Fruktar: Ryska övningen är en täckmantel för invasion

På torsdag inleds den ryska militärövningen Zapad 17. Runt 100 000 soldater väntas delta, och Rysslands grannländer fruktar att övningen är en förberedelse för invasion.
Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Spänningen stiger inför den stora ryska militärövningen Zapad 17 som börjar på torsdag.

Rysslands grannländer fruktar att övningen är en förberedelse – eller täckmantel – för invasion.

De baltiska länderna, Polen, Ukraina – alla Rysslands grannar har höjt beredskapen den senaste tiden. De ser den stora ryska övningen Zapad ("väst" på ryska) som ett direkt hot.

Ryssland och Belarus ska öva att slå tillbaka ett angrepp från väst. Runt 100 000 soldater väntas delta, enligt västliga bedömare – även om Ryssland anger ett mycket lägre antal.

– Det finns fler och fler bevis för att det är en förberedelse för ett offensivt krig i kontinental storlek. Vi utesluter inte att ryska trupper kommer att anfall Ukraina under täckmantel av övningen, säger Ukrainas president Petro Poroshenko. 

Ukrainas president Petro Poroshenko.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

2 000 fordon nära gränsen

Han säger att runt 2 000 fordon med soldater och utrustning har närmat sig Ukrainas gräns. Också baltstaterna och Georgien ger uttryck för sin oro. 

De pekar på att Ryssland har genomfört två invasioner efter militära övningar de senaste nio åren. Den ryska attacken på Georgien 2008 kom efter krigsövningar i Kaukasus och annekteringen av ukrainska Krim 2014 följde på en större övning.

Samtidigt ökar irritationen mellan Ryssland och Tyskland. Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen säger att antalet soldater i den ryska övningen är "över 100 000", trots att det officiella ryska deltagarantalet bara är 12 700.

Ryska stridsplan under en uppvisning utanför Moskva, i mitten av augusti.
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

"Rysk maktdemonstration"

– Det är tydligt att vi bevittnar ytterligare en rysk demonstration av makt och kapacitet, sade hon vid ett försvarsministermöte i Estland i torsdags – och tillade att Polen och de baltiska länderna "kan räkna med oss".

Rysslands försvarsdepartement svarar i ett uttalande att man är "förbluffad" över den tyska försvarsministerns "grundlösa" påståenden.

Ryssland genomför rutinmässigt Zapad-övningar vart fjärde år. Den startar på torsdag – samtidigt som den svenska militärövningen Aurora 17 är i full gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.