Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fritt fram att dansa spontant på krogen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Danstillståndet bestämmer att en spontan eller ordnad dans på en bar eller restaurang som saknar tillståndet kan leda till böter och förlorat serveringstillstånd. Därför har ägare av restauranger tvingats gå in och avbryta dans för att slippa dömas.
Foto: COLOURBOX.COM
"Jag förstår att man har hånat tillståndet. Det känns bra att vi lägger det här absurda bakom oss", säger Rossana Dinamarca (V).
Foto: Sven Lindwall

Det är fritt fram att dansa!

Efter många års hånande av danstillståndet får du snart ställa dig upp och släppa loss på det lokala haket - utan att stoppas av krögare som riskerar böter.

– Står man vid ett bord och får feeling kommer inte det vara ett problem, säger Rossana Dinamarca, V, som står bakom riksdagsmotionen som har ett enigt utskott bakom sig.

Motionerna om att avskaffa danstillståndet har duggat tätt i riksdagen de senaste åren. Från vänster till höger har förslagen kommit, men aldrig stöttats av en majoritet av riksdagsledamöterna.

Nu ser det ut att ha ändrats. Under tisdagen beslutade ett enigt justitieutskott att ställa sig bakom Rossana Dinamarcas och Vänsterpartiets motion om avskaffande av danstillståndet.

- Jag blev medveten om den här grejen för ett par år sedan. Jag spelar musik ute ibland och en gång sa de ansvariga för stället till mig att jag inte fick spela dansant musik, så att folk börjar dansa, säger hon.

Den 14 april kommer beslutet att klubbas i riksdagen.

Rossana Dinamarca: "Förstår att man har hånat tillståndet"

Även om diskussionen om danstillståndet mest har bestått av skämt, så finns det faktiskt allvar i debatten.

För vid många tillfällen har personer dömts, vilket bland annat uppmärksammats av Gefle Dagblad vid två tillfällen. Som när marknadsgeneralen Krister Ederth vid Ockelbo Marknad blev dömd för att folk hade dansat framför en scen där det spelades discomusik, utan tillstånd. Han fick böta för brott mot ordningslagen.

Vid ett annat tillfälle tog kommunens inspektörer bilder på ett dansgolv på Berggrenska gården i Gävle och hävdade att "ytan befolkades av 50–80 personer som rörde sig i takt med musiken under dansliknande former".

– Jag förstår att man har hånat tillståndet. Det känns bra att vi lägger det här absurda bakom oss, säger Rossana Dinamarca.

Och reaktionerna verkar hittills enbart vara positiva. Bland annat från Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund, som skriver: "Jag måste få DANSA! Kul att alla partier vill avskaffa tillståndet!"

Och från Moderaterna:


https://twitter.com/nya_moderaterna/status/717311671103041536

"Det vore väl ashärligt"

Rossana Dinamarca tror att det fortfarande kommer att bli en skillnad mellan dansställen och restauranger. Men vem vet?

– Står man vid ett bord och får feeling kommer inte det vara ett problem.

Kommer Sverige bli ett enda stort levande dansgolv nu?

– Jag hoppas det! Det vore väl ashärligt? Det blir skönt att slippa ha oroliga krögare som måste gå och dämpa folk eller säga till dj:n att skruva ner musiken. Krögarna får fokusera på att folk ska ha trevligt och roligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.