Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frostensons kärleksstöd till Jean-Claude Arnault

Katarina Frostenson får besöka sin make Jean-Claude Arnault i häktet. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN/OLAFUR STEINAR GESTSSON / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Han sitter häktad misstänkt för våldtäkt.

Jean-Claude Arnault nekar till allt – och säger att han älskade med den målsägande kvinnan ”ömt och kärleksfullt”.

Vid hans sida står fortfarande hans fru Katarina Frostenson, som får ringa och besöka maken i häktet.

– Det är något slags märklig pakt. De är kulturens kungapar, säger litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.

Jean-Claude Arnault, 72, uppges ha sett sig själv som Svenska Akademiens nittonde ledamot.

Nu är han intagen nummer 2018/5598 hos Kriminalvården och sitter på Kronobergshäktet i Stockholm i väntan på dom. Om han fälls för våldtäkt på måndag kan han dömas till ett långt fängelsestraff – åklagaren har yrkat på tre år.

Jean-Claude Arnault utanför rättssalen i Stockholms tingsrätt. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt den målsägande kvinnan dröjde hon så länge med att anmäla honom – i sex år – på grund av Arnaults maktställning i Kultursverige. 

Den makten uppges han ha byggt upp genom sin fru, författaren och ledamoten nummer 18 av Svenska Akademien: Katarina Frostenson Arnault, 65.

Och hon står fortfarande vid hans sida.

Katarina Frostenson får besöka sin make i häktet. Foto: OLAFUR STEINAR GESTSSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Får besöka och ringa maken

I onsdags beslutade Kriminalvården att han får ta emot besök av henne i häktet, något som Aftonbladet först rapporterade om.

På torsdagen beslutades att han även får tillstånd att ringa henne. Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig vill inte kommentera om paret faktiskt har träffats eller talat med varandra efter häktningen.

– Det är privat. Det kommenterar inte jag, säger Hurtig, som inte heller vill tala om parets kontakter under förundersökningen och huvudförhandlingen.

I sitt överklagande av häktningsbeslutet tar dock Björn Hurtig upp relationen mellan Arnault och Frostenson:

”Hans hustru är svensk medborgare och de har båda stark anknytning till det svenska samhället, bl.a. då hustrun är medlem i Svenska Akademien, och båda är kända i allmänhetens ögon.”

Akademiledamoten Per Wästberg säger till Aftonbladet att Jean-Claude Arnault och Katarina Frostensen är ”ett totalt sammanklistrat par”. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Märklig pakt”

Enligt Akademiledamoten Per Wästberg befinner sig Frostenson i Paris. Wästberg säger till Aftonbladet att hon fortfarande står bakom sin make, som hon hävdar är oskyldigt anklagad.

– De är ett totalt sammanklistrat par. Det är ett mycket mystiskt kontrakt dem emellan, för hon kan ju inte vara ovetande. Hon bryr sig inte.

”Det är något slags märklig pakt”, säger professor Ebba Witt-Brattström om Arnaults och Frostensons förhållande. Foto: OLLE SPORRONG

Ebba Witt-Brattström är professor i litteraturvetenskap och var länge gift med Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Horace Engdahl. Hon beskriver Arnaults och Frostensons förhållande som en pakt.

– De är väldigt sammansvetsade. Jag tror de gillar varandra på ett grundläggande plan, men det är inte ett förhållande som vi föreställer oss. Det är något slags märklig pakt. De är kulturens kungapar, det är en position som de har byggt upp väldigt medvetet, båda två.

”Ömt och kärleksfullt”

Själv förnekar Jean-Claude Arnault bestämt anklagelserna om våldtäkt. Han säger att han inte är våldsam, utan ”en mild person”.

Men han berättar i förhör att han och den målsägande kvinnan hade sex med varandra. 

”Han säger att de älskade med varandra, det var ömt och kärleksfullt”, står det i polisförhöret.

Jean-Claude Arnault har hela tiden bestämt nekat till anklagelserna om våldtäkt. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Witt-Brattström menar att det inte kan ha kommit som en nyhet för Katarina Frostenson att Arnault haft förhållanden vid sidan av.

– Han hade ju alltid någon extra och så. Det är klart att hon har vetat. Man kan ju ha en överenskommelse. Men jag kan inte med bestämdhet säga att hon har vetat att vissa kvinnor har upplevt det som våldtäkt. Jag är själv chockerad över det, säger hon.

Anklagad av 18 kvinnor – nekar

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault gifte sig 1989. Samma år startade de kulturklubben Forum – en mötesplats för litteratur, musik och konst. Verksamheten fick fram till förra året ekonomiskt stöd av Svenska Akademien, där Frostenson är ledamot sedan 1992.

Dagens Nyheter publicerade i november i fjol en lång artikel där 18 kvinnor anklagade Jean-Claude Arnault för sexuella övergrepp och trakasserier. Bland dem fanns den kvinna som nu är målsägande i våldtäktsrättegången.

Flera av kvinnorna vittnade om att Arnault i samband med övergreppen ska ha talat om sitt äktenskap med Frostenson och den maktställning det gav honom.

Journalisten och författaren Lena ten Hoopen berättade i DN:

– Han höll fast mig och verkligen tafsade, över hela kroppen. Jag lyckades slingra mig loss och röt till och då sa han ”med den attityden kommer jag se till att du inte blir långvarig i branschen” och ”vet du inte vem jag är gift med?”

Jean-Claude Arnault har hela tiden nekat till alla anklagelser.

”Aggressiva motangrepp”

I den advokatutredning som Svenska Akademien beställde efter Dagens Nyheters granskning framkom uppgifter om att Frostenson i förväg avslöjat sju Nobelpristagare till sin man, som i sin tur ska ha spritt uppgifterna vidare.

Den tidigare ständige sekreteraren Peter Englund har i en intervju med DN sagt att han konfronterade Frostenson i samband med att 2014 års pristagare Patrick Modiano ska ha läckts till fransk press.

– Jag talade med hans hustru som reagerade som hon brukar reagera när någon form av skugga skulle kunna falla över Kulturprofilen. Hon gick till mycket aggressiva motangrepp och då släppte jag frågan, sade Englund till DN

Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Peter Englund. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Expressen har utan framgång sökt Katarina Frostenson. Hon har inte uttalat sig offentligt under de tio månader som har gått efter DN:s avslöjande, och sedan i april deltar hon inte i Svenska Akademiens arbete.