Frun anklagar Putin för misstänkt förgiftning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vladimir Kara-Murza och Jevgenija Kara-Murza med familj.
Foto: PRIVAT
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Alexei Nikolsky / AP TT NYHETSBYRÅN
Jevgenija Kara-Murza säger sig vara övertygad om att någon velat förgifta maken Vladimir på grund av hans politiska arbete.
Foto: PRIVAT
Putinkritikern Vladimir Kara-Murzas fru Jevgenija Kara-Murza.
Foto: Carl Fridh Kleberg
Putinkritikern Vladimir Kara-Murza.

På ett sjukhus i Moskva kämpar välkände Putinkritikern Vladimir Kara-Murza för sitt liv. Hans anhöriga tror att han har förgiftats och de anklagar Kreml för att skapa en giftig miljö för maktens kritiker.

– Putin själv och hans regering är ansvariga på ett eller annat sätt. De är ansvariga för att ha skapat ett klimat i landet där folk dödas för sina övertygelser, säger frun Jevgenija i en intervju med Expressen.

När Vladimir Kara-Murza Junior i torsdags anlände till sjukhuset svävade han mellan liv och död. Anhöriga varnade att hans organ slutat fungera och han försattes i koma. Sedan dess har han vaknat och läget har stabiliserats. Men det är fortfarande mycket allvarligt för oppositionspolitikern och journalisten som ännu inte kunnat tala.

För de anhöriga är det som deja vu. För andra gången på två år har Vladimir Kara-Murza insjuknat mystiskt. Förra gången sade han sig vara säker på att säkerhetstjänsten förgiftat honom. Även denna gång så ser frun Jevgenija Kara-Murza ser bara en förklaring: gift.

– Läkarna säger att det är en akut påverkan av en oidentifierad substans – förgiftning på vanligt människospråk, säger hon.

Jevgenija Kara-Murza, fru till Putinkritikern Vladimir Kara-Murza.
Foto: Carl Fridh Kleberg

”Bara ett svar kvar”

Expressen kan inte oberoende bekräfta anklagelserna. Somliga i Ryssland har också ifrågasatt påstående och ryska läkare har i medier sagt att det inte måste vara gift. Men Jevgenija Kara-Murza avfärdar tvivlarna, även om hon medger att själva substansen inte har identifierats.

Förra gången väcktes misstankar om biverkningar av medicin. Men enligt Vladimir Kara-Murzas anhöriga så använder han inte längre de medicinerna.

– Nej, vi har letat igenom alla naturliga förklaringar och det finns bara ett svar kvar. Diagnosen från ryska läkare bekräftar det, säger hon.

”Total laglöshet”

Hon säger sig vara övertygad om att någon velat förgifta maken på grund av hans politiska arbete. Han har bland annat försökt få USA att utöka sanktioner mot Ryssland, och andra länder att haka på.

– Tyvärr är det många människor som alltid kommer att irritera sig på min mans agerande. Situationen i Ryssland nuförtiden är sådan att oppositionella kan dödas, förföljas, skjutas, fängslas – vad som helst kan hända och det i ett klimat av total laglöshet.

Två år sedan sköts Boris Nemtsov, ledande oppositionell och vän till Vladimir Kara-Murza ihjäl strax utanför Kremls murar. Nemtsovs anhöriga har kritiserat utredningen för att hjärnan bakom det mordet aldrig har ställts till svars.

Pekar ut Putin

Jevgenija Kara-Murza pekar ut den ryska regeringen som ansvarig. Inte så att den handgripligen behöver ha förgiftat maken, men i det rådande samhällsklimatet accepteras attacker mot oliktänkande. Hon pekar ut president Vladimir Putin som personligt skyldig.

– Putin själv och hans regering är ansvariga på ett eller annat sätt. De är ansvariga för att ha skapat ett klimat i landet där folk dödas för sina övertygelser, säger hon.

Förhållandet mellan Ryssland och västländer har under de senaste åren nått sin sämsta nivå på decennier. Men med Donald Trump som ny president i USA och en allt svagare enighet inom EU så anar en del bedömare att Ryssland är på väg tillbaka in i värmen.

Det är något Jevgenija Kara-Murza är skarpt kritisk mot.

– Då skulle jag säga att president Putin är en mördare och bör behandlas som sådan. Man kan inte bygga ett normalt förhållande med någon som utsätter sina egna medborgare för detta.

Kreml avfärdar anklagelser

Kara-Murzas senaste fall av mystisk sjukdom som också har väckt uppmärksamhet i USA. Där har politikern John McCain talat ut om den misstänkta förgiftningen.

John McCain har pratat om den misstänkte förgiftningen.
Foto: Susan Walsh / AP

I helgen beskrev Bill O'Reilly, programledare på amerikanska kanalen Fox, Putin som just en ”mördare”. Det i en intervju med USA:s nye president Donald Trump. Beskrivningen har väckt upprörda reaktioner från Kreml, som krävt en ursäkt från tv-kanalen.

Kreml förnekar också helt all koppling till Kara-Murzas sjukdom.

– Det är fullkomligt nonsens att göra någon koppling mellan detta beklagliga fall och president Putin, säger presidentens talesman Dmitrij Peskov till CNN.

Med tanke på familjens öde kan man lätt kunna tro att Jevgenija Kara-Murza helst vill att maken höll sig borta från den politiska aktivism hon tror orsakat hans allvarliga sjukdom.

Men Kara-Murza återvänder gång på gång till Ryssland från USA där han delvis bor. Och frun säger att hon aldrig skulle kunna tvinga sin make att välja bort den.

– Jag vet att han förstår riskerna, säger hon.

– Han förstod dem när han återvände till Ryssland efter sin första förgiftning, och han förstår det fortfarande. Men jag skulle aldrig be honom att överge sina övertygelser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.