Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frostiga toppmötet inför utträdet ur EU

<p>Nicola Sturgeon och Theresa May under mötet i Glasgow – där de avstod från att ta varandra i hand.<br></p>Foto: REX/Shutterstock
Under onsdagen inleder Theresa May det formella utträdet ur EU.Foto: Facundo Arrizabalaga/POOL EPA TT NYHETSBYRÅN
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.Foto: Robert Perry/EPA TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen inleder Theresa May det formella utträdet ur EU.

Inför detta träffade den brittiska premiärministern Skottlands försteminister Nicola Sturgeon i ett frostigt möte där de avstod att ta varandra i hand.

– Jag är frustrerad av processen, säger Nicola Sturgeon vars parlament under tisdagen möts för att diskutera en ny skots folkomröstning.

På tisdagen möts det skotska parlamenet för att diskutera en ny skotsk folkomröstning om självständighet. Dagen innan premiärminister Theresa May väntas inleda det formella utträdandet ur EU.

Redan innan mötet med Nicola Sturgeon pratade Theresa May om vikten av ett enat Storbritannien.

– Att få till det rätta avtalet för Storbritannien utomlands, och ett bättre avtal för vanliga människor hemma, utgår från ett övergripande mål – att bygga ett mer enat land, sa hon i ett tal under sin resa i Skottland.

Träffade Skottlands försteminister

I talet sa premiärministern också att hon aldrig kommer att tillåta Storbritannien att bli svagare. Hon tror att det finns risk att folket i England, Skottland, Wales och Nordirland kommer att glida ifrån varandra.

Senare träffade premiärministern Skottlands försteminister på ett hotell i Glasgow.

Ett möte som handlade i första hand om brexit men även om Skottlands eventuella självständighet. Ett möte som Sturgeon beskriver som affärsmässigt men hjärtligt – samtidigt som Theresa May lämnade bakvägen.

Theresa May.Foto: POLARIS POLARIS IMAGES

Sturgeon: "Min ställning är simpel"

– Jag fortsätter att vara frustrerad av en process som inte verkar lyssna. Jag vill att det skotska folket ska ha ett val när det kommer till villkoren för brexit, säger Nicola Sturgeon.

– Min ställning är simpel och har inte förändrats. Nu är inte tiden för att prata om en andra självständighetsomröstning av ett antal orsaker. Först av allt är det nu vi börjar förhandla om att lämna EU. Nu bör vi hålla ihop, inte dra isär, säger Theresa May.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.