Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fridolins varning efter besluten om flyktingar

De tillfälliga uppehållstillstånden för barn är det Gustav Fridolin tycker varit jobbigast att besluta om, berättar han i Ekots lördagsintervju. Foto: Pelle T Nilsson
Gustav Fridolin varnar för att regeringens åtstramade flyktingpolitik kan få svåra följder för många människor. Här syriska flyktingar på flykt i båt över Medelhavet under hösten. Foto: Manu Brabo

Han har kallat regeringens politik "skitpolitik".

Nu varnar språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, för att de beslut han själv varit med att fatta kan få "fruktansvärda konsekvenser".

– Vissa av besluten riskerar att bli kontraproduktiva, säger han i Sveriges Radios Ekots Lördagsintervju.

Det var en hårt pressad Gustav Fridolin som i Ekots lördagsintervju försökte försvara regeringens politik, samtidigt som han tog avstånd från delar av den.

På frågan om vilket beslut han tycker är jobbigast, blir svaret:

– De tillfälliga uppehållstillstånden för barn.

Gustav Fridolin säger samtidigt att Miljöpartiets uppgift varit att "säkerställa etableringspolitiken".

– Det har aldrig tidigare suttit en regering i Sverige som tagit ansvar för att så många människor kommit till vårt land.

Miljöpartiet har tvingats till flera kompromisser sedan de satte sig i regering tillsammans med Socialdemokraterna efter valet 2014.

En av de svåraste situationerna var i höstas då partiet ställde sig bakom beslutet att införa gränskontroller för att minska antalet asylsökande - trots att de tidigare lovat att aldrig stänga några gränser och Gustav Fridolin kallade själv beslutet "skitpolitik".

Kritik för uttalande

I Ekots lördagsintervju medger han att han fått mycket kritik för uttalandet.

– Jag har fått en hel del kritik för mina uttalanden, men jag har svårt att se hur jag hade kunnat beskriva det på något annat sätt, säger han.

Samtidigt varnar Gustav Fridolin för att regeringens åtstramade flyktingpolitik - som bland annat innebär tillfälliga uppehållstillstånd och minskad anhöriginvandring - kan få svåra följder för många människor

– Jag tror att det får konsekvenser och vissa av besluten riskerar att bli kontraproduktiva, säger han.

Gustav Fridolin kritiserade också Turkiet, som Stefan Löfven och de andra EU-ledarna nu förhandlar med när det gäller flyktingkrisen.

– Det är en både farlig och provocerande utveckling vi nu ser i Turkiet, sa Gustav Fridolin, och uppmanade till kontroller "och väldigt tydliga krav".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!