Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Frostenson har skyddat Arnault med sin vrede”

Matilda Gustavsson avslöjade övergreppen – berättar mer i ny bok: ”Frostenson har skyddat Arnault med sin vrede”. Matilda Gustavsson gästade SVT:s Babel.
Katarina Frostenson är en av dem som pekas ut för att ha skyddat Arnault. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Arnault dömdes i hovrätten till två års fängelse för två fall av våldtäkt.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matilda Gustavsson menar i ”Babel” att Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare, Horace Engdahl, har hållit Jean-Claude Arnault om ryggen.Foto: OLLE SPORRONG

Hon utlöste krisen i Svenska Akademien när hon avslöjade Jean-Claude Arnaults sexuella övergrepp.

Nu släpper Matilda Gustavsson boken ”Klubben” – och berättar i SVT:s ”Babel” om nätverket som skyddade Arnault.

Bland annat Katarina Frostenson och Horace Engdahl pekas ut.

– Frostenson har på olika sätt konkret skyddat honom, med hjälp av sin position och sin vrede. Hon har varit en stor och aktiv beskyddare, säger Matilda Gustavsson.

Dagen Nyheters journalist Matilda Gustavsson, som avslöjade en rad sexuella övergrepp begångna av Jean-Claude Arnault, släpper på fredag en bok om Svenska Akademien och skandalen som skakade om den uråldriga institutionen dess grundvalar.

Matilda Gustavssons nya bok heter ”Klubben” och ges ut av Albert Bonniers förlag.

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med akademiledamoten Katarina Frostenson, dömdes i hovrätten till två års fängelse för två fall av våldtäkt. Domen överklagades, men Arnault fick inte prövningstillstånd i Högsta domstolen och straffet slogs därmed fast.

”Hon har varit en stor och aktiv beskyddare”

I en intervju med SVT-programmet ”Babel” berättar Matilda Gustavsson bland annat om beskyddarkulturen runt Jean-Claude Arnault.

Den prisbelönta DN-journalisten påtalar att Expressen avslöjade anklagelser mot Arnault redan 1997 – men menar att den artikeln ”tegs ihjäl av kultursidorna”.

I artikeln, som skrevs av Niklas Svensson, avslöjades ett nödrop från en ung kvinna. I ett brev till Svenska Akademiens Sture Allén berättade hon om sexuella övergrepp som påstods ha begåtts av Jean-Claude Arnault – men larmet ignorerades av institutionen.

Matilda Gustavsson menar att bland annat hustrun Katarina Frostenson har haft en viktig roll i att skydda Arnault.

– Hon har gett honom en speciell maktposition och han har ofta hotat med henne och hänvisat till henne. Sen visar jag också i min bok hur hon på olika sätt konkret har skyddat honom, med hjälp av sin position och sin vrede. Hon har varit en stor och aktiv beskyddare, säger Matilda Gustavsson i kulturprogrammet.

För TT berättar Matilda Gustavsson att hon reagerade på att Jean-Claude Arnault inte har någon akademisk bakgrund. 

– Han är elektriker och han har gått en praktisk gymnasieutbildning. Ändå lyckades han ta sig till den absoluta toppen i den intellektuella sfären i Sverige – och i vissa sammanhang blev han till och med en symbol för bildning. 

”Engdahl läste upp artikeln för Anders Olsson”

Matilda Gustavsson menar också i ”Babel” att Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare, Horace Engdahl, har hållit Jean-Claude Arnault om ryggen.

– Han är den enda i Svenska akademien som offentligt har hävdat Jean-Claude Arnaults oskuld, även efter att han blivit dömd i högsta instans. Han var också drivande i kritiken mot Danius och utredningen som kulminerade i att hon avsattes. Man ska också komma ihåg, något han säger själv, att han är den enda i akademien som har förmågan att vara otrevlig. När han skrev den här artikeln, hade han stöd och läste också upp hela artikeln för Anders Olsson, som uppmuntrade honom att publicera. Det fanns människor som delade hans linje.

Matilda Gustavsson syftar på artikeln i Expressen Kultur där Horace Engdahl skrev att Sara Danius var ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

I podcasten ”Schulman Show” i december förra året, strax före domen i Svea hovrätt, kommenterade Engdahl misstankarna mot Arnault:

– Är det så att det där är våldtäkt i lagens mening så är det ju så, då är det inte så mycket att säga om det. Men om du hade frågat mig spontant och du hade beskrivit ett skeende som det här är frågan om, och om det inte förelåg något rättsfall, om du bara hade testat mig lite och grann och sagt ”tycker du det där är våldtäkt?”. Då hade jag säkert svarat ”nä, det kan det väl inte vara”, eller någonting sådant, sa Horace Engdahl då.

I ”Babel” berättar Matilda Gustavsson vidare att hon intervjuade Horace Engdahl när hon skrev boken – en intervju som hon med ett leende beskriver som ”en fyra timmar lång monolog”. 

Expressen söker Horace Engdahl. 

Krisen i Svenska Akademien – detta har hänt:

Detta har hänt i Svenska Akademien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.