Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frostenson vägrar lämna Svenska Akademien

Katarina Frostenson vägrar lämna.Foto: OLAFUR STEINAR GESTSSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I oktober hotade Svenska Akademien Katarina Frostenson med en ny utredning om hon inte lämnar sin stol frivilligt.

Nu rapporterar TT att hon vägrar – vilket gör att Akademien gör verklighet av hotet.

– Hon anser sig inte skyldig, utan vill ha en oberoende utredning, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Svenska Akademien godkände i oktober en resolution som uppmanade Katarina Frostenson att lämna Svenska Akademien, berättade Per Wästberg i Söndagsintervjun i P1

 

 

Några dagar senare uppgav ständige sekreteraren Anders Olsson till Reuters att det fanns ytterligare en omständighet för att få Frostenson att lämna Akademien – då det inte går att tvinga bort en ledamot.

 

 

– Akademien har enhälligt beslutat om en resolution där vi ber henne att dra sig tillbaka frivilligt. Om det inte sker kommer vi att starta en ny, opartisk utredning av Frostensons överträdelser av våra stadgar. Det är den andra delen av resolutionen, sa Anders Olsson till Reuters.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gör verklighet av hotet

Nu berättar den ständige sekreteraren för TT att man går vidare med utredningen – då Katarina Frostenson vägrar att lämna frivilligt.

– Hon anser sig inte skyldig, utan vill ha en oberoende utredning, säger Anders Olsson till TT.

TT rapporterar att Frostenson nu har utsett ett juridiskt ombud som ska företräda henne i kontakterna med Akademien.

– Det innebär att vi kan fortsätta utredningen om misstankarna om stadgebrott. Det är väldigt skönt att vi har kommit in i en annan fas. Vi står inte och stampar på samma fläck, säger Anders Olsson, som samtidigt menar att det även blir mer rättvist för Frostenson.

 

 

Konflikten i Svenska Akademien blossade upp när Katarina Frostensons make, Jean-Claude Arnault, anklagades för sexbrott. Han dömdes nyligen till två års fängelse för våldtäkt, en dom som har överklagats till hovrätten.