Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fruktad monsterfisk har upptäckts i Indien

Shibu Mondol fick en alligatorbengädda på kroken när han fiskade utanför Calcutta i Indien. Efter att han och flera vänner lyckats dra upp den på land, gick den till attack. Det krävdes en yxa för att slå ihjäl besten. En kniv rådde inte på skinnet, som beskrivs som hårt som pansar. Nu fruktas att fisken ska slå ut hela ekosystem.
Foto: Hindustan Times
Shibu Mondol fick en alligatorbengädda på kroken när han fiskade utanför Calcutta i Indien. Efter att han och flera vänner lyckats dra upp den på land, gick den till attack. Det krävdes en yxa för att slå ihjäl besten. En kniv rådde inte på skinnet, som beskrivs som hårt som pansar. Nu fruktas att fisken ska slå ut hela ekosystem.
Foto: Hindustan Times

En nutida släkting till en förhistorisk monsterfisk har upptäckts i en sjö Indien.

Med sin enorma alligatorkäft tros den kunna skapa kaos i ekosystemet - och även attackera människor.

– Det är ett riktigt rovdjur som saknar naturliga fiender. Den kan slå ut ekosystemet på nolltid och gå till attack mot människor, säger Mathe Rajeev Mathew, expert på biologisk mångfald.

Nyheten har skapat oro bland experter i Indien. Fisken, som på svenska kallas alligatorbengädda, finns naturligt i ett begränsat område i Nordamerika och i Mexiko, men har nu mycket oväntat dykt upp i Indien.

Fisken, vars tidiga släktingar hittats i fossiler från den äldre kritatiden för mer än 100 miljoner år sedan, kan i alla avseenden beskrivas som ett monster.

Den har käftar som tagna från en alligator, med enorma tänder - i överkäken dessutom i dubbla rader. Den har fjäll hårt som pansar och uppvisar en besynnerlig överlevnadsförmåga genom att både kunna andas i vattnet som en fisk - men också luft som en alligator.

Hela fisken är formad som en torped och kan bli upp till tre meter lång, även om den ofta mer ofta håller sig i tvåmetersspannet.

Monsterfisken är en lömsk jägare

Den kan leva i olika typer av vatten - sött, salt och bräckt - och är en lömsk jägare som ofta tar sitt byte i bakhåll, allt från andra fiskar till fåglar och djur som simmar i vattnet. Dessutom kan den ta krabbor, vars hårda skal den enkelt krossar mellan sina käkar.

Den far fram som en ostoppbar stridsvagn - och slukar allt i sin väg.

Nu har fisken oväntat dykt upp i en sjö utanför jättestaden Calcutta i Indien.

Mathe Rajeev Mathew är biolog och expert, kopplad till Styrelsen för Biologisk Mångfald i den indiska delstaten Telangana. Han är mycket oroad över upptäckten.

– Den har inga naturliga fiender och kan på nolltid förstöra mångfladen och det lokala ekosystemet, säger han till tidningen Hindustan Times.

Fisken har i enstaka exemplar fångats tidigare på andra håll i Indien, men med den senaste upptäckten står det klart att den nu sprider sig i rasande fart.

Fisken på bilden fångades av fiskaren Shibu Mondol. Han berättar om det fruktade mötet med monsterfisken.

– Till skillnad från andra fiskar som jag brukar fiska, som rohu och katla, som ofta tar kroken och försöker försvinna ner i djupet, låg den här fisken helt still i vattnet, som en sköldpadda, säger han och fortsätter:

– När jag sakta började dra in linan blev jag chockad över att mötas av en alligatorkäft. Jag skrek högt och andra människor kom till min hjälp.


Shibu Mondol med monsterfisken.
Foto: Hindustan Times

"Den gjorde ett utfall mot mig"

De lyckades baxa upp den enorma fisken på land - men då gick den till attack.

– Den gjorde ett utfall mot mig, och dödades också en katla-fisk som jag hade fångat tidigare, säger Shibu Mondol.

En kniv var för klen för att döda fisken. Istället fick gruppen använda en yxa för att slå ihjäl besten.

Alligatorbengädda kallas vardagligt för "primitiv fisk" eller "levande fossil", men har uppskattats av sportfiskare i Nordamerika.

Till Indien har fisken förmodligen kommit genom smuggling bland akvarieentusiaster. När fisken blivit för stor har den helt sonika släppts ut i ett vattendrag - där den förökat sig i rekordtakt.

Nu ska en expertgrupp tillsättas i Indien för att utreda hur man ska möta faran från djupet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.