Frostenson ”som förbytt” – blev rasande när Arnault avslöjades

Våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault avtjänar sitt straff på anstalten i Skogome. Nyligen hade Arnault fyra timmars permission i Kungsbacka.
Katarina Frostenson tillsammans med Jean-Claude Arnault.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Arnault vid rättegången i Svea hovrätt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Katarina Frostenson anländer till Svea Hovrätt där hon ska vittna i rättegången mot den så kallade kulturprofilen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Katarina Frostenson visste mer om kulturklubben Forums verksamhet än vad Svenska Akademien trodde.

Hon hade full koll på ekonomin – där det förekom missvisande uppgifter i bidragsansökningarna, enligt den nya boken ”Klubben”.

Frostenson fick raseriutbrott varje gång minsta kritik riktades mot hennes make, Jean-Claude Arnault – och reagerade upprört med mejl till alla i Akademien när dennes sexuella övergrepp avslöjades.

 – Hon blev som förbytt, säger Peter Englund, Akademiens tidigare ständige sekreterare, i boken.

Kulturscenen Forum i Stockholm spelade i många år en central roll i det svenska litteratur-, konst- och musiklivet. Den uppburna poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson och hennes make Jean-Claude Arnault hade en enorm maktställning i kulturvärlden eftersom klubben stod mycket nära Svenska Akademien.

Men fallet blev hårt och abrupt. I november 2017 avslöjar DN:s kulturjournalist Matilda Gustavsson att Arnault har utsatt en lång rad kvinnor för övergrepp. Hennes artikel under rubriken ”18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp” leder till att Svenska Akademien spricker, till att Nobelpriset i litteratur inte delas ut – och till att Arnault, som i artikeln kallas ”Kulturprofilen” döms till fängelse för våldtäkt.

Skrev brev till alla

Nu kommer Matilda Gustavsson med nya avslöjanden i sin bok ”Klubben” som utkommer på Albert Bonniers förlag den 20 november. Hon skildrar hur Frostenson reagerar med ett försök till krishantering redan samma dag den första DN-artikeln ligger ute på nätet.

Frostenson ringde till vänner som Horace Engdahl och tillträdande akademiledamoten Jayne Svenungsson. Hon berättar att Arnault har ”utsatts för en komplott”, heter det i boken.

Horace Engdahl är Arnaults kanske trognaste vän.

”Jag kan inte minnas att jag skulle ha hört någon ifrågasätta Jean Claude Arnault, Om det någon enstaka gång har förekommit nedsättande skvaller kring hans person, har jag inte fäst något avseende vid det. Sådant får man ju räkna med när en person upprätthåller ett omfattande kontaktnät”, har han tidigare skrivit i mejl till Expressen.

Ville träffa Akademien

Samtidigt skickade Frostenson mejl till samtliga Akademiens ledamöter och begärde ett möte där hon och maken skulle informera vad som kan ”ligga bakom lögnerna”. Mejlet var undertecknat av båda makarna.

Paret ville gemensamt tala kommande torsdag under det informella sammanträdet som hålls före mötet i sessionssalen i Börshuset. Matilda Gustavsson påpekar att hittills är kungen den ende utomstående som har fått vara med på dessa möten. Ledamöterna var splittrade men sade till slut nej till ett sådant möte.

Matilda Gustavsson skriver också att ägarparet Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault gav vilseledande upplysningar om kulturklubben Forums ekonomi när den ansökte om bidrag från myndigheter. 

En miljon varje år

Forum fick varje år cirka en miljon kronor i bidrag av kulturmyndigheter och Svenska Akademien.  Men klubben gav felaktiga uppgifter i sina bidragsansökningar för att maximera bidragen, skriver Matilda Gustavsson, kulturjournalist i DN, i sin nya bok ”Klubben” som utkommer på Albert Bonniers förlag den 20 november.

Ägarparet Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault anklagas också i boken för att ha låtit konstverk som varit utställda på klubben ”försvinna”. 

När en konstnär ville ha betalt för sin skulptur blev hon utskälld av en skrikande Frostenson – ett mönster som enligt boken går igen genom åren varje gång Frostenson vill beskydda sin make när han blir beskylld för bland annat sexuella ofredanden.

Peter Englund, tidigare Akademiens ständige sekreterare.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Katarina Frostenson.
Foto: OLAFUR STEINAR GESTSSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Raseriutbrott i Akademien

Sådana raseriutbrott riktades också mot ledamöterna i Svenska Akademien när Arnault någon gång fick kritik. Ledamoten Per Wästberg försökte en gång tala med henne om rykten som cirkulerade kring maken. Men hennes vrede fick honom att aldrig nämna det igen.

– Om han (Arnault) ifrågasattes på minsta sätt blev Katarina som förbytt, säger Peter Englund, tidigare Akademiens ständige sekreterare, i boken.

Per Wästberg har tidigare sagt i podden 60 minuter på Expressen kultur att den uppslitande krisen är en tragedi – och att han tror på kvinnorna som vittnat om sexuella övergrepp.

– Det är en tragedi. Den stimulans och trivsel jag känt i alla år blev väldigt naggad i kanten av all uppståndelse. Från första början trodde jag på kvinnorna, och sen dess har jag fått många vittnesbörd om minst lika starka och skrämmande övergrepp, säger han i podden.

”Ombedd att ljuga”

Matilda Gustavsson skriver om hur Forum ljög i bidragsansökningarna:

”En tidigare assistent berättar för mig att hon blev ombedd att ljuga i bidragsansökningarna och redovisningarna – om allt ifrån antalet besökare till vilka som skulle framträda i källaren. Hon säger att både Arnault och Frostenson beskrev det som en revolt mot ”etablissemanget.”’

Hon skriver att man i ansökningarna uppgav att en stor del av pengarna skulle gå till arvoden till konstnärerna som medverkade. Enligt Arnault handlade det om 5 000 kronor per framträdande, men i själva verket fick de bara upp till tusen kronor.

Matilda Gustavsson avslöjar i ”Klubben nya detaljer om maktparets kulturella och ekonomiska nätverk.

Nära band till kulturmyndigheter

Hon skriver att Arnault uppenbarligen hade nära band till flera personer i de bidragsgivande institutionerna. När en tidigare assistent på Forum larmade om att Arnault ”använde statliga och kommunala medel för att åka taxi och bjuda kvinnor på dyra restauranger” var myndigheten inte intresserad. ”Menar du vår Jean-Claude?” ska en kvinnlig chef förvånat ha utropat.

Senare hamnade Forum i en stickprovsundersökning när Kulturförvaltningen granskade bidragsmottagare. Den ledde till anmärkningar av ”förtroendekaraktär”, bland annat för att det inte fanns tillräckligt underlag för Forums 70 000 kronor i taxikostnader föregående år, heter det i boken.

Konstverk försvann mystiskt

Matilda Gustavsson skriver i boken om flera konstverk som mystiskt försvunnit från Forum. Konstnären Katarina Norling säger i boken att hon fick beskedet av Frostenson och Arnault att en av hennes skulpturer hade ”stulits” samt att hon inte fick betalt för två konstverk som Forum sålde.

Norling var misstänksam och begärde ett möte med ägarparet. De ska ha varit irriterade över att hon på nytt tog upp stölden.

”Norling invände att de hade kommit överens om att intäkterna skulle delas femtio–femtio. Då svarade Frostenson: ”Här gäller andra lagar’”, heter det i ”Klubben.

När Svenska Akademien i mars 2018 frågade ut sin ledamot Frostenson om bland annat Forums ekonomi – sedan en advokatbyrå utrett krisen kring henne och hennes man – blev flera ledamöter, enligt boken, överraskade över att hon visste allt om klubbens ekonomi. Många hade ”hoppats” att Arnault skötte allt och att poeten bara hade ”manipulerats”, heter det.

Skällde ut ledamöterna

Frostenson tillbakavisade alla anklagelser och skällde ut ledamöterna.

– Hade hon gått med på att hon varit försumlig hade hon ju kunnat resonera sig till en försoning, säger Per Wästberg i ”Klubben”.

Katarina Frostenson lämnade Svenska Akademien den 18 januari i år efter anklagelser om att hon läckt uppgifter om Nobelpristagare till Jean-Claude Arnault.

Expressen har utan framgång sökt Katarina Frostenson för att få en kommentar.

Matilda Gustavsson avslöjade övergreppen – berättar mer i ny bok

Matilda Gustavsson avslöjade övergreppen – berättar mer i ny bok.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.