Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: ”Sverige är inte en viktig aktör i Ryssland”

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) möter Rysslands president Vladimir Putin i Sankt Petersburg.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
På måndagen tog Vladimir Putin emot Turkiets president Recep Erdogan (till vänster) i Moskva.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

SANKT PETERSBURG. I dag möts Stefan Löfven och Vladimir Putin på tu man hand.

Men det kommer inte innebära en återgång till normala relationer mellan länderna, enligt Östeuropaexperten Mi Lennhag. 

– Sverige är inte en viktig aktör i Ryssland, säger hon.

Relationen mellan Sverige och Ryssland är kylig sedan annekteringen av Krimhalvön 2014, och de diplomatiska relationerna är nere på en minimi­nivå samtidigt som hårda EU-sanktioner råder.

Sveriges fortsatt hårda linje skiljer sig dock något från de nordiska grannländerna, vilket Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev nyligen beklagade i en intervju med Dagens industri.

– Alla nordiska länder utom Sverige har återupprättat förbindelsen med Ryssland i dag. Det betyder inte att det är ’all smiles’, men vi pratar med Finland, Norge och Danmark i alla fall. Det är ett onaturligt tillstånd att inte ha någon dialog på hög nivå mellan två länder. Vad som händer i Krim bör ju inte ha några som helst återverkningar på vår bilaterala relation, säger Viktor Tatarintsev till tidningen.

Stefan Löfven möter Putin

När Stefan Löfven i dag möter Rysslands president Vladimir Putin för första gången ligger ”bollen hos Sverige”, enligt ambassadören, som menar att Ryssland står ”med öppna armar”.

Samtidigt anser han att Sverige har målat in sig i ett hörn eftersom Ryssland aldrig kommer lämna tillbaka Krim till Ukraina.

Det bilaterala mötet sker i samband med konferensen Internationellt arktiskt forum i Sankt Petersburg, där Löfven och Putin även ska medverka i ett panelsamtal om miljö- och klimat tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö, Islands president Guðni Jóhannesson och Norges statsminister Erna Solberg, klockan 13 svensk tid.

”Sverige är inte en viktig aktör i Ryssland”

Även om ambassadören gärna ser att relationerna förbättras är Sverige inte någon storspelare i ryska ögon, menar Mi Lennhag, Östeuropaexpert och statsvetare vid Lunds universitet.

– Jag tror inte att det här mötet egentligen är så avgörande för vare sig Sverige eller Ryssland. Det finns ingen fråga som bara berör Sverige och Ryssland just nu, förutom möjligtvis militärt agerande. Sverige är inte en viktig aktör i Ryssland, även om Sverige fortsatt har många företag i Ryssland samt samarbeten inom bistånd med mera, säger Mi Lennhag.

– Även om mötet i sig inte verkar så betydelsefullt finns det ändå en poäng i att världsledare möts och etablerar en relation, eftersom man inte vet vilka situationer som kan uppkomma i framtiden. Då finns en fördel i att de har träffats, särskilt från svensk sida.

Uppmaningen till Löfven

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders har inför mötet skickat ett brev till Stefan Löfven, som även publicerats på organisationens hemsida.

Där uppmanar de Löfven att diskutera situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland med Putin. De listar också fyra punkter som de anser att Löfven ska ta upp: Tjetjenien och förföljelsen av människorättsorganisationen Memorial Human Rights Center, mänskliga rättigheter på Krimhalvön, HBTQ-rättigheter och yttrandefrihet.

– Jag hoppas och förutsätter att Löfven kommer diskutera de här frågorna med Putin, särkilt sett till Sveriges rykte som ett ledande land när det gäller mänskliga rättigheter. Det finns en lång rad frågor man skulle kunna lyfta i Ryssland, men dessa är de mest pressade just nu. Jag hoppas att man inte offrar principer för policy och säger att det här blir för känsligt, säger Anders L. Pettersson, executive director på Civil Rights Defenders.

”Det är precis vad Putin förväntar sig”

Det arktiska rådet bildades 1996 för att skydda den artiska miljön. Sverige, Danmark, Finland, Island, Norge, Kanada, Ryssland och USA sitter i rådet.

2019 är Finland ordförandeland, men Internationellt arktiskt forum är en separat konferens arrangeras av den ryska stiftelsen Roscongress och hålls i Sankt Petersburg. 

På tisdagen hålls ett panelsamtal om om miljö- och klimat samt ett bilateralt samtal mellan Löfven och Putin.

”Stefan Löfven kommer både att diskutera de områden där vi har samarbeten – miljö- och klimatfrågan och handelsfrågor – men även Rysslands utrikespolitiska agerande. Det pågående folkrättsbrottet i Ukraina, annekteringen av Krim och andra frågor som rör närområdet”, säger Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander.

”Det är precis vad Putin förväntar sig. Löfven måste förmedla den svenska officiella linjen, och den är inte på något sätt okänd för Ryssland”, säger Östeuropaexperten Mi Lennhag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.