaler eftersom torsken är utrotningshotad och har sin lekperiod just nu.
Sture Eriksson, ordförande för Sportfiskarna i Skåne, tycker att festivalen borde ställas in.
Stjärnkocken Melker Andersson har gått så långt att han inte längre serverar torsk på sin krog.
Hans Elmroth är rädd för att någon eller några tänker attackera tävlingen.
– Vi har vidtagit särskilda försiktigsåtgärder, säger han. Bland annat ska all fisk vägas ombord på båtarna och sedan föras i land av respektive deltagare.

Inga proportioner

Elmroth berättar att han tagit emot flera otrevliga telefonhot de senaste dagarna.
– Det är inga snälla saker som sägs. Jag har fått veta att jag är både slaktare och rovfiskare.
Farhågor finns att någon eller några tänker försöka störa tävlingen.
Elmroth anser att kritiken saknar proportioner.
– Förra året drog 367 deltagare upp 900 kilo torsk. Det gav tre hekto filead fisk per deltagare.
Segrartorsken 2002 togs redan första dagen. Vikt 17,38 kilo. Foto: STAFFAN JOHANSSON  – Jag har inget emot om torsken totalfredas i Öresund och Kattegatt. Men så länge vanliga turbåtar tillåts gå ut med sportfiskare har inte vi någon anledning att stoppa vårt arrangemang.
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag