Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Friska tänder - putsning är allt som behövs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hos Göran Insulander.
Foto: MIKAEL MIKAEL

Friska tänder och inga hål. Det är privattandläkare Göran Insulanders bedömning.

 Din mun ser bra ut. Vi behöver inte göra någonting.

Göran Insulander har varit min fasta tandläkare i femton år. Jag besöker honom en gång om året.  Att ta bort mina visdomständer, fylla ut små tandborstskador på emaljen eller byta fungerande amalgamfyllningar är onödigt, tycker han. – Man ska vara restriktiv. Du har inga besvär, dina fyllningar fungerar. Visdomständerna drar vi bara om du får problem, och det har du inte. I dag räcker det med en putsning för att ta bort beläggningar. Jag får också lite bannor för att jag slarvar med tandtråden. – Att använda tandtråd en gång om dagen är den bästa present du kan ge dig själv, förmanar Göran.

Diagnos: Friska tänder. Små tandborstskador på emaljen, inget som behöver åtgärdas.  Behandling: Undersökning och putsning och polering. Kostnad: 644 kronor. Föreslagna åtgärder: Inga. Kom tillbaka om ett år för kontroll. Kommentar när vi ringer upp: Vård föder vård. Den bästa tanden är en olagad tand. Kring kanten på fyllningar samlas lätt bakterier som leder till nya hål. Patienterna är helt utlämnade till tandläkaren, det är otroligt svårt att kolla upp om det tandläkaren säger är rätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.