Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fridolins sista tal före
pappaledigheten

Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin avslutade Miljöpartiets kongress i Umeå.

Språkröret höll sitt sista stora tal före pappaledigheten.

- Det är inte i Vittsjö, Rissne eller Umeå som det saknas miljöhjältar. Det är i regeringen, sade Gustav Fridolin.

Miljöpartiet har tagit sikte på skolfrågorna. Gustav Fridolins avslutande tal på kongressen handlade om klimatångest och tåg, men framför allt om skolan. I talet tog han upp Miljöpartiets nya förslag att lärare, på samma sätt som läkare, ska ges rätt att besluta om extra stöd till svaga elever. Det kan handla om extra lärarstöd, specialundervisning, integrerat språkstöd, särskilt studiematerial eller avsteg från timplanen.

Ordinationsrätt för lärare

- När en elev behöver extra stöd i dag tar det ofta lång tid innan det stödet är på plats. Det blir dyrt för eleven, och det blir dyrt för samhället eftersom stödet blir så mycket mer än om man satt in det i tid. När en utbildad lärare ser att en elev behöver en viss pedagogisk åtgärd ska ingen kunna sätta upp hinder för det, sade Gustav Fridolin.

Om en elev inte bedöms klara av att nå kunskapsmålen så är det i dag rektorn som ska utreda behoven och ta beslut om eventuellt stöd med hjälp av lärarens bedömning. Dessutom krävs ofta en medicinsk diagnos för att en elev ska få särskilt stöd. "Ordinationsrätt för lärare ökar trycket på kommuner att fördela resurser till skolor utifrån var behovet är som störst", skriver MP i ett pm.

Skolfrågorna i centrum

I partiets budgetförslag är skolsatsningarna lika stora som de på klimatet och jobben.

- Vi har tagit på oss uppgiften att ta ansvar för att Sverige är ett bra land inte bara över den här mandatperioden, utan också om fem år, om femton år, när våra barn är vuxna. Då hamnar miljöfrågorna i centrum, och då hamnar lika naturligt skolfrågorna i centrum, sade Gustav Fridolin i sitt kongresstal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.