Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frimurare möter varandra i rätten: ”Det är helt sjukt”

Medlemmar berättar om riterna: ”Skramlar med ett svärd”.
Mats Sjösten, lagman vid Varbergs tingsrätt, säger att han aldrig funderat på om Frimurarmedlemskapet kan innebära jäv.
Foto: Kalla Fakta/TV4 / Kalla Fakta/TV4
I måndagens ”Kalla fakta” undersöks Frimurarordens kopplingar till det svenska rättsväsendet. Programmet visar hur hundratals rättsfall i Sverige har aktiva Frimurare från samma ”frimurarloge”, som de lokala sektionerna kallas.
Foto: Alex Ljungdahl

I hundratals rättsfall i Sverige de senaste åren har det funnits flera aktiva medlemmar i Frimurarorden.

TV4:s ”Kalla fakta” visar att jäv aldrig anmäls – trots att Frimurare vittnar om de starka band de får till varandra.

– Det är helt sjukt, säger en man som dömdes i ett mål där fyra parter i målet var aktiva frimurare.

I måndagens ”Kalla fakta” undersöks Frimurarordens kopplingar till det svenska rättsväsendet. Programmet visar hur hundratals rättsfall i Sverige har aktiva Frimurare från samma ”frimurarloge”, som de lokala sektionerna kallas.

Trots att lagen är tydlig med att allt möjligt jäv ska anmälas har inte ”Kalla Fakta” hittat några frimurare som nämnt sina band till varandra. Flera tidigare frimurare vittnar i programmet om de starka band så kallade ”frimurarbröder” får till varandra.

”Man vet inte vad som sägas bakom de dörrarna”

I programmet intervjuas en 27-årig man som dömdes för misshandel när han var 19 år gammal. Han medger att han var skyldig – men är frågande till att varken han eller någon annan fick reda på banden mellan parterna i målet.

Domaren, åklagaren, 27-åringens advokat och målsägarbiträdet var alla aktiva Frimurare i samma frimurarloge.

– Det är helt sjukt att ingen vetat om det. Man vet inte vad som sägs bakom de där dörrarna, säger han i programmet.

Hundratals fall

”Kalla faktas” granskning visar att cirka 400 frimurare är aktiva inom olika delar av rättsväsendet och genom att göra stickprover hittas 600 enskilda mål där minst två parter varit ”frimurarbröder.”

Lagmannen och chefen för Varbergs tingsrätt, Mats Sjösten, var domare i 27-åringens fall. Han menar att han aldrig funderat på om om hans frimurarkoppling till åklagaren Anders Johansson skulle vara problematiskt. Han menar att det är flera hundra medlemmar i den lokala frimurarlogen och att han inte har någon särskild kontakt med Anders Johansson.

– Vill man så kan man se jäv i alla situationer. I förhållande till Anders Johansson finns inget umgänge eller intressekonflikt, säger han i programmet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.