Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fritt fram för Putin att vara president till 83 års ålder

Rysslands president Vladimir Putin, 68, har undertecknat en ny lag som gör det möjligt för honom att fortsätta vara president till 2036.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN
Dokumentet möjliggör för Putin att vara president till 83 års ålder
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Rysslands president Vladimir Putin, 68, har undertecknat en ny lag som gör det möjligt för honom att fortsätta vara president i ytterligare två mandatperioder – fram till 2036, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.  

Sitter Putin tiden ut så är han då 83 år. 

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat ett dokument för en ny lag som gör det möjligt för honom att sitta kvar i ytterligare två mandatperioder, efter att hans nuvarande upphör 2024, rapporterar Reuters. 

Vladimir Putin blev president första gången för 21 år sedan

Dokumentet publicerades på en sajt som tillhör ryska regeringen under måndagen. 

Vladimir Putins första ämbetsperiod som president påbörjades i maj 2000. På grund av den ryska konstitutionen som begränsade presidentskapet till två mandatperioder, tjänstgjorde han mellan 2008 och 2012 som premiärminister innan han ställer upp för i ett nytt presidentval och vann. 

Förra året röstades ett tillägg i den ryska konstitutionen igenom som tillåter Vladimir Putin att sitta i ytterligare två sexåriga mandatperioder. I samma tillägg fanns även förändringar om att skriva in förbud mot samkönade äktenskap i konstitutionen och genomdriva patriotisk undervisning i skolorna. 

Vladimir Putin kan sitta som president i över 30 år

I det nya dokumentet bekräftas alltså att Vladimir Putin tänker nyttja förändringen i konstitutionen till att genomdriva en lag som gör det möjligt för honom att sitta i ytterligare 15 år vid makten. 

Sitter Putin tiden ut så är han 83 år och har suttit som president i över 30 år, borträknat det kortare inhoppet som premiärminister. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.