"Fruktansvärt med den här kriminaliteten"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Niklas Henrikczon

Fusket i assistansbranschen är större än vad försäkringskassan förutspått.

Många hundra miljoner har felaktigt betalats ut till bolag och hundratals personer riskerar att åtalas, visar en granskning.

– Vi tycker att det är fruktansvärt med den här rena kriminaliteten som finns i branschen, säger Anita Fink Knudsen, chefsförhandlare på arbetsgivarorganisationen KFO, som även framhåller de goda exemplen.

Den stora scanningen av assistansbranschen började i december förra året. Totalt sattes 26 företag som ordnar personliga assistenter till brukare, under lupp. Fyra företag lades åt sidan, men i de övriga ärendena pågår analyser, spaning och i vissa fall har förundersökningar mot bolag inletts, skriver Dagens Nyheter  om i dag.

Det fall som har kommit längst gäller ett stort assistansbolag i Örebro. Där häktades nyligen fem personer misstänkta för ekonomisk brottslighet.

– Det här är småbolag som flyttar kunder mellan varandra och försvinner i väg med pengarna in i andra bolag och även utomlands. Det är ett lapptäcke som är väldigt svårgenomträngligt och det har varit mer grötigt och svårgenomträngligt än vad vi kanske trodde, säger försäkringsdirektören Svante Borg, som är ansvarig för Försäkringskassans granskning, till Expressen.se.

Misstänker människohandel

Bakgrunden till granskningen var upptäckten av allt fler fall av bedrägeri med assistansersättning. Efteråt riskerar hundratals personer åtal. Det gäller både bolagsägare, assistenter och brukare.

– Det handlar om en genomplanerad kriminell verksamhet. Pengarna kommer först till brukaren, sedan bekostar brukaren sin assistent. Man ser till att skaffa falska brukare med falska läkarintyg, säger Svante Borg.

Utredarna ska även ha hittat bevis för misstänkt människohandel.

– Man lockar hit människor som tror att de ska få ett bra, legitimt jobb. Sedan tvingas de in i kriminell verksamhet, i vissa fall får de inte alls den lön som utlovats eller ingen lön alls. Det är en tydlig form av människohandel.

"Ingen branschattack"

Vid sidan av den särskilda satsningen pågår det vanliga kontrollarbetet där enstaka ärenden utreds. Även där räknar försäkringskassan med att flera åtal kommer att väckas under det kommande året. Ett känt fall är mannen som hade omfattande assistanshjälp av sina föräldrar, men avslöjades av en filmsnutt där han dansade runt utklädd till en Lisebergskanin. Ett annat uppmärksammat fall handlade om en pappa som tvingade sin dotter att spela psykiskt sjuk under flera år, för att få ut assistentbidrag.

– Men man ska också komma ihåg att det finns fantastiska insatser som görs, så det här är definitivt inte en branschattack, utan det är en attack mot de grovt kriminella, säger Svante Borg.

"Bilden av fuskbransch"

Många verksamheter som bedriver personlig assistans är medlemmar i arbetsgivarorganisationen KFO.

– Vi tycker att det är fruktansvärt med den här rena kriminaliteten som finns i branschen. Men det är ingen som skriver om de bra företagen. Bilden man får genom massmedierna är att det här är en fuskbransch, säger Anita Fink Knudsen, chefsförhandlare på KFO.

Hon menar att assistansreformen som infördes 1994, har haft stor betydelse för alla de tusentals personer som får assistansersättning.

– De har fått möjlighet till ett liv med självbestämmande. Innan reformen var människor med omfattande funktionsnedsättningar hänvisade till institutionsboenden där man förvarades. Det handlar om rätten till ett människovärde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.