Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frostenson kräver ersättning för att lämna Akademien

Katarina Frostenson, 65. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon kräver betalt för att lämna Svenska Akademien.

Men Katarina Frostenson får samtidigt 240 000 kronor från Sveriges författarfond – och har en sammanlagd inkomst som är tre gånger större än andra författarkollegors, uppger Svenska Dagbladet.

Förhandlingarna för att nå en uppgörelse mellan Svenska Akademien och lyrikern Katarina Frostenson på går för fullt.

Målet är att nå fram till en lösning där Frostenson självmant lämnar den anrika institutionen. Men för att göra så har hon krävt att få ersättning från Akademien så att hon ”kan försörja sig och fortsätta sitt värv som lyriker”.

Samtidigt visar Svenska Dagbladets granskning nu att Katarina Frostenson under 2017 hade en inkomst på 729 200 kronor och ett överskott av kapital på 95 343.

"En ekonomisk grundplåt"

Omkring en tredjedel av den summan kommer från Sveriges författarfond som varje år delar ut en ekonomisk grundplåt på 240 000 kronor till ett antal författare. 

– Det är en ekonomisk grundplåt. Ett erkännande och ett stöd för fortsatt verksamhet. Katarina Frostenson fick detta innan hon gick med i Svenska Akademien, och på goda litterära meriter, säger Jesper Söderström, direktör på Sveriges författarfond, till SvD.

Stödet kallas garanterad författarpenning och ligger i nivå med den genomsnittliga inkomsten för en skönlitterär författare, som 2014 var 243 785 kronor.

Katarina Frostensons juridiska ombud Per E Samuelson skriver i ett mejl till SvD:
"Det är riktigt att Katarina Frostenson har en viss ersättning från Sveriges författarfond. I övrigt kommenterar vi inte detaljerna i förlikningsförslaget."