Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fruns stöd till Navalnyj: ”Inget som vi inte klarar”

Kyssen innan Navalnyj greps av polisen.
Julia Navalnaja och Alexei Navalnyj.
Foto: ALEXEI NAVALNY INSTAGRAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alexei Navalnyj har gripits och häktats efter sin hemresa till Moskva.

Nu har hustrun Julia Navalnaja skickat en hälsning till honom via sin Instagram:

”Det finns inget som vi inte klarar”, skriver hon i inlägget.

Efter att ha vårdats i Tyskland sedan han förgiftades med nervgiftet novitjok, valde den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, 44, att resa hem på söndagen. Men när Navalnyj landade på flygplatsen i Moskva möttes han av rysk polis.

Han greps efter att ha kommit in på terminalen. 

På måndagen kom nästa stöt. Utan att hinna planera ett försvar hölls häktningsförhandlingar, och rätten beslutade att Navalnyj ska häktas i 30 dygn, till den 15 februari.

Men hans hustru, Julia Navalnaja, har inte tappat hoppet. I ett inlägg på Instagram skriver hon:

Alexei, när du förgiftades skrev jag att vi klarade allt, vi kommer att klara det här. Och nu kan jag säga samma sak, och kanske har du till och med tid att läsa det, till skillnad från förra gången: det finns inte något vi inte kan klara av. Allt kommer att bli bra”, skriver Navalnaja.

”Jag är inte heller rädd”

Innan det hastiga gripandet på söndagen höll Alexei Navalnyj ett kort tal till det samlade medieuppbådet. Oppositionspolitikern hann även krama om hustrun och ge henne en snabb kyss.

– Det här är den bästa dagen på de senaste fem månaderna. Jag är inte rädd. Jag vet att jag har rätt, anklagelserna mot mig är fabricerade, sa han.

Efteråt sa Julia Navalnaja till ryska Meduza att hon gladdes över makens ord.

– Jag är inte heller rädd och jag uppmanar er att inte vara rädda, sa hon till nyhetssajten.

Ryska myndigheter har meddelat att Navalnyj brutit mot villkoren i sin villkorliga frigivning. Han utreds också för grovt bedrägeri – en anklagelse som riktades mot honom efter giftattacken.

https://www.instagram.com/p/CKLzoE1l4bi/

Se mer

Allt du behöver veta om förgiftningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.