Mattias Wising Bonde, chefredaktör på Friskis & Svettis medlemstidning Friskispressen. Foto: Peter KnutsonMattias Wising Bonde, chefredaktör på Friskis & Svettis medlemstidning Friskispressen. Foto: Peter Knutson
Mattias Wising Bonde, chefredaktör på Friskis & Svettis medlemstidning Friskispressen. Foto: Peter Knutson
Friskis & Svettis har fått ta emot rasistiska mejl efter beslutet att hjälpa flyktingbarn. Foto: Lasse SvenssonFriskis & Svettis har fått ta emot rasistiska mejl efter beslutet att hjälpa flyktingbarn. Foto: Lasse Svensson
Friskis & Svettis har fått ta emot rasistiska mejl efter beslutet att hjälpa flyktingbarn. Foto: Lasse Svensson

Friskis-markeringen mot rasistmejlen

Publicerad

Friskis & Svettis har mottagit rasistiska mejl och samtal efter idrottsföreningens insats för ensamkommande flyktingbarn.

Men nu sätter man ned foten.

– Friskis och Svettis mest centrala värdering är att alla är välkomna och då kändes det bra att göra en markering i större skala, säger Mattias Wising Bonde, chefredaktör på Friskis & Svettis medlemstidning Friskispressen.

I höstas, i samband med en eskalerande flyktingsituationen i Europa, ville Friskis & Svettis göra en insats.

Idrottsföreningen bestämde sig för att dels dela ut träningskort till ensamkommande flyktingbarn, och dels besöka flyktinganläggningar i ett försök att sätta barn i rörelse.

Initiativet föll väl ut, men det var inte alla som var glada.

Flera personer hörde av sig till Friskis & Svettis med rasistiska kommentarer och hot om att avsluta sina medlemskap.

Något som har fått Mattias Wising Bonde, chefredaktör på Friskis & Svettis medlemstidning Friskispressen, att sätta ned foten.

Alla är välkomna

”Alla må vara välkomna på Friskis. Det innebär inte nödvändigtvis att allt är välkommet”, konstaterar han i en ledartext i senaste numret av tidningen.

– Bakgrunden är att även vi, som alla tidningsredaktioner, har fått ta emot den här typen av reaktioner. Dels de som kommit direkt till tidningen, från personer som tycker att vi har bilder på folk med fel hudfärg eller fel ursprung, och man tycker vi borde ha ”svenskar” då vi är en svensk förening, och "ska det fortsätta så vill jag inte vara medlem”, säger Wising Bonde.

Flera av de personer som riktat ilska mot Friskis & Svettis har anklagat idrottsföreningen för att, som Wising Bonde beskriver det i sin ledartext, "dalta med flyktingungdomar men inte bry sig om stackars fattiga svenska barn och ungdomar”.

”Ett angrepp kan inte bli mer missriktat. Friskis har ju i åratal ordnat gratis, eller nästan gratis, träning för alla barn och ungdomar”, skriver Wising Bonde vidare.

– Friskis och Svettis mest centrala värdering är att alla är välkomna. Och då kändes det bra att göra en markering i större skala. Jag kände att nu vill jag markera på ett mer tydligt sätt. Att vi står för de här värderingarna och vi kommer att fortsätta stå för dem, och om ni känner att ni vill sluta i föreningen – var så god, säger han.

"En ofantlig skörd mejl"

Wising Bonde säger att flera av de som var kritiska, och hotade med att avsluta sina medlemskap, i själva verket inte ens var medlemmar.

Han var förberedd på negativa reaktioner även den här gången, i samband med publiceringen. Men det senaste dygnet har skärmdumpar på krönikan delats och hyllats av tusentals svenskar på Facebook.

”Skönt att ni tar ställning och struntar i hat och bojkotthot från trollen”, skriver en person på Facebook.

”Jag blir så glad när jag läser artikeln. Önskar att många fler stod upp och visade vad medmänsklighet och välkomnande av nya människor innebär”, skriver en annan, och får medhåll:

"Så klart och tydligt borde alla föreningar agera."

Ord som värmer redaktionen, säger Wising Bonde.

– De första dagarna fick jag en ofantlig skörd med mejl och samtal från medlemmar som läst tidningen. Det har exploderat nu även på andra håll, säger han, och fortsätter:

– De första reaktionerna från medlemmarna var överväldigande. I princip mycket positiva och väldigt glada medlemmar och funktionärer som var glada över ställningstagandet och som känner att de är med i en förening som de känner står för bra saker. Och som de vill fortsätta vara medlem i.

 

Följ Expressen på Facebook för senaste nyheterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag