Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Räddningstjänsten efterlyser frivilliga som hjälper till vid bränderna

Foto: Försvaret
Skogsbrand strax utanför Hammarstrand på tisdagen. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Jämtland brinner det på 14 platser och räddningstjänsten söker nu frivilliga över 18 år, att hjälpa till med släckningsarbetet. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Vattenbombning med hjälp av helikoptrar utanför Hammarstrand på tisdagen Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stora skogsbränder rasar på flera platser runtom i landet. 

Nu vädjar räddningspersonal om att frivilliga ska hjälpa till i släckningsarbetet. 

"Du som medverkar ska ha fyllt 18 år och vara vid god hälsa, vara ändamålsenligt klädd och vara beredd på att gå i oländig terräng.", skriver Räddningstjänsten Jämtland på sin hemsida

– Det är en oerhörd uppslutning av allmänheten på de frivilliga positioner som behövs, berättar Susanne Lindström, 54, som bor i samhället. 

Flera svåra skogsbränder fortsätter att rasa runtom i Sverige. Just nu brinner det på ett 60-tal platser i landet. Till kvällen väntas italienska brandbombningsplan.

– Vi har slut på i stort sett allt. Material och bemanning, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap vid bränderna i Ljusdals kommun.

Larm om fler nya bränder har kommit in under natten och det brinner på ett 60-tal platser i landet. Värst drabbat är skogsområden i Gävleborgs län, Dalarna och Jämtlands län.

LÄS MER: Deras unika film visar vattenbombningarna

 

I Jämtland brinner det på 14 platser och räddningstjänsten söker nu frivilliga över 18 år, att hjälpa till med släckningsarbetet i Pålgård, Ragunda kommun de närmsta dagarna.

Enligt Niclas Jarlås, kommunikatör vid kommunen, har responsen varit stor.

– Det ringer hela tiden. Det börjar närma sig hundra samtal och det ringer fortfarande, säger han.

Behovet av frivilliga är stort. Räddningstjänsten efterlyser 20 personer per tillfälle, vid fyra olika klockslag under tre dagar — med start i dag.

Susanne Lindström är en av många som hjälper till i arbetet med branden i Pålgård. Foto: Anna Lögdberg Lysell

Susanne Lindström, 54, berättar om hur de boende i Ragunda kommun hjälps åt i arbetet med branden i Pålgård. 

– Det är en oerhörd uppslutning av allmänheten på de frivilliga positioner som behövs: eftersläckningsarbete, kaffekokning, smörgåsbredning, och så vidare. En fantastisk känsla mitt i allt elände, säger hon. 

Så kan du hjälpa

• Följ kommunens riktlinjer för eldningsförbudet

• Uppmärksamma ifall du ser andra bryta mot eldningsförbudet

• Följ riktlinjer från myndigheter

• För dig som äger mark: Försök att titta till skogen regelbundet och tala med grannar och bekanta som bor i närheten och be dem att också ha uppsikt om okända personer rör sig i markerna.

• Lär dig SMHI:s brandriskvärden och ta hänsyn till brandfaran när du jobbar i skogen. Du kan också ladda ner MSB:s app ”Brandrisk som ger dig koll på hur läget ser ut.

• Lämna inga rishögar i anslutning av vägar. Frakta bort dem så fort som möjligt.

Källa: Räddningstjänsten och Länsförsäkringar

Själv har hon serverat frukost vid brandstationen sedan 06.15 i morse. 

– Väldigt många jag känner är med och jobbar med brandbekämpningen, det blir så på en mindre ort. Man känner de flesta, säger hon. 

– Stämningen är god. Det är hoppfullt men samtidigt oerhört skrämmande. Det är 30 grader varmt och nu har det börjat blåsa igen. 

Skärpt eldningsförbud

Eldningsförbudet har skärpts och allmänheten får inte längre grilla på redan iordningsställda grillplatser eller portabla sprit- eller gasolkök.

I Ljusdals kommun i Gävleborg, brinner det nu på fem platser, i Ängra på ett område om 400-500 hektar. I Kårböle uppmanas allmänheten att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

En camping och några hus har fått evakueras men inför dagen ska inga fler byggnader vara i fara. Med flera bränder i kommunen och en ny het dag med vind som blåser upp väntar återigen ett besvärligt läge, enligt Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap.

- De har hållit på och jobbat och slitit hela natten. Vi behöver både mer personal och material. Det är brist på allt egentligen. Problemet är att vi inte har folk att avlösa. Vissa jobbar i 24-timmars skift. Vi försöker via länsstyrelsen att få mer resurser från angränsande län. Förhoppningsvis händer något i dag, säger han.

Under dagen besöker Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Ljusdals kommun i sällskap med Gävleborgs landshövding Per Bill för att träffa räddningstjänsten.

 

LÄS MER: Här är skogsbränderna i Sverige

 

Fler bränder norrut

Även i Härjedalen, är räddningstjänsten upptagen med flera bränder – bland annat en kring Lillåsen, skriver Länstidningen Södertälje

– Just nu behöver hjälp med det mesta, säger Emil Olsson på räddningstjänsten, och förklarar att man inte ställer särskilda krav på personerna som vill hjälpa till.

– Vi behöver flytta personer, mat och material, så vi behöver folk som kan göra slingbil mellan ställena. 

Vid halv tolv uppmanade räddningsledaren alla som befinner sig vid Olingdal och Härjåsjön i Härjedalen att utrymma området på grund av kraftig spridningsrisk för skogsbranden där, rapporterar Sveriges Radio.

Till branden norr om Älvdalen i norra Dalarna har personal från Södertörns brandförsvar kommit. Här försvåras släckningen av terrängen som består av ömsom berg ömsom myrmark och att det inte finns några vägar i området. Men i dag finns inte någon fara för explosiv ammunition.

- Där vi går in i området i dag ska det inte finnas någon ammunition. Så just nu bedömer vi det inte som ett problem, säger Anders Attehed, presstalesperson Mora räddningskår.

Brandflyg landar i kväll

De två italienska brandflygplan väntas landa i Örebro i kväll och stannar i Sverige i åtta dagar. Förhoppningen är att de, med kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången, ska kunna sätta stopp för de värsta bränderna.

- Vi ser att resurserna överlag börjar tryta. Det börjar bli kärvt. Det gäller personal framför allt, säger Britta Ramberg, biträdande chef för MSB:s enhet för beredskap.

Vad kan ni göra åt det?

- Det vi gör är att stärka upp med materiel och skogsbrandflygen. Grundkapaciteten ska finnas i räddningstjänsterna, säger hon.

Varför har inte Sverige eget brandflyg?

- Det är väl av flera skäl. Det är en extremt dyr resurs och även om det är ett extremt läge just nu i Sverige så är det långtifrån varje sommar vi har det så här torrt. Det behöver ställas i ett större riskperspektiv. Men det är något som vi kommer att behöva titta på efter den här säsongen, om vi har rätt resurser utifrån de risker som finns, säger hon.

Fakta: "Viktiga meddelanden" till allmänheten

Myndigheterna har skickat ut fyra så kallade viktiga meddelanden till allmänheten (VMA).

Två gäller Ljusdals kommun. I det ena uppmanas boende i Ängra att utrymma, i det andra uppmanas även boende i och omkring Enskogen att evakuera.

I Älvdalen uppmanades på måndagen alla som befann sig vid Trängslet skjutfält att utrymma.

I Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun uppmanas alla som påverkas av branden att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

 

LÄS MER: Eldningsförbud i stora delar landet – det här gäller