Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frysarna som ska rädda coronavaccinen

Klara minus 70 grader – se hur de ser ut.
De stora frysarna kan hantera väldigt låga temperaturer, vilket krävs för att förvara flera av de vaccin som väntas bli de första att godkännas.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Peter Wimmer, vd för det tyska bolaget Binder, håller upp en av behållarna som ska fyllas med coronavaccin.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Binders vd har beskrivit de senaste månaderna som ”helt galna”, sedan behovet för deras frysar ökat i och med utvecklingen av coronavaccin.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera i nuläget ledande coronavaccin, bland annat Pfizers, måste förvaras i minus 70 grader.

Det är bara en av de logistiska utmaningarna med vaccintillverkningen – nu produceras stora frysar som kan hantera så låga temperaturer, rapporterar AP.

Det är det familjeägda bolaget Binder GmbH som nu ser ett enormt behov av sina produkter – stora frysar, som var och en kan förvara tiotusentals doser coronavaccin enligt AP.

Det finns en rad utmaningar med logistiken och distributionen av coronavaccinet. En av dem, åtminstone när det gäller Pfizers vaccin, är att läkemedlet måste förvaras i en temperatur på minus 70 grader. 

Det klarar Binders frysar av, och nu tillverkas de på löpande band i takt med att Tyskland gör sig allt mer redo för att kunna börja vaccinera sina invånare. 

”Senaste månaderna har varit galna”

Tidigare i veckan rapporterade Reuters att mycket tyder på att Tyskland är det land i Europa som kommit längst i sin vaccinplanering. I Berlin planerar man att öppna sex vaccinationscenter, som förväntas ha kapacitet nog att vaccinera upp till 4000 personer om dagen i mitten av december.

Ett led i den kedjan är alltså superfrysarna, och nu riktas världens ögon mot den tyska tillverkaren.

– De senaste månaderna har varit galna, alla skriker efter våra produkter, säger bolagets grundare Peter Binder, till SVT.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström berättar om när ett vaccin kan distribueras till allmänheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.