Det var på juldagen som den mycket kraftiga branden i moskén i Eskilstuna startade. Flera personer skadades när de flydde lågorna. Foto: Olle Sporrong
Det var på juldagen som den mycket kraftiga branden i moskén i Eskilstuna startade. Flera personer skadades när de flydde lågorna.  Foto: Olle Sporrong

Fritös kan ha startat moskébranden

Publicerad

Fem personer skadades i den kraftiga moskébranden på juldagen i Eskilstuna.

Polisen arbetade tidigt med hypotesen att branden skulle ha varit anlagd.

Nu uppger dock poliskällor en helt annan orsak för Eskilstuna-Kuriren.

Det var på juldagen som den mycket kraftiga branden startade. Efter några timmar hade Dawa-moskén i Nyfors brunnit ner och flera personer skadades när de flydde lågorna.

Nu skriver Eskilstuna-Kuriren att det varken var ett terrordåd eller en misstänkt mordbrand. I stället uppger poliskällor för tidningen att de var en överhettad fritös som startade branden.

Polisen vill dock inte kommentera de uppgifterna och betonar att förundersökningen fortfarande pågår.

– Det är ingenting jag kan säga något om. Vi har fått in ett antal tekniska undersökningar men det finns fortfarande förhör kvar att hålla. Med hänvisning till att vi inte vill förstöra inför de förhören kan vi inte säga något än, säger presstalespersonen Fredrik Wallén.

Stor uppmärksamhet

Aden Hassan, kontaktperson för Dawa-moskén ger inte mycket för uppgifter som inte är officiella.

– Jag vet inte var de har fått de här uppgifterna ifrån. Polisen har inte gått ut med sin rapport ännu och när de gör det är vi de första som får veta. Vi väntar med att kommentera tills utredningen är klar, säger han.

Expressen publicerade i januari uppgifter från TV4 som pekade mot att branden hade en logisk förklaring.

Nyheten om att branden ska ha varit anlagd gav stor uppmärksamhet i internationella medier som BBC, New York Times och The Guardian. Säpo kopplades tidigt in för att reda ut om branden kunde ha varit politiskt motiverat. Men redan dag två började polisen att backa i sina formuleringar om att det rör sig om ett attentat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag