Danstillståndet bestämmer att en spontan eller ordnad dans på en bar eller restaurang som saknar tillståndet kan leda till böter och förlorat serveringstillstånd. Därför har ägare av restauranger tvingats gå in och avbryta dans för att slippa dömas. Foto: COLOURBOX.COMDanstillståndet bestämmer att en spontan eller ordnad dans på en bar eller restaurang som saknar tillståndet kan leda till böter och förlorat serveringstillstånd. Därför har ägare av restauranger tvingats gå in och avbryta dans för att slippa dömas. Foto: COLOURBOX.COM
Danstillståndet bestämmer att en spontan eller ordnad dans på en bar eller restaurang som saknar tillståndet kan leda till böter och förlorat serveringstillstånd. Därför har ägare av restauranger tvingats gå in och avbryta dans för att slippa dömas. Foto: COLOURBOX.COM
"Jag förstår att man har hånat tillståndet. Det känns bra att vi lägger det här absurda bakom oss", säger Rossana Dinamarca (V). Foto: Sven Lindwall"Jag förstår att man har hånat tillståndet. Det känns bra att vi lägger det här absurda bakom oss", säger Rossana Dinamarca (V). Foto: Sven Lindwall
"Jag förstår att man har hånat tillståndet. Det känns bra att vi lägger det här absurda bakom oss", säger Rossana Dinamarca (V). Foto: Sven Lindwall

Fritt fram att dansa spontant på krogen

Publicerad

Det är fritt fram att dansa!

Efter många års hånande av danstillståndet får du snart ställa dig upp och släppa loss på det lokala haket - utan att stoppas av krögare som riskerar böter.

– Står man vid ett bord och får feeling kommer inte det vara ett problem, säger Rossana Dinamarca, V, som står bakom riksdagsmotionen som har ett enigt utskott bakom sig.

Motionerna om att avskaffa danstillståndet har duggat tätt i riksdagen de senaste åren. Från vänster till höger har förslagen kommit, men aldrig stöttats av en majoritet av riksdagsledamöterna.

Nu ser det ut att ha ändrats. Under tisdagen beslutade ett enigt justitieutskott att ställa sig bakom Rossana Dinamarcas och Vänsterpartiets motion om avskaffande av danstillståndet.

- Jag blev medveten om den här grejen för ett par år sedan. Jag spelar musik ute ibland och en gång sa de ansvariga för stället till mig att jag inte fick spela dansant musik, så att folk börjar dansa, säger hon.

Den 14 april kommer beslutet att klubbas i riksdagen.

Rossana Dinamarca: "Förstår att man har hånat tillståndet"

Även om diskussionen om danstillståndet mest har bestått av skämt, så finns det faktiskt allvar i debatten.

För vid många tillfällen har personer dömts, vilket bland annat uppmärksammats av Gefle Dagblad vid två tillfällen. Som när marknadsgeneralen Krister Ederth vid Ockelbo Marknad blev dömd för att folk hade dansat framför en scen där det spelades discomusik, utan tillstånd. Han fick böta för brott mot ordningslagen.

Vid ett annat tillfälle tog kommunens inspektörer bilder på ett dansgolv på Berggrenska gården i Gävle och hävdade att "ytan befolkades av 50–80 personer som rörde sig i takt med musiken under dansliknande former".

– Jag förstår att man har hånat tillståndet. Det känns bra att vi lägger det här absurda bakom oss, säger Rossana Dinamarca.

Och reaktionerna verkar hittills enbart vara positiva. Bland annat från Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund, som skriver: "Jag måste få DANSA! Kul att alla partier vill avskaffa tillståndet!"

Och från Moderaterna:

 

 

"Det vore väl ashärligt"

Rossana Dinamarca tror att det fortfarande kommer att bli en skillnad mellan dansställen och restauranger. Men vem vet?

– Står man vid ett bord och får feeling kommer inte det vara ett problem.

Kommer Sverige bli ett enda stort levande dansgolv nu?

– Jag hoppas det! Det vore väl ashärligt? Det blir skönt att slippa ha oroliga krögare som måste gå och dämpa folk eller säga till dj:n att skruva ner musiken. Krögarna får fokusera på att folk ska ha trevligt och roligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag