På torsdag inleds den ryska militärövningen Zapad 17. Runt 100 000 soldater väntas delta, och Rysslands grannländer fruktar att övningen är en förberedelse för invasion. Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT NYHETSBYRÅNPå torsdag inleds den ryska militärövningen Zapad 17. Runt 100 000 soldater väntas delta, och Rysslands grannländer fruktar att övningen är en förberedelse för invasion. Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT NYHETSBYRÅN
På torsdag inleds den ryska militärövningen Zapad 17. Runt 100 000 soldater väntas delta, och Rysslands grannländer fruktar att övningen är en förberedelse för invasion. Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Fruktar: Ryska övningen är en täckmantel för invasion

Publicerad

Spänningen stiger inför den stora ryska militärövningen Zapad 17 som börjar på torsdag.

Rysslands grannländer fruktar att övningen är en förberedelse – eller täckmantel – för invasion.

De baltiska länderna, Polen, Ukraina – alla Rysslands grannar har höjt beredskapen den senaste tiden. De ser den stora ryska övningen Zapad ("väst" på ryska) som ett direkt hot.

Ryssland och Belarus ska öva att slå tillbaka ett angrepp från väst. Runt 100 000 soldater väntas delta, enligt västliga bedömare – även om Ryssland anger ett mycket lägre antal.

– Det finns fler och fler bevis för att det är en förberedelse för ett offensivt krig i kontinental storlek. Vi utesluter inte att ryska trupper kommer att anfall Ukraina under täckmantel av övningen, säger Ukrainas president Petro Poroshenko. 

Ukrainas president Petro Poroshenko.Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

2 000 fordon nära gränsen

Han säger att runt 2 000 fordon med soldater och utrustning har närmat sig Ukrainas gräns. Också baltstaterna och Georgien ger uttryck för sin oro. 

De pekar på att Ryssland har genomfört två invasioner efter militära övningar de senaste nio åren. Den ryska attacken på Georgien 2008 kom efter krigsövningar i Kaukasus och annekteringen av ukrainska Krim 2014 följde på en större övning.

Samtidigt ökar irritationen mellan Ryssland och Tyskland. Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen säger att antalet soldater i den ryska övningen är "över 100 000", trots att det officiella ryska deltagarantalet bara är 12 700.

Ryska stridsplan under en uppvisning utanför Moskva, i mitten av augusti.Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

"Rysk maktdemonstration"

– Det är tydligt att vi bevittnar ytterligare en rysk demonstration av makt och kapacitet, sade hon vid ett försvarsministermöte i Estland i torsdags – och tillade att Polen och de baltiska länderna "kan räkna med oss".

Rysslands försvarsdepartement svarar i ett uttalande att man är "förbluffad" över den tyska försvarsministerns "grundlösa" påståenden.

Ryssland genomför rutinmässigt Zapad-övningar vart fjärde år. Den startar på torsdag – samtidigt som den svenska militärövningen Aurora 17 är i full gång.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag