Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frostenson: Påståendena är ”rena lögner”

Katarina Frostenson kan tänka sig en förlikning med Svenska Akademien. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Akademiledamoten Katarina Frostenson kan tänka sig förlikas med Svenska Akademien – men det måste ske så att hon ”kan försörja sig och fortsätta sitt värv som lyriker”.

Frostenson menar att Akademien brutit i sin lojalitet mot henne och hon förnekar att hon läckt Nobelpristagare.

I brevet som skickats in till Svenska Akademien i dag redogör Katarina Frostenson via sin advokat hur de anser att Akademien felaktigt agerat.

De skriver bland annat att hon inte yppat några sekretessbelagda uppgifter. Att "påståendena är antingen rena lögner, missförstånd eller illvilliga tolkningar av allmänna kommentarer/samtal".

Det ska Frostenson ha upprepat flera gånger under samtalen med ständige sekreteraren Anders Olsson och Sara Danius. 

Stängdes av från arvode under våren

I brevet står det även att alla utbetalningar av kommittéarvoden från Akademien till Frostenson under våren upphörde, utan förvarning.

Akademien anklagas också för avtalsbrott, genom bland annat att:

”Vissa akademiledamöter gjort kränkande uttalanden om henne i massmedia."

Det påstådda avtalsbrottet ska ha försatt Frostenson i:

"... en ytterst utsatt position, utåt, mot samhället och offentligheten, och inåt, mot Akademien.”

Beredd att ta strid för sin heder

I brevet står det också att Katarina Frostenson har rätt att stå kvar som fullvärdig ledamot resten av sitt liv och att hon är "beredd att ta strid för sin heder". Det beskrivs att Frostenson har starka lojalitetsband till den organisation som hon har tillhört i över tjugofem år, och att hon är mån om att inte ställa sig i vägen för återupprättandet av Svenska Akademiens förtroende, även om hon "är helt oskyldig till det inträffade".

I förlikningsförslaget går det att läsa att hon "är beredd att avgå frivilligt, men att det måste ske på sådana vilkor att hon kan försörja sig och fortsätta sitt värv som lyriker". 

Sms:et från Olsson

I ett sms som Katarina Frostenson via sin advokat hänvisar till står det att Svenska Akademiens Anders Olsson skickade ett sms till henne den 9 september förra året där det ska ha stått: 

"Vi vet att du blivit mycket orättvist behandlad under den gångna vintern och våren. Du borde ha fått juridiskt biträde och fått möjlighet att själv komma till tals".

”Anseendet skadat”

I brevet står det att Frostenson åsamkats en "irreversibel skada" genom att hennes anseende som yrkesmänniska förstörts och att uteslutningsomröstningen den 22 mars var "regelvidrig". Hon förnekar att hon skulle vara orsaken till Akademiens förtroendekris och hon nekar till att ha brutit mot stadgarna.

Aldrig ett ont ord innan

Frostenson hävdar att hon gett Akademien mycket av sin arbetstid under sina 25 år som invald och att hon därigenom avstått från möjligheter att skriva dramatik och att ta översättningsjobb. 

Hon hävdar att Akademien fram till hösten 2017 aldrig riktat ett ord av kritik mot hur hon skött sitt uppdrag. Tvärtom har hon fått uppskattning och bekräftelse, enligt brevet. 

Det påstås att det inte är en "överdrift att påstå att Frostenson fram till hösten 2017 ansågs som en av Akademiens mest framstående ledamöter".