Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fridolins mentor: "Romson måste avgå"

Miljöpartisten Bertil Torekull, kallad Gustav Fridolins mentor, kräver nu Romsons avgång. Foto: Tomas Leprince
Miljöpartisten Bertil Torekull tillsammans med Gustav Fridolin. Foto: Olle Sporrong
Åsa Romson efter partiledardebatten i söndags. Foto: Anna-Karin Nilsson

Gustav Fridolins mentor Bertil Torekull, som kandiderade till EU-parlamentet för Miljöpartiet, kräver Åsa Romsons avgång efter trippelhaveriet i partiledardebatten i söndags.

”Hon måste alltså avgå av fyra tunga skäl - för landets, för partiets och för sin egen skull. Och för de namnlösa offren”, skriver han på tisdagen i sin blogg.

– Det är inget vi har något att säga om, svarar nu Romsons pressekreterare.

Flera ledande miljöpartister vägrade i går att svara på frågan om de har förtroende för Miljöpartiets språkrör Åsa Romson efter hennes trippelhaveri i söndagens partiledardebatt i Sveriges television.

Nu går miljöpartisten Bertil Torekull, som under flera år fungerat som Gustav Fridolins mentor, ett steg längre – och kräver Romsons avgång.

I sin blogg skriver Torekull, som så sent som förra året kandiderade till Europaparlamentet för Miljöpartiet och som ledde vallöften med språkröret, att det värsta är att Romson ”inte själv förstår vad hon sagt”.

”Åsa Romson innehar en befattning som kan beskrivas som ett hjärtslag från den yttersta makten i vårt land – kanske är det så illa att hon inte heller förstår vad som förväntas av henne på den viktiga post hon innehar, nämligen sans, eftertänksamhet och insikt, kalla det statsmannaskap”, konstaterar Torekull, och fortsätter:

”Hon förklarar rentav att hon inte kan be om ursäkt för vad hon sagt därför att hon menar att en ursäkt skulle " förminska den mänskliga katastrof som just nu sker i Medelhavet". Och det var för upprördheten över den katastrofen och för att alltför "få politiker visar ett engagemang"(vilket är osant) som hon "tog till kraftuttryck".

"Har inte förstått"

Enligt Bertil Torekull har Romson inte förstått vad hon förminskat ”och som är uppenbart”:

”Åsa Romson är i mina ögon inte mogen det höga ämbete hon utsetts för eftersom hon inte vet vad hon säger och inte förstår vad det är hon ber om ursäkt för. Hon bör lämna in sin avskedsansökan och därmed rädda inte bara sitt eget ansikte utan i första hand värdigheten, förtroendet och respekten som förbinds med hennes uppdrag.

Hon måste alltså avgå av fyra tunga skäl - för landets, för partiets och för sin egen skull. Och för de namnlösa offren.”

Åsa Romson ville på tisdagen inte kommentera avgångskravet.

- Nej, det är inget vi har något att säga om, konstaterade miljöministerns pressekreterare Helena Hellström Gefwert.

Gustav Fridolin har ännu inte kommenterat språkrörskollegans haveri i partiledardebatten. På tisdagseftermiddagen meddelade hans pressekreterare att han fortfarande inte vill svara på några frågor.