ETT PAR MINUTERS VILA. Kari Levin Mörtling och maken Magnus Mörtling brukar få ett par minuter per dag för sig själva. "Då sitter jag ner och tar det lugnt" säger Kari. Resten av tiden går åt till tvilling - och trillingbarnen.
ETT PAR MINUTERS VILA. Kari Levin Mörtling och maken Magnus Mörtling brukar få ett par minuter per dag för sig själva. "Då sitter jag ner och tar det lugnt" säger Kari. Resten av tiden går åt till tvilling - och trillingbarnen.

Full pott i bebisar

Publicerad
Uppdaterad
Glesbygdens Kalix har fått ett ordentligt befolkningstillskott.
För tre år sedan fick familjen Mörtling ett par tvillingflickor.
Nu har de fått trillingar, två pojkar och en flicka.
- Jag fick en chock på ultraljudet. Innan funderade vi på om det kanske var två i magen, men tre...! säger Kari Levin Mörtling, 29, som just kommit hem från Sunderby sjukhus med barnen. Paret får hjälp med städning och tvätt fem timmar per dag, av en kommunanställd. Annars skulle fullständigt kaos råda. Treåriga tvillingflickorna Embla och Minou har som tur är slutat med blöja. För nu går det åt 24 blöjor per dag åt Zacko, Viggo och My. Huset ska byggas ut med fler rum och paret har just köpt en torktumlare till tvättmaskinen. Trillingarna föddes den 27 juni med ett planerat kejsarsnitt och fick stanna med Kari i tre veckor på avdelningen. Varken maken Magnus eller Kari har genomgått någon fertilitetsbehandling och ingen av dem har släktingar som fått tvillingar eller trillingar. - Det är naturen som ligger bakom det här, säger Magnus.

Svårt att se skillnad

Zacko och Viggo är enäggstvillingar. Kari och Magnus har svårt att se skillnad på dem, utom när pojkarna ligger bredvid varandra. - Viggo är den mer sociale av dem, han ligger också mycket och funderar, säger Kari. My sägs vara en bestämd dam, medan Zacko enligt mamma inte riktigt har utvecklat några speciella drag än. Systrarna Embla och Minou tycker det är spännande med sina nya syskon. - Fast de tycker det är trist att man inte kan leka med dem, säger Kari. Kommunalrådet i Kalix, Kenneth Sundberg (mp), myser över befolkningsökningen. - Vi har minskat stadigt under tio års tid och vi kämpar för att öka invånarantalet. Helst skulle vi se att alla kunde föda lika många som den här familjen, säger Sundberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag