På Arlanda möttes hon av sin familj. Foto: Lisa Berlin
På Arlanda möttes hon av sin familj. Foto: Lisa Berlin

Frilansjournalisten Sarah Ohlson äntligen hemma

Publicerad

Frilansjournalisten Sarah Olsson kom hem i natt efter tre dygn i turkiskt fängelse.

Hon är inte knäckt av tiden i cellen, utan full av kampanda.

– Vi vill stämma Turkiet för att de har hållit mig frihetsberövad, sade hon på Arlanda i natt.

Turkisk polis grep Sarah Olsson, 24, från Nyköping under en demonstration i Istanbul i lördags. Det blev ett kärt återseende när den oroliga familjen mötte henne i natt på Arlanda dit hon anlände med ett Turkish Airlines-plan.

– Jag kommer att driva den här processen vidare. Vi kommer att ta det till högre instans och vi vill stämma Turkiet för att de har hållit mig frihetsberövad den här tiden och för att de har deporterat mig, säger Sarah Olsson.

– Jag får inte komma tillbaka till landet på ett års tid. Men min tanke är att jag ska kunna komma tillbaka så fort som möjligt.

Hur mår du nu?

– Jättetrött. Det känns väldigt tråkigt att vara tillbaka samtidigt som det känns skönt för min familjs skull och det känns skönt att vara fri.

Vad ska du göra nu?

– Sova. Och jag ska äntligen kunna logga in på min mejl och på min Facebook för se hur bombarderade de är av alla reportrar och vänner.

Sarah Olsson berättar hur gripandet gick till i lördags:

– Jag befann mig i närheten av demonstranterna och tog bilder. Jag stod med ett tiotal andra när polisen attackerade. Det haglade gummikulor.

– Min kompis som stod framför blev slagen med batong av polisen och samtidigt så tappade jag hans hand. Då tog polisen tag i mig, tryckte ner mig mot marken och sedan släpade de mig över torget, säger hon.

Hennes advokat Burak Mengü säger att hon friades på båda åtalspunkterna: motstånd mot polis och förolämpning av turkiska statsöverhuvuden.

– Rätten fann henne oskyldig. Sarah kan ju inte ens prata turkiska så det var uppenbart att hon inte förolämpat presidenten. Hon var helt enkelt bara en åskådare till demonstrationerna, säger han.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag