Fritös kan ha startat moskébranden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det var på juldagen som den mycket kraftiga branden i moskén i Eskilstuna startade. Flera personer skadades när de flydde lågorna.
Foto: Olle Sporrong

Fem personer skadades i den kraftiga moskébranden på juldagen i Eskilstuna.

Polisen arbetade tidigt med hypotesen att branden skulle ha varit anlagd.

Nu uppger dock poliskällor en helt annan orsak för Eskilstuna-Kuriren.

Det var på juldagen som den mycket kraftiga branden startade. Efter några timmar hade Dawa-moskén i Nyfors brunnit ner och flera personer skadades när de flydde lågorna.

Nu skriver Eskilstuna-Kuriren att det varken var ett terrordåd eller en misstänkt mordbrand. I stället uppger poliskällor för tidningen att de var en överhettad fritös som startade branden.

Polisen vill dock inte kommentera de uppgifterna och betonar att förundersökningen fortfarande pågår.

– Det är ingenting jag kan säga något om. Vi har fått in ett antal tekniska undersökningar men det finns fortfarande förhör kvar att hålla. Med hänvisning till att vi inte vill förstöra inför de förhören kan vi inte säga något än, säger presstalespersonen Fredrik Wallén.

Stor uppmärksamhet

Aden Hassan, kontaktperson för Dawa-moskén ger inte mycket för uppgifter som inte är officiella.

– Jag vet inte var de har fått de här uppgifterna ifrån. Polisen har inte gått ut med sin rapport ännu och när de gör det är vi de första som får veta. Vi väntar med att kommentera tills utredningen är klar, säger han.

Expressen publicerade i januari uppgifter från TV4 som pekade mot att branden hade en logisk förklaring.

Nyheten om att branden ska ha varit anlagd gav stor uppmärksamhet i internationella medier som BBC, New York Times och The Guardian. Säpo kopplades tidigt in för att reda ut om branden kunde ha varit politiskt motiverat. Men redan dag två började polisen att backa i sina formuleringar om att det rör sig om ett attentat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.