Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frilansjournalisten Sarah Ohlson äntligen hemma

På Arlanda möttes hon av sin familj.
Foto: Lisa Berlin

Frilansjournalisten Sarah Olsson kom hem i natt efter tre dygn i turkiskt fängelse.

Hon är inte knäckt av tiden i cellen, utan full av kampanda.

– Vi vill stämma Turkiet för att de har hållit mig frihetsberövad, sade hon på Arlanda i natt.

Turkisk polis grep Sarah Olsson, 24, från Nyköping under en demonstration i Istanbul i lördags. Det blev ett kärt återseende när den oroliga familjen mötte henne i natt på Arlanda dit hon anlände med ett Turkish Airlines-plan.

– Jag kommer att driva den här processen vidare. Vi kommer att ta det till högre instans och vi vill stämma Turkiet för att de har hållit mig frihetsberövad den här tiden och för att de har deporterat mig, säger Sarah Olsson.

– Jag får inte komma tillbaka till landet på ett års tid. Men min tanke är att jag ska kunna komma tillbaka så fort som möjligt.

Hur mår du nu?

– Jättetrött. Det känns väldigt tråkigt att vara tillbaka samtidigt som det känns skönt för min familjs skull och det känns skönt att vara fri.

Vad ska du göra nu?

– Sova. Och jag ska äntligen kunna logga in på min mejl och på min Facebook för se hur bombarderade de är av alla reportrar och vänner.

Sarah Olsson berättar hur gripandet gick till i lördags:

– Jag befann mig i närheten av demonstranterna och tog bilder. Jag stod med ett tiotal andra när polisen attackerade. Det haglade gummikulor.

– Min kompis som stod framför blev slagen med batong av polisen och samtidigt så tappade jag hans hand. Då tog polisen tag i mig, tryckte ner mig mot marken och sedan släpade de mig över torget, säger hon.

Hennes advokat Burak Mengü säger att hon friades på båda åtalspunkterna: motstånd mot polis och förolämpning av turkiska statsöverhuvuden.

– Rätten fann henne oskyldig. Sarah kan ju inte ens prata turkiska så det var uppenbart att hon inte förolämpat presidenten. Hon var helt enkelt bara en åskådare till demonstrationerna, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.