Friheten lockar utländska turister till Åre: ”Som att pandemin aldrig existerat här”

Guardtime samarbetar med WHO kring lösning.
För att undvika trängsel i liftsystemet har man infört ett tydligt system. Vid åtminstone en av liftarna står en ”kommentator” som talar i mikrofon. Han upprepar gång på gång reglerna – samt påtalar om någon gör fel.
Foto: SVEN LINDWALL
Inför årets säsong har man bland annat ökat ytorna i backrestauranger och förlängt öppettider i butik och handel.
Foto: SVEN LINDWALL

ÅRE. Runt 22 500 turister väntas dyka upp i Åre under helgen och i nästa vecka, då Stockholms skolor har sportlov. 

Samtidigt står Sverige inför en eventuell tredje våg av pandemin, då de muterade virusvariationerna fått fäste i alla regioner utom en. 

– Det är inte så att man lägger ut på Facebook att man är här direkt. Man är här litegrann i smyg, säger Katja Koskiniemi från Stockholm som redan är på plats i skidbacken i Åre. 

– Som att pandemin aldrig existerat här, säger Monica som rest hit från Polen för att slippa de tuffa restriktionerna i hemlandet. 

Då pandemin briserade i Sverige just efter sportlovsveckorna i fjol är det många som håller andan inför konsekvenserna nu. Men trots situationen är orterna i fjällen mer eller mindre fullbokade, inte minst veckan som kommer. 

Katja Koskiniemi från Stockholm är på väg mot dagens första åk när Expressen träffar henne vid liftkön. 

– Vi är här enbart för skidåkningen och har med oss munskydd om vi ska handla på Ica, luncha och sådant. Så får vi hoppas att vi inte hjälper till att sprida smittan vidare. 

Vad tänker du om att folk är kritiska över att ni är här?
– Bara man håller sig till restriktionerna, tycker jag: tvätta händerna hela tiden, visa hänsyn och hålla avstånd. Men det är inte så att man lägger ut på Facebook att man är här direkt. Man är här litegrann i smyg eftersom det är tabu att åka upp till fjällen nu, säger hon och uppger att hon har antikroppar och att de är där över helgen för att åka hem innan Stockholms sportlov börjar. 

Katja Koskiniemi tycker resan till Åre känns trygg, bland annat eftersom de bara är två personer som dessutom åkte upp på ett säkert sätt.
Foto: SVEN LINDWALL
Filippa Merits från Östergötland har varit i Åre i snart en vecka: ”Just i dag är det glest, men annars har det varit kö hela vägen upp. Man har inte sett var den slutar”, säger hon om liftkön vid liften närmast byn.
Foto: SVEN LINDWALL
Linda Stämneryd och Robin Stämneryd från Nyköping tycker att det mesta funkat bra i Åre under veckan som varit: ”Vi är inte här för att köra uteliv, utan för att åka skidor. Och det känns ändå ganska säkert”, säger hon.
Foto: SVEN LINDWALL
Johnny och Abbe, båda från Stockholm, kom till Åre på torsdagskvällen. De är här för att se vad Åre har att erbjuda: ”Om dagarna är det väl kaos, men på nätterna håller sig nog folk på sina rum”.
Foto: SVEN LINDWALL

Ahmed Arial och hans vänner är, liksom Katja Koskiniemi, på väg upp för backen. De är också från Stockholm men har varit här i fyra dagar redan. 

– Systemet har funkat bra. Att restaurangerna är stängda på kvällen har påverkat oss lite. Vi är inte vana med att laga mat, men det har blivit att vi gör det hemma nu. 

Hur tänkte ni inför att åka hit?
– Nej, inget speciellt. Vi tänkte bara åka och ha kul. 

Men just att det är en pandemi?
– Nej, det har inte påverkat oss. Vi har inte tänkt på det så mycket.

Ahmed Arial är i Åre med sina killkompisar.
Foto: SVEN LINDWALL
Liftkö i Åre.
Foto: SVEN LINDWALL

Utländska turisterna: ”Som att pandemin aldrig existerat”

Samtidigt är det långt från endast svenska turister i backen. Ett gäng som Expressen träffar är från Estland och har varit här i snart en vecka. 

– Men det är för mycket folk. Det är ovanligt att se så mycket folk på samma plats när det är en pandemi. Men vad ska man göra? frågar sig Caspar.

Varför ville ni till Sverige?
– Vi har inga berg i Estland, så vi kan bara åka skidor i Finland och Sverige. Och det är inte möjligt att åka till Finland nu, för det är stängt. Men det är inte Sverige. 

Ergo, Marilyn och Caspar från Estland. Om de tar färjan i stället för att flyga hem slipper de karantän efter att ha varit i Sverige, säger de.
Foto: SVEN LINDWALL

Maciek och Monica från Polen är här för första gången. De hade blivit rekommenderade att åka hit just på grund av det är så fritt i Sverige, i pandemimått mätt. 

– Situationen i Polen är tuff nu. Så några vänner till oss som var här för en månad sedan rekommenderade oss att åka hit, säger Monica. 

Så hur känns det att vara här?
– Det är en frihet. Vi försöker hålla avstånd enligt rekommendationerna. Men det är väldigt mycket enklare att andas utan mask, säger Maciek. 

– Som att pandemin aldrig existerat här, säger Monica.

Destination Åre: Relativt likt ett sportlov ett ”vanligt” år

Therese Sjölund är vd för Destination Åre och uppger att det under ett vanligt år brukar komma ungefär 25 000 besökare den vecka då Stockholm har sportlov. I år tror hon inte att antalet kommer att skilja sig nämnvärt, kanske tio procent mindre om man ser till hur det sett ut förgående vecka. 

– I år har vi inga norska gäster i sina hus eller lägenheter, som annars är en stor andel. Vi ser också att det är färre boende i varje enhet då man inte bokar flera familjer ihop i år samt att alla enheter inte hyrs ut för att undvika trängsel. 

Vad har ni för eventuella farhågor vad gäller Åre och smittspridning under denna vecka?
– Åre och alla företag här har gjort stora insatser för att anpassa och justera för att i alla sammanhang kunna hålla avstånd. Välbesökta jul- och nyårsveckor visade att det fungerade bra och denna ordning och reda uppskattades av gästerna. Det viktiga då som nu är samspelet: att de som besöker oss nu gör allt de kan för att respektera dessa åtgärder. 

Turisterna: Därför åker vi till Åre trots pandemin

Hör hur Hanna, Ella och Erik upplever situationen i fjällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.