Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fruns larm om maken – innan hon försvann

41-åringen misstänks ha kastat kvinna i gruvhål – fruns försvinnande utreds på nytt.
Det omkring 25 meter djupa gruvhålet som 41-åringen misstänks ha kastat kvinnan i.
Foto: Alex Ljungdahl
41-åringen sitter häktad som misstänkt för att ha våldtagit en ung kvinna som han sedan kastade i ett djupt gruvhål. Nu utreds hans frus mystiska försvinnande.

Kvinnan kände sig hotad av sin make – och anmälde honom för misshandel och olaga hot.

Sedan försvann hon spårlöst.

Nu – efter att 41-åringen misstänks ha våldtagit och kastat en ung kvinna i ett 25 meter djupt gruvhål – utreds fruns försvinnande på nytt.

Uppgifter från 41-åringen själv pekar på att hon kan ha varit borta i nästan ett halvår innan hon anmäldes försvunnen.

Innan 41-åringen misstänks ha våldtagit och kastat en kvinna i 20-årsåldern i det djupa gruvhålet utanför Norberg ska han ha berättat för henne att han mördat sin fru, enligt Expressens uppgifter.

Kvinnan överlevde det höga fallet, troligtvis tack vare ett metertjockt snötäckte i gruvhålets botten.

Efter händelsen vid gruvhålet utreder polisen nu mannens försvunna fru på nytt.

Kvinnan kunde genom en komplicerad räddningsaktion hämtas upp från det djupa gruvhålet.
Foto: Alex Ljungdahl

Grunden som utredarna kan bygga vidare på är de gamla polisanmälningarna från mannens fru.

Paret och deras barn kom till Sverige i samband med den stora flyktingvågen 2015. Efter ett par år i Sverige flyttade frun tillsammans med barnen från den gemensamma bostaden. Efter det ska hon 2018 ha blivit angripen av 41-åringen inför vittnen på öppen gata och blivit slagen eller knuffad, enligt uppgifterna.

Kvinnan gjorde en polisanmälan om misshandel och fick ett målsägandebiträde. Det rör sig om samma advokat som nu försvarar hennes 41-årige make i fallet med mordförsöket i gruvhålet.

”Det är riktigt att jag är offentlig försvarare för mannen i Norbergsärendet. Det ärendet gäller dock en annan målsägande och min klient är inte delgiven några brottsmisstankar mot någon annan person”, skriver advokaten i ett mejl.

Utredningen om misshandel lades ner eftersom vittnen inte dök upp till förhör.

Gruvdådet i Norberg

Fredagen den 22 april kunde en en svårt skadad och nedkyld kvinna i 20-årsåldern räddas upp ur ett djupt gruvhål utanför Norberg i Västmanland.

En 41-årig trebarnspappa sitter häktad som misstänkt för att ha våldtagit henne och försökt mörda henne genom att kasta henne i gruvhålet.

Mannen återvände efter en tid till gruvhålet och när han såg att hon levde började han kasta stenar mot kvinnan på hålets botten, enligt Expressens uppgifter. 

Motivet var att kvinnan hade sagt nej när 41-åringen friade till henne, enligt Expressens uppgifter. 


Men året därpå, 2019, upprättades en ny anmälan mot maken.

Efter att frun träffat en ny man och velat genomföra en formell skilsmässa så uttryckte sig 41-åringen på sätt som hon uppfattade som rena dödshot mot henne och hennes nya man. Hon gjorde då en anmälan om olaga hot.

Han förnekade att han hade uttryckt sig hotfullt och anmälan lades ner.

I samband med anmälan om olaga hot ansökte kvinnan om att mannen skulle beläggas med kontaktförbud mot henne och två av barnen. Åklagaren avslog ansökan och hänvisade till att 41-åringen tidigare inte dömts för våld i nära relation.

Sedan – det är oklart exakt när – försvann kvinnan och mannen fick tillbaka barnen.

Gruvhålet ligger i ett obebott, ensligt, vidsträckt skogsområde utanför Norberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Frun anmäldes försvunnen i slutet av januari 2020. Men uppgifter som maken själv har lämnat i polisförhör pekar på att hon då redan kan ha varit försvunnen i nästan ett halvår.

När 41-åringen förhördes i slutet av februari 2021, i samband med att ha gjort sig skyldig till olovlig körning, så antecknade förhörsledaren:

Hans fru lämnade NN, alternativt blev placerad någon annanstans för cirka 2 år sedan och NN har ingen aning vart hon är”.

I ett tidigare förhör, augusti 2019 i samband med att mannen gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott, berättade han att barnen vid den tiden var tillbaka hos honom.

NN säger att han har fått lugnet tillbaka efter att barnen är tillbaka hos honom”, antecknade förhörsledaren.

Expressen har sökt poliser som utreder fruns försvinnande och åklagare Stephan Uttersköld som är förundersökningsledare för mordförsöket och våldtäkten i Norberg. 

Man misstänks ha våldtagit och kastat ner kvinnan i 15 meter djupa gruvhålet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.